Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mai 2010 - Anul XV, nr. 113 (4404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Drept la replică

În ziarul „Monitorul de Suceava” din 12 mai 2010 a apărut un aşa-zis comunicat, semnat de Ion Cozmei, care pretinde că în cadrul Adunării Generale a Societăţii Scriitorilor Bucovineni din 8 mai 2010, în care s-a ales noul Comitet de conducere al acestei societăţi, s-ar fi produs unele încălcări ale statutului SSB.

Susţine dl Ion Cozmei că înainte de a se trece la vot a avut loc „primul abuz, nestatutar”, în sensul că s-a dat citire unei scrisori deschise a prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, fost vicepreşedinte al Societăţii, care „îndeamnă, ostentativ, pe participanţii la Adunare să-l voteze pentru funcţia de preşedinte al SSB pe prozatorul Constantin Arcu, ca singura variantă posibilă pentru acest post, omul providenţial al momentului prin care trece Societatea Scriitorilor Bucovineni”. Într-adevăr, s-a dat citire textului semnat de domnul prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, din care reieşea că votul Domniei Sale pentru funcţia de preşedinte al SSB se îndreaptă spre Constantin Arcu, precizând motivele pentru care consideră că acest candidat poate fi un bun preşedinte al SSB (îndeosebi prestigiul necesar acestei funcţii şi aprecierea de care Constantin Arcu se bucură în interiorul breslei scriitoriceşti), dar şi ce se aşteaptă de la noul preşedinte. Este opinia unui membru marcant al SSB, vicepreşedinte al societăţii la data respectivă, faţă de candidatura unui coleg, iar în Statutul SSB nu există nici o prevedere care să interzică dreptul la opinie. De altfel, dreptul la opinie este înscris în art. 30 alin. 1 din Constituţia României,la capitolul „Drepturile si libertăţile fundamentale”, drept ce garantează libertatea de exprimare a gândurilor şi opiniilor de orice fel, prin viu grai, prin scris sau prin orice mijloace de comunicare în public etc., neputând fi interzis de către Ion Cozmei.

După exercitarea votului pentru cei nouă membri ai noului Comitet de conducere, în urma numărării voturilor, s-a constatat că pe locul 9 sunt plasate două persoane, cu acelaşi număr de voturi. Domnul Ion Cozmei apreciază că acum se petrece a doua abatere de la statut, anume că nu s-a procedat la un vot de baraj şi s-a hotărât, „în culise”, să crească numărul de membri în Comitetul de conducere, de la 9 la 11. O asemenea situaţie nu este prevăzută în statut, dar procedura urmată nu contravine spiritului şi scopurilor societăţii. În cazul în care ar fi considerat nestatutară procedura de creştere a numărului de membri din comitet, Ion Cozmei, în calitate de membru al vechiului comitet de conducere, ar fi trebuit să intervină pentru respectarea dispoziţiilor statutului. Oricum, majoritatea covârşitoare a membrilor adunării a apreciat că soluţia este justă şi a fost acceptată.

Dimpotrivă, Ion Cozmei nu a formulat nici o obiecţie şi a participat la şedinţa Comitetului de conducere ales, în componenţa lărgită (exceptându-i pe prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu şi prof. univ. dr. Elena-Brânduşa Steiciuc, absenţi din motive obiective), pentru alegerea noii structuri de conducere, respectiv, un preşedinte, trei vicepreşedinţi şi un secretar. Se susţine că o altă abatere ar fi avut loc pentru că deţinătorul celor mai multor voturi din plenul Adunării, poeta Carmen Veronica Steiciuc, ar fi renunţat la preşedinţie în favoarea lui Constantin Arcu. În realitate, Carmen-Veronica Steiciuc a precizat că nu candidează la preşedinţia societăţii, astfel că în cursa pentru această funcţie au rămas Ion Cozmei şi Constantin Arcu, scriitorii care îşi anunţaseră dinainte intenţia de a candida. În urma numărării voturilor exprimate, un vot a fost constat nul, patru voturi au fost exprimate în favoarea lui Ion Cozmei şi şapte voturi în favoarea lui Constantin Arcu, acesta fiind ales noul preşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni. Ion Cozmei l-a felicitat pe preşedintele nou ales, fără să existe discuţii asupra corectitudinii alegerii. De altfel, procedura s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile art. 18 din statut, potrivit cărora din cadrul comitetului de conducere se desemnează preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul.

În continuare, pentru cele trei funcţii de vicepreşedinţi au existat patru candidaturi, printre care şi a poetului Ion Cozmei, însă prin vot secret au fost aleşi Doina Cernica, Carmen-Veronica Steiciuc şi Liviu D. Clement. De asemenea, separat, pentru funcţia de secretar a fost ales Ovidiu Vintilă. Nu ştim la ce „joc de culise” face referire Ion Cozmei, susţinând că a mai existat o încălcare a statutului, deoarece Liviu Clement şi Ovidiu Vintilă nu sunt şi membri ai USR, cum s-ar fi stipulat în penultima şedinţă a vechiului comitet de conducere.

Nici această obiecţie nu poate fi primită. În statutul SSB nu există nici o dispoziţie care să facă distincţie între membrii USR şi nemembri, conferindu-se aceleaşi drepturi şi obligaţii tuturor membrilor săi. Or, vechiul comitet de conducere nu putea să adauge şi să modifice statutul, această prerogativă fiind conferită exclusiv adunării generale, potrivit art. 20 din statut.

Vizibil marcat de faptul că nu a fost ales vicepreşedinte al SSB, Ion Cozmei şi-a anunţat demisia din comitetul de conducere, decizie confirmată în scris prin comunicatul publicat în ziarul dvs. Deşi regretăm gestul colegului nostru, demisia este un act unilateral de voinţă pe care suntem în imposibilitate legală de a-l refuza. În acelaşi timp, dl Ion Cozmei se bucură în continuare de preţuirea colegilor săi din SSB, care speră că va reveni asupra hotărârii sale.

Comitetul de conducere al Societăţii Scriitorilor Bucovineni

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Drept la replică.
 Vizualizări articol: 1610 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Drept la replică4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei