Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mai 2010 - Anul XV, nr. 117 (4408)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Mare-i grădina!

Şeful PRM Suceava, acuzat că a încercat să evacueze cu bodyguarzi preotul şi maicile de la o mănăstire

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caz incredibil în satul Catrinari, comuna Panaci, acolo unde şeful PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, este acuzat că a venit însoţit de bodyguarzi şi a încercat să evacueze feţele bisericeşti din mănăstirea din localitate, al cărei ctitor este, alături de soţia sa, Stela Acatrinei, fosta vicepreşedintă a Consiliului Judeţean Suceava (2004-2008).

Gheorghe Acatrinei, fost senator al României (1996-2000), recunoaşte că a venit la lăcaşul de cult însoţit de trei bodyguarzi, însă susţine că rolul acestora din urmă e de a păzi bunurile din mănăstire tocmai de cei care slujesc acolo, un preot şi cinci măicuţe.

“ Eu sunt în luptă cu nişte hoţi. El (n.r.-preotul) cu maicile au prădat mănăstirea. Au luat bunuri de jumătate de miliard de lei vechi, icoane aurite, argintite, coroane, produse alimentare, veselă, cazarmament....Cu bunurile furate mai dotau o mănăstire. Eu nu le-am făcut inventar, că am avut încredere în popă”, a răbufnit, ieri, la telefon, liderul PRM Suceava.  

 

„Am să curăţ această mănăstire”

Întregul scandal s-a petrecut în urmă cu două zile, la Mănăstirea cu hramul Naşterea Maicii Domnului şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, lăcaş de cult ridicat pe vârful muntelui Păltiniş, la altitudinea de 1.426 metri, pe raza satului Catrinari.

Complexul monahal a fost înălţat din contribuţia soţilor Acatrinei, în numele unei asociaţii  care poartă chiar denumirea mănăstirii şi care este condusă de liderul PRM Suceava.

Sfinţirea mănăstirii s-a făcut la începutul lui octombrie 2007, în prezenţa mai multor oficialităţi şi reprezentanţi ai instituţiilor publice, iar un an mai târziu Stela Acatrinei se folosea de imaginea complexului monahal în materialele electorale pentru alegerile parlamentare.

La lăcaşul de cult au fost trimişi să slujească cinci măicuţe şi un preot, Constantin Tanef, cunoscut ca părintele Haralambie, acesta din urmă fiind numit şi stareţul lăcaşului de cult.

Totul a fost bine până acum două-trei luni, când soţii Acatrinei au început să nu-l mai înghită pe părintele Haralambie şi au decis să-l gonească de la lăcaşul de cult ctitorit de ei.

Motivul, explică fostul senator PRM, feţele bisericeşti furau bunuri din mănăstire.

„Tot ce a furat, el (n.r.-preotul) a dus în nişte locaţii care nu-s descoperite. A furat un cuptor de copt pâine, numai ăla-i vreo 60 de milioane de lei vechi. O parte din bunuri, de până-ntr-o sută de milioane, le-a adus înapoi... Eu i-am dat toată încrederea şi el....Au luat până şi lanţul de aur, de vreo 300-400 de grame, de la gâtul Maicii Domnului. Erau la icoană, acolo, şi mai multe perechi de cercei, inele din aur, toate donate de credincioşi.În mod legal, repet în mod legal, am să curăţ această mănăstire”, a explicat liderul PRM Suceava.

Contactat telefonic, părintele Haralambie a refuzat să facă comentarii referitor la acest subiect. „Sunt deznădăjduit de tot ce se întâmplă. Fiecare va trage în faţa lui D-zeu pentru tot ceea ce face”, a fost singura declaraţie a preotului hulit de soţii Acatrinei.

 

Fostul senator a rămas la mănăstire. Cu tot cu bodyguarzi.

Gheorghe Acatrinei a recunoscut că a apelat într-adevăr la serviciile unor bodyguarzi şi că a venit însoţit de aceştia la mănăstire, joi după-amiază.

„Aici (n.r.-la mănăstire) sunt şi acum. Nu plec până nu rezolv situaţia şi este trimit alt preot. Am doi bodyguarzi cu mine, care supraveghează să nu se mai fure nimic. Am materiale de construcţii, sunt atâtea bunuri aici, care nu vreau să mai dispară”, a mai declarat, ieri, Acatrinei.  

La mănăstirea de la Catrinari au venit, joi seară, şi mai mulţi poliţişti, după ce preotul stareţ a sunat şi a anunţat poliţia că preşedintele PRM Suceava, Gheorghe Acatrinei, încearcă să-l evacueze pe el şi pe măicuţe din lăcaşul de cult şi să pună lacăte pe uşi.

La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de poliţie, care au reuşit să calmeze spiritele. Cel puţin, pentru moment.

 

Cui aparţine mănăstirea?

Potrivit oamenilor legii, există pe rolul instanţelor un proces civil între Arhiepiscopia Sucevei Rădăuţilor şi Sucevei şi asociaţia soţilor Acatrinei, pentru a se stabili cui aparţine complexul monahal şi terenurile aferente acestuia.

Secretarul Arhiepiscopiei, părintele George Fediuc, susţine că mănăstirea nu are cum să mai fie proprietatea soţilor Acatrinei, întrucât, după sfinţire, lăcaşul de cult a intrat în patrimoniul Bisericii.

El a argumentat cu articolul 181 din statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Române Ortodoxe, potrivit căruia „o biserică, imediat după sfinţirea ei, trece în proprietatea şi în folosinţa unităţilor de cult din cadrul eparhiei, cu tot cu terenul şi clădirile afectate ei şi stă sub dispoziţiile prezentului statut, ţinându-se seama şi de actele de fundaţie”.

Secretarul eparhial a subliniat şi articolul 75 din acelaşi statut care, la aliniatul 3, spune că: „în mănăstirea, schitul sau metocul date în folosinţă prin sfinţire, nici unul dintre ctitori, donatori şi binefăcători nu are vreun drept de proprietate, folosinţă sau amestec în conducerea, administrarea şi viaţa spirituală a acestora”.

De cealaltă parte, fostul senator PRM susţine că reprezentanţii Arhiepiscopiei argumentează doar cu articolele care le convin lor în această situaţie.

Gheorghe Acatrinei scoate şi el statutul BOR şi arată spre articolul 180, aliniatul 3, care prevede că doar în cazul în care o asociaţie sau fundaţie social-filantropică ori cultural-bisericească se desfiinţează, patrimoniul acesteia  trece în proprietatea eparhiei pe teritoriul căreia se află.

Juriştii şi avocaţii celor două tabere vor trebui să convingă instanţele de partea cui se află dreptatea şi a cui e mănăstirea până la urmă.

Până atunci, preotul stareţ, Haralambie, poarte fi schimbat, cel puţin teoretic, doar de Arhiepiscopie, cea care, de altfel, l-a şi trimis să slujească la lăcaşul de cult de la Catrinari, pentru ridicarea căruia asociaţia din care fac parte şi soţii Acatrinei ar fi făcut credite de 4,7 miliarde de lei vechi.

Scandalul de la Panaci s-a lăsat şi cu plângeri penale.

Liderul PRM acuză feţele bisericeşti de la mănăstire de furt, iar stareţul pe fostul senator de tulburare de posesie, ambele dosare fiind în lucru la Poliţia municipiului Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful PRM Suceava, acuzat că a încercat să evacueze cu bodyguarzi preotul şi maicile de la o mănăstire.
 Vizualizări articol: 1550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Şeful PRM Suceava, acuzat că a încercat să evacueze cu bodyguarzi preotul şi maicile de la o mănăstire4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   COCULET DRAGUTZ... trimis de
(21 mai 2010, 11:55:51
DA ****RINEI ASTA N-A DAT COLTU INCA????? STELA TOT ASA SE PIAPTANA, CU MUSUROI IN VIRFU CAPULUI, STIE CINEVA SA-MI SPUNA??
2.   SONDAJ trimis de
(21 mai 2010, 11:57:30
DE CE NU POT VOTA SONDAJUL CU MITINGURILE...???????????????? ACATRINEI ....CADAVRU AMBULANT...
3.   Jenant trimis de
(21 mai 2010, 12:04:48
tine minte doamna stela cand era inca vice la cj si obliga angajatii din primarii si scoli sa directioneze cei 2% din impozit catre,,ctitoria ei"?asa se comporta un ctitor?ce e bis ei privata?
4.   De asta-i necesara lustratia! trimis de
(21 mai 2010, 13:20:51
Oamenii de tipul lui Acatrinei ar fi trebuit sa fie cu totul uitati de istorie si, totusi, a fost si parlamentar, este in continuare sef de partid (e drept un partid in care nu exista nicio selectie a cadrelor), sotia sa a detinut ceva demnitati la nivel judetean si, iata, sunt si ctitori de biserici. Mai mult decat atat, vor pur si simplu sa aiba biserica lor pe veci, iar ei sa fie niste mici dumnezei. Ce blasfemie! Se va mai curati vreodata societatea noastra, clasa noastra politica, ori vom balti cu totii in aceasi cloaca a mizeriei morale? Legat de ctitorirea lacaselor de cult am in memorie si o biserica din zona Radautilor al carei ctitor a ajuns de pomina prin comportamentul sau incalificabil in calitate de INTAI locuitor al urbei sale. Biserica Ortodoxa Romana chiar nu are niste criterii de moralitate in selectia ctitorilor si donatorilor, incat ii primeste si pe cei ce fac aceste gesturi ca sa-l cumpere pe Dumnezeu?
5.   RUSINEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE trimis de
(21 mai 2010, 13:51:18
VAI DE EI ,ERAM SEFUL UNEI SECTII DE VOTARE LA VECHILE ALEGERI SI SA SPUN CE A FACUT ACEST DOMN ACATRINEI,M-A ACOSTAT CA NU-I FAC CAMPANIE CA NU-I PUN POSTERE PESTE TOT,CA NU-L AJUT SA OBTINA VOTURI,UN HOT SI UN EXCROC,SA-I FIE RUSINE SE LEAGA DE PREOT SI MAICI,SA-L MANANCE FOCUL IADULUI
6.   Biserica trimis de
(21 mai 2010, 16:25:59
.daca vom observa cele m-ai multe conflicte in lumia noastra au facuto bisericile.priviti biserica catolica este nr.1 inpedofilie homoxesualitate si crime oribile.pe care nui poate judeca nimeni pe acesti draci.nr.2marele inselatorii si escrocherii din bisericile ortodoxe.cu moaste cu cu pomeniri .cu pedofilii .si homoxesualii.cu inplicari politice de tot felul.nu mai vorbim in acest articol de basescu,de fluture,de cozminca si etc.totii cauta doar interese si banii.intr-un cuvint niste hotii sub masca religiei.UITATIVA IN OGLINDA MORMINTE VARUITE.
7.   Daca cineva doreste sa afle un raspuns. trimis de
(21 mai 2010, 18:59:21
Atunci raspunsul este : BANUL
Dumnezeul lor este BANUL !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei