Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 mai 2010 - Anul XV, nr. 119 (4410)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   16 imagini |   ø fişiere video

Noroi şi adrenalină

Gura Humorului a fost din nou capitala off-road-ului din Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Timp de trei zile, oraşul Gura Humorului şi împrejurimile sale au fost din nou locul de întâlnire a pasionaţilor de off-road din România, la cea de-a patra ediţie a concursului Bucovina Off-Road Challenge. Ca şi anul trecut, concursul de la Gura Humorului, organizat de Clubul Bucovina Off-Road, a deschis sezonul oficial al Campionatului Naţional, fiind prima din cele şapte etape programate pentru acest an. Faţă de anii precedenţi, această etapă a stabilit şi un nou record de participanţi, în concurs înscriindu-se aproximativ 70 de echipaje (maşini) la clasa auto şi opt concurenţi la clasa moto. O altă noutate pentru Bucovina Off-Road Challenge o constituie introducerea clasei standard, acolo unde traseele sunt mai accesibile, iar maşinile mai puţin echipate decât la open sau extrem.

 

Ploaia le-a dat bătăi de cap organizatorilor şi concurenţilor

Precipitaţiile abundente căzute în zonă toată săptămâna trecută au făcut din această ediţie a Off-Road-ului de la Gura Humorului una foarte dificilă, organizatorii fiind nevoiţi să scurteze traseele şi să le facă mai accesibile. În cele trei zile, echipajele prezente în concurs au avut destule bătăi de cap cu terenul devenit mocirlos în traseu, dovadă fiind şi abandonurile, într-un număr mult mai mare decât la celelalte ediţii. Astfel, la clasa open, vineri s-au înscris 40 de maşini, sâmbătă au mai rămas 32, în timp ce ieri, la trial, au luat startul doar 23.

Ieri, vremea a ţinut cu organizatorii, astfel că la proba de trial, desfăşurată în apropierea cabanei Bogdăneasa, au fost prezenţi foarte mulţi spectatori, ce au avut parte de un spectacol pe cinste oferit de concurenţii care şi-au forţat la maxim limitele monştrilor 4x4.

 

Câştigătorul de la clasa extrem a investit peste 70.000 de euro în maşină

Off-road-ul este un hobby destul de costisitor, dovadă fiind şi sumele mari investite în maşini de concurenţii prezenţi la Gura Humorului. Astfel, câştigătorul clasei extrem, Costel Căşuneanu, din Bacău, a investit peste 70 de mii de euro într-un Jeep Wrangler, maşina sa fiind şi una dintre cele mai bine echipate din concurs. Băcăuanul a făcut echipaj cu copilotul italian Zani Maurilio, cel care a recunoscut că traseul din acest an a fost unul foarte dificil.  

„Ca de obicei, organizarea a fost foarte bună, dar din păcate timpul a fost puţin împotriva noastră. Cunoaştem foarte bine zona, dar când plouă foarte mult apar multe probleme în traseu, cursa devenind mai spectaculoasă în special pentru spectatori. A fost foarte greu, ne-am chinuit foarte mult cu trolieri, mai mult decât în anii trecuţi, deoarece terenul nu prea are piatră, ci foarte multă argilă. Orice urcare care părea simplă avea capcane ascunse. Această pasiune este destul de costisitoare, pilotul investind în maşină peste 70 de mii de euro, dar pot spune că este foarte bine pregătită din toate punctele de vedere”, a declarat la final italianul Zani Maurilio. Tot la clasa extrem, locul al doilea a fost ocupat de echipajul Sorin Craioveanu (Timişoara)/Robert Tutuianu (Piatra Neamţ), ce a concurat pe un Mercedes G, în timp ce locul al treilea a revenit echipajului Bogdan Oprea/Răzvan Lascu (Bucureşti), pe o maşină Jeep Wrangler.  

 

Clasa open a avut de parcurs traseele de anul trecut de la extrem

Concursul de la clasa open a fost unul mult mai dificil decât în anii trecuţi, traseele alese apropiindu-se foarte mult de cele de la extrem. Trofeul acestei clase a fost câştigat în acest an de echipajul bucureştean Răzvan Cirap/Radu Chelaru, cel care a concurat pe o Toyota Land Cruiser. Locul doi a revenit nemţenilor Paul Groapa şi Petru Fermeşanu, pe un Jeep Wrangler, în timp ce pe poziţia a treia s-a clasat echipa bucureşteană Adrian Floricescu/Valentin Alexandroaie, pe un Mitsubishi Pajero.      

„Particip pentru a treia oară la Bucovina Off-Road şi de fiecare dată m-am simţit foarte bine aici. Din păcate acum doi ani am abandonat din motive tehnice, anul trecut mi-am pus un motor mult mai puternic, care a clacat după 500 de metri de traseu, dar anul acesta ne-am descurcat foarte bine, chiar şi în condiţii de ploaie. Anul acesta a fost mult mai greu, mai ales că la clasa open am avut traseele de anul trecut de la extrem. Această etapă de la Gura Humorului contează foarte mult în economia întregului Campionat Naţional, deoarece ca sportiv trebuie să punctezi la şase din cele şapte etape şi orice punct este foarte important”, a declarat la final pilotul echipajului câştigător la clasa open, bucureşteanul Răvan Cirap.

Pentru prima dată la Bucovina Off-Road Challenge, clasa standard a fost câştigată de echipajul Adrian Bălăşoiu/Mircea Rentea din Bucureşti, pe un Mitsubishi Pajero, urmat de ieşenii Dan Cionohuz/Ovidiu Chirilă, pe un Suzuki Vitara, şi bucureştenii Tiberiu Stan şi Adriana Marina, pe o Toyota Land Cruiser.

 

Pregătirile pentru organizarea concursului încep cu două-trei luni înainte

Pentru cele trei zile de concurs, organizatorii Bucovina Off-Road Challenge încep să pună la punct detaliile competiţiei cu cel puţin două luni înainte. În acest an, în ciuda crizei financiare şi a sponsorilor prezenţi într-un număr mai mic, la această ediţie organizatorii au reuşit să ţină concursul la un standard ridicat, oferind premii în bani în valoare de 4.000 de euro, dar şi în echipamente specifice off-road-lui în valoare totală de 2.000 de euro.

„Pregătirile pentru această etapă au început cu cel puţin două luni înainte, când am ales traseele, deoarece din acest an s-a introdus şi clasa standard, unde este destul de dificil de găsit trasee în această zonă. Mai este partea de logistică, unde trebuie să asigurăm asistenţa tehnică, pe cât posibil în zonă, cazări, masa. Criza s-a făcut simţită şi la noi, numărul sponsorilor din acest an fiind mai mic, dar noi am încercat să menţinem competiţia la aceleaşi standarde şi cred că am reuşit.

Sunt oameni care vin din plăcere aici, investesc în maşinile lor, off-road-ul fiind, înainte de competiţie, un sport pe care-l fac din pasiune. Oamenii de pe 4x4 au un spirit aparte şi de aceea se ajută între ei la greu, atât în concurs, cât şi în situaţii din afara concursului, la inundaţii, iarna, sau de câte ori comunitatea are nevoie de ei pentru a-şi folosi maşinile şi îndemânarea”, a declarat unul din organizatorii competiţiei, Daniel Popica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gura Humorului a fost din nou capitala off-road-ului din Bucovina.
 Vizualizări articol: 1307 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Gura Humorului a fost din nou capitala off-road-ului din Bucovina4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei