Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mai 2010 - Anul XV, nr. 117 (4408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Lansare de carte

„Daruri duhovniceşti”, crâmpeie din cugetul părintelui Iustin Pârvu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, a avut loc miercuri, 19 mai, lansarea volumului „Daruri duhovniceşti”, semnat de părintele Iustin Pârvu, eveniment care s-a bucurat de un public numeros.

Evenimentul a fost organizat de Shopping City Suceava, în parteneriat cu Librăriile Alexandria şi Editura „Eikon”. Prezenţi la eveniment, atât directorul centrului comercial Shopping City, Mircea Petrariu, cât şi Cezar Petru Căilean, director marketing Librăriile Alexandria, au apreciat că „Daruri duhovniceşti” are un subiect care se adresează „sufletului şi spiritului”, în primul rând.

Textele cuprinse în carte sunt selectate de poetul, prozatorul şi publicistul Adrian Alui Gheorghe, care, din păcate, nu a reuşit să ajungă la lansarea cărţii.

 

Carte pentru „omul grăbit”

Despre cartea „Daruri duhovniceşti”, care are, de fapt, doi autori, unul moral, părintele arhimandrit Iustin Pârvu, de la Sfânta Mănăstire „Petru Vodă” Neamţ,  şi cel care a „unit cuvintele”, spre bucuria cititorului, poetul şi doctorul în filozofie, „moldovean de pe frumoasele plaiuri nemţene de sub Cetate, Adrian Alui Gheorghe”, a vorbit preotul Constantin Ciupu, paroh al Bisericii „Sfântul Simeon” Suceava, directorul Editurii „Eikon” Valentin Ajder şi preotul Viorel Vârlan, parohul Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” Suceava.

Directorul Editurii „Eikon” din Cluj, Valentin Ajder, unde a văzut lumina tiparului cartea, anul acesta, într-o a II-a ediţie, cu texte de convorbiri duhovniceşti atent selectate şi revizuite, a explicat iubitorilor de lectură că „seria acestor cărţi este concepută pentru <omul grăbit> care doreşte să afle, pe fugă, cum se poate mântui acasă, ori la serviciu. Întreaga serie se bazează pe o selecţie a textelor la fel de riguroasă. Încercăm să adunăm de la A la Z aceste cuvinte de folos într-o carte accesibilă tuturor”.

 

Pentru un pic mai multă ordine în sinele fiecărui creştin

Părintele Iustin Pârvu, care a împlinit în acest an 91 de ani, considerat unul dintre marii duhovnici ai României, a spus că „<Darurile duhovniceşti> pe care le-am adunat în această carte sunt asemenea acelor poveri regeşti pe care, dacă le ia pe umeri, creştinul se îmbogăţeşte cu un pic de virtute, cu un pic de sfială în faţa ispitelor vieţii”. „<Darurile duhovniceşti> ale părintelui Iustin pot să-l ajute pe oricare creştin să facă un pic mai multă ordine în sinele şi în sufletul său”, este de părere şi poetul Adrian Alui Gheorghe, cel care a făcut ca vorbele de înţelepciune ale părintelui Pârvu să facă subiectul unei cărţi.

 

„Hristos, prin învăţătura Sa, este ultima noastră speranţă în clipele de deznădejde”

Preotul Constantin Ciupu a subliniat în expunerea sa câteva aspecte esenţiale, care se regăsesc în crestomaţia (culegere de texte tematice) poetului nemţean, având ca temă centrală „Moartea, Jertfa şi Iubirea lui Hristos”. „...La filozoful grec Platon (427-347 î. Hr.), memoria este un dar minunat, iar gândul capătă valoare prin fapte. Forţa este o virtute a sufletului. Hristos este modelul şi arhetipul ce trebuie permanent urmat. Spunea părintele arhimandrit: <Casa mea este acolo unde mă găsesc pe mine însumi şi pot trăi cu Dumnezeu>. Mântuitorul Hristos este simbolul jertfei umane. Mântuitorul Hristos a fost contestat, batjocorit şi crucificat de către contemporanii Săi, ca Om, suferind, dar, ca Dumnezeu, a iertat, a înviat şi S-a înălţat la cer. Mântuitorul Iisus Hristos, prin învăţătura Sa, este ultima noastră speranţă în clipele de deznădejde. Prin cartea sa, Adrian Alui Gheorghe aduce, în urma unei riguroase selecţii de text, crâmpeie din cugetul preacuviosului părinte arhimandrit Iustin Pârvu”, a mai spus părintele Ciupu.

 

„Ca duhovnic este un reper pentru generaţii întregi”

Fiecare om care l-a cunoscut direct pe părintele arhimandrit Iustin Pârvu a simţit o transformare lăuntrică ziditoare în Hristos, iar unul dintre invitaţi, părintele paroh Viorel Ioan Vârlan, de la Biserica „Naşterea Maicii Domnului”, a împărtăşit audienţei câte ceva din aceste experienţe înălţătoare. „L-am cunoscut personal pe părintele Iustin Pârvu, am mers de câteva ori la dânsul, i-am luat chiar interviuri. Ca duhovnic este un reper pentru generaţii întregi. A fost închis la Suceava un an şi ceva, în clădirea ce adăposteşte azi Palatul de Justiţie, lângă care s-a construit Biserica monument Naşterea Maicii Domnului, alături de alte personalităţi”, a povestit părintele.

 

Privirea şi chipul părintelui Pârvu emană bucurie, viaţă

Preotul Vârlan şi-a amintit că atunci când l-a intervievat pe părintele Pârvu, acesta a spus că „<Au trecut toate şi suferinţele, ne-au îmbărbătat>. Niciodată n-ai să vezi la părintele Iustin o undă de mânie, ci de bunătate, de iertare. Privirea şi chipul lui emană bucurie, viaţă. Este un om care dă sens şi bucurie vieţii. Am luat interviu şi altor mari duhovnici, precum Paisie Olaru, Arsenie Papacioc - Mănăstirea Techirghiol, care sunt repere într-o lume fără modele de urmat. Vă îndemn să mergeţi la părintele Iustin Pârvu şi, numai văzându-l, vă veţi umple de har şi bucurie, căci, aşa cum spunea ceva mai înainte, colegul şi prietenul meu, părintele Constantin Ciupu, <Nu cuvintele dau sens, ci faptele adevărate>”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Daruri duhovniceşti”, crâmpeie din cugetul părintelui Iustin Pârvu.
 Vizualizări articol: 2498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 9 voturi
„Daruri duhovniceşti”, crâmpeie din cugetul părintelui Iustin Pârvu5.059

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei