Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mai 2010 - Anul XV, nr. 113 (4404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Nepăsare

Râurile din zona de munte, poluate masiv cu deşeuri din plastic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de ecologizare a malurilor râului Negrişoara, efectuată recent de peste 250 de angajaţi ai Coca–Cola din toată România, împreună cu tinerii din cadrul Asociaţiei Tăşuleasa Social, care au reuşit să strângă într-o zi 2.000 de saci de deşeuri, a fost continuată cu un studiu efectuat în baza gunoiului adunat de ei pe o porţiune de 12 km.

Aproape 83% din volumul total de deşeuri colectate îl reprezintă resturi de materiale plastice – PET-uri, pungi, pahare de plastic, în vreme ce aproape 10% din deşeuri sunt sticle aruncate pe marginea râului sau chiar în apele acestuia. Cum deşeurile din material plastic se descompun într-o perioadă cuprinsă între 100 şi 1.000 de ani, aceste resturi ar fi poluat zona respectivă cel puţin câteva sute de ani.

Aproape 4% din gunoiul adunat de voluntari este reprezentat de obiecte metalice, în vreme ce hârtiile aruncate reprezintă doar 2,71% din deşeurile cu care sunt poluate apele râului Negrişoara. Şi care au făcut obiectul unui studiu realizat de Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă.

„Analiza de deşeuri ne-a arătat că plasticul (folii, bidoane, PET-uri) reprezintă principala sursă de poluare, iar colectarea selectivă în zonele rurale este singura soluţie de protejare a apelor”, a declarat Laura Sgârcitu, specialist în programe comunitare la Coca-Cola HBC România.

Tocmai de aceea, o componentă foarte importantă a acestei campanii de ecologizare a fost cea de educare a locuitorilor din zonă, în scopul introducerii colectării selective a deşeurilor.

În timpul campaniei de ecologizare, 50 de elevi de la liceul din Dorna Candrenilor, care au participat la un program de instruire susţinut de Tăşuleasa Social, au mers din casă în casă şi le-au vorbit localnicilor despre efectele dezastruoase ale depozitării deşeurilor în natură. Ei au împărţit sătenilor din Poiana Negri saci pentru colectarea separată a plasticului şi calendare pe care sunt notate zilele în care se va face colectarea de către un operator de salubrizare. În plus, prin colaborarea voluntarilor cu autorităţile locale, în schimbul sacilor cu PET-uri şi ambalaje reciclabile, localnicii vor primi tichete valorice prin care vor beneficia de reducerea taxei de salubrizare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Râurile din zona de munte, poluate masiv cu deşeuri din plastic.
 Vizualizări articol: 1912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Râurile din zona de munte, poluate masiv cu deşeuri din plastic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai de noi trimis de
(18 mai 2010, 10:18:27
Domnilor duceti-va in satul gainesti,si controlati toate vaile sa vedeti acolo mizerie cum nu ati vazut in viata voastra,pemparsi ,talaj de la gatere aruncat me marginea apelor,sincer ati putea face fim de groaza.incercati e distanta satul dar merita
2.   Niste tarani trimis de
(18 mai 2010, 21:06:52
Cum naiba sa nu fie asa ''jeg ''in apele noastre cand taranu baligos de cand se stie arunca gunoaiele la garla(pe apa) si apoi plange ca i-a luat apa casa!
Majoritatea primariilor au accesat programe europene si le-au adus containere la poarta,dar majoritatea s-au furat si gunoiul tot in albia raului il arunca!
De ce naiba nu se aplica legea si la noi ca in alte locuri?
Daca l-ai arde pe roman la buzunar,sa vezi atunci ce grija ar avea de cum si unde isi arunca gunoaiele,dar asa nepasarea ...... duce la jeg si suntem o tara jegoasa,mai avem putin si ajungem Egiptul din urma!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei