Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 17 mai 2010 - Anul XV, nr. 113 (4404)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

„Părinţi de profesie”

Nu şi-au abandonat copiii luaţi de la stat, deşi trăiesc din ajutorul de şomaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu şi-au abandonat copiii luaţi de la stat, deşi trăiesc din ajutorul de şomaj. Este vorba de câţiva asistenţi maternali profesionişti care au fost angajaţi la Fundaţia F.A.R.A., dar creşteau copii luaţi de la stat, prin Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Pentru că fundaţia şi-a închis acest serviciu la începutul anului 2010, „părinţii de profesie” au fost daţi în şomaj pe perioadă determinată.

Deşi veniturile li s-au micşorat simţitor şi urmează să li se impoziteze şi ajutorul de şomaj cu 15%, asistenţii maternali nu au renunţat la copiii statului, pentru că îi consideră ca şi copiii lor.

„Nu poţi să renunţi la aceşti copii. Mai mult, ei nu renunţă la noi. Au găsit în noi o familie, iar acum să-i dăm afară?! Sunt şi copii cu dizabilităţi, cărora nu poţi să le explici situaţia. Dar nici cei mari, sănătoşi, nu vor să plece la un centru de plasament sau la un alt asistent maternal, pentru că ne-am legat foarte mult şi ne consideră ca şi părinţii lor”, ne-a povestit un asistent maternal profesionist aflat acum în şomaj, pentru o perioadă de şase luni.

 

„Cum le vom spune copiilor că nu mai avem cu ce să-i creştem?”

Chiar dacă sunt în şomaj, „mămicile de împrumut” încearcă să le asigure tot ce este mai bun copiilor pe care i-au păstrat în familia lor. Resursele financiare sunt limitate, iar statul contribuie cu foarte puţin la creşterea acestor copii. Asistentul maternal primeşte pentru minor 97 de lei alocaţie de plasament pentru copilul normal sau 146 de lei pentru copilul cu dizabilităţi, la care se adaugă 42 de lei alocaţie de stat, pentru copilul normal, şi 84 de lei, alocaţie de stat pentru copilul cu handicap. Din cei 11 copii, cu vârsta cuprinsă între 9 şi 17 ani, care au rămas în familiile asistenţilor maternali foşti angajaţi la F.A.R.A., trei sunt cu handicap gradul I.

„Cel mai greu va fi după ce vom termina şi perioada de şomaj. Cum le vom spune copiilor că nu mai avem cu ce să-i creştem? Soluţia care vine de la stat este aceea că vor lua copiii de la noi şi îi vor interna într-un centru de plasament. Îi vor rupe de noi. După ani buni în care au făcut parte din familiile noastre, au crescut laolaltă cu copiii noştri, vor fi scoşi şi internaţi într-un alt mediu”, ne-a mai spus un alt asistent maternal.

Şomerii de la F.A.R.A. nu reproşează nimic fundaţiei, mai ales că au fost mai bine plătiţi decât asistenţii maternali angajaţi la Direcţia de Asistenţă Socială Suceava. Ei înţeleg situaţia creată, dar sunt îngrijoraţi de ce se va întâmpla în viitor cu ei, dar, mai ales, cu copiii pe care îi au în creştere.

 

Speranţe slabe de angajare

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Liviana Enea, ne-a declarat că, deocamdată, „legea nu ne permite să facem angajări. Acum, asistenţii maternali care au lucrat la Fundaţia F.A.R.A. sunt în şomaj. După perioada de şomaj, dacă se vor debloca nişte posturi, ei vor putea fi angajaţi ca asistenţi maternali profesionişti la Protecţia Copilului, deşi sunt mulţi asistenţi maternali care aşteaptă să primească un copil în plasament şi să fie angajaţi. Nimeni, însă, nu le va lua copilul, dacă ei vor dori să-l păstreze în continuare în familia lor”.

 

Serviciul de asistenţă maternală, înlocuit

Directorul Fundaţiei F.A.R.A. România, Cornelia Mihăescu, ne-a spus că decizia desfiinţării serviciului de asistenţă maternală a aparţinut conducerii fundaţiei din Marea Britanie.

„Motivul a fost că fundaţia vrea să se ocupe mai mult de copiii cu dizabilităţi din familii. Vom deschide la Baia un centru de servicii pentru copiii cu dizabilităţi, pentru că în zonă nu există o şcoală specială, dar şi copiii din clasele I- IV care provin din familii sărace vor putea lua o masă caldă în cadrul centrului”, ne-a explicat Cornelia Mihăescu.

Ea a mai completat că programul de asistenţă maternală nu va mai fi reînfiinţat la Suceava de Fundaţia F.A.R.A. Cu banii alocaţi serviciului de asistenţă maternală, fundaţia va finanţa programul destinat copiilor cu dizabilităţi din mediul rural. Şi cei trei copii cu dizabilităţi rămaşi în îngrijirea asistenţilor maternali care au fost angajaţi de F.A.R.A. vor fi sprijiniţi în continuare de fundaţie.

 

„Tăiaţi” de la 300 de lei

După ce au fost daţi în şomaj, asistenţii maternali nu au mai primit cei 300 de lei pe care statul îi acorda fiecărui minor aflat în asistenţă maternală.

„Nu înţeleg. Cu ce s-a schimbat statutul unui copil, dacă cei care îl cresc sunt angajaţi cu carte de muncă sau sunt în şomaj. Din păcate, statul nu le mai dă copiilor cei 300 de lei, pe motiv că asistentul maternal care are grijă de el nu este angajat. Nu văd logica. Cu ce este mai prejos un astfel de copil, faţă de un altul care se află în plasament la un asistent maternal cu carte de muncă la stat? Aici cred că se greşeşte. Ce vină are copilul?”, ne-a spus Cornelia Mihăescu, director F.A.R.A.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nu şi-au abandonat copiii luaţi de la stat, deşi trăiesc din ajutorul de şomaj.
 Vizualizări articol: 2075 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 10 voturi
Nu şi-au abandonat copiii luaţi de la stat, deşi trăiesc din ajutorul de şomaj4.6510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei