Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mai 2010 - Anul XV, nr. 112 (4403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

În agricultură

Zeci de mii de hectare de teren agricol din judeţ, lucrate mai mult pe hârtie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţia dezastruoasă din agricultura judeţului începe să se vadă şi în statisticile privind suprafeţele lucrate. Pe de o parte, terenurile lăsate pârloagă au crescut de la câteva sute de hectare la câteva mii în câţiva ani, iar pe de altă parte a crescut foarte mult numărul de hectare cultivate cu culturi perene, care trăiesc şi rodesc mulţi ani şi care, în multe situaţii, reprezintă doar o mascare a abandonării pământului.

 

Conform datelor oficiale ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava, în 2007, în judeţ au rămas necultivate doar 446 de hectare de tren agricol. În 2008, saltul a fost foarte mare, 2.751 de hectare de teren rămânând pârloagă, în timp ce anul trecut s-au adunat nu mai puţin de 4.799 de hectare de teren agricol rămase nelucrate.

În acest an, până la mijlocul săptămânii, din terenurile ce ar trebui însămânţate în primăvară, 21.942 de hectare sunt încă neocupate.  

„Campania nu s-a finalizat, mai este de însămânţat porumbul şi legumele, care se estimează că vor fi lucrate pe aproximativ 4.000 de hectare. Oricum, estimăm că suprafaţa ce va rămâne nelucrată în acest an va fi mult mai mare decât cea din anul precedent”, ne-a declarat Ştefan Indianu, directorul executiv al DADR Suceava.

Totuşi, deşi vorbim de multe mii de hectare de teren abandonate, în procente suprafaţa nelucrată nu este exagerat de mare. Suprafaţa agricolă din judeţ este de puţin peste 181.000 de hectare, de unde rezultă că terenul rămas nelucrat anul trecut a reprezentat sub 3% din total.

 

Semne de întrebare la suprafeţele imense cu lucernă, ierburi sau trifoi

Totuşi, reprezentanţii Direcţiei Agricole recunosc că procentul ar putea fi mai mare. De exemplu, în acest an, în evidenţele DADR sunt nu mai puţin de 42.000 de hectare de teren cultivate cu culturi perene, lucernă, ierburi sau trifoi. Acestea rodesc mai mulţi ani de-a rândul, având o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină, însă şi directorul Ştefan Indianu a admis că suprafaţa cu astfel de culturi este imensă şi în unele cazuri ar putea fi vorba de terenuri mai mult sau mai puţin lucrate.

Din informaţiile pe care le avem, nu puţine sunt cazurile în care proprietarii terenurilor însămânţate cu culturi perene nu se mai folosesc efectiv de suprafeţe în nici un fel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Zeci de mii de hectare de teren agricol din judeţ, lucrate mai mult pe hârtie.
 Vizualizări articol: 1106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Zeci de mii de hectare de teren agricol din judeţ, lucrate mai mult pe hârtie5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei