Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mai 2010 - Anul XV, nr. 112 (4403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Strigător la cer

A rămas infirm din ianuarie 2008, iar călăul său este liber şi azi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De mai bine de doi ani de zile, pentru un bărbat care se apropie de 40 de ani viaţa înseamnă doar un chin. Din om sănătos tun a ajuns acum infirm, totul după ce un văr de-al său l-a lovit cu o lopată în cap. Chinuitor este şi faptul că cel care l-a nenorocit este încă liber.

O poveste despre o dramă cumplită, amplificată şi de cum se aplică legea în România.

 

Toată drama prin care trece acum Cristi Hladi, din satul Lisaura, comuna Ipoteşti, a început în ianuarie 2008. Pe atunci în vârstă de 37 de ani, bărbatul a mers la locuinţa unui văr de-al său, Puiu Scolobiuc, pentru a ajuta la cărat gunoiul din curtea acestuia.

La un moment dat, cei doi veri s-au luat la ceartă, totul plecând de la banii ceruţi de victimă în contul muncii prestate.

Fire agresivă şi aflat sub influenţa băuturilor alcoolice, Puiu Scolobiuc l-a lovit cu cantul lopeţii în cap pe cel pe care îl tocmise să-l ajute. Lovitura a fost de o violenţă extremă, Cristi Hladi rămânând până azi cu o gaură înfiorătoare în cap. Chiar cel care l-a lovit l-a dus acasă, cu o căruţă, şi l-a lăsat într-un şanţ.

„Mă ţineam de cap şi aveam creierii în mână”, rememorează acum momentele de coşmar Cristi Hladi.

 

În comă, trei luni în spital, acasă în scaunul cu rotile

Timp de o săptămână a stat în comă, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, unde a mai rămas apoi internat încă o lună de zile. Au urmat două luni de spitalizare la Suceava şi revenirea acasă, în scaunul cu rotile, cu paralizie pe partea dreaptă, cu deficit grav de vorbire şi cu dureri îngrozitoare de cap.

Încă de la început, mama sa, Guţa Hladi, a fost informată de doctori că deficitul neuro-motor de care suferă fiul său nu se poate vindeca complet, ci doar ameliora.

 

Afecţiunile permanente îl macină pe bărbat 

Din păcate, realitatea pare să confirme acest lucru. Acum câteva zile, reporterii „Monitorul” au ajuns la casa unde stă bărbatul şi mama sa. A mai făcut progrese, însă calvarul prin care trece este cumplit. Mâna dreaptă este „moartă” de la momentul agresiunii, iar medicii i-au spus deja că trebuie să se împace cu ideea că aceasta nu-şi va mai reveni. Piciorul şi-l poate mişca, însă cu mare greutate, astfel că nu are cum să se deplaseze decât cu o cârjă. Aşa cum scrie şi în actele sale medicale, în urma loviturii primite suferă şi de epilepsie, în timp ce capul său este deformat în partea din spate, unde urmele loviturii sunt înfiorătoare.

„De când mă chinui să merg mă doare spatele, aşa de tare că nici nu pot sta culcat mult, noapte de noapte mă întorc de pe o parte pe alta. Mă doare capul încontinuu, nu am voie la soare, şi ochii mă dor, nu mă pot uita nici la un meci la televizor. Trebuie să iau tratament toată viaţa”, îşi descrie crunta soartă bărbatul.

 

Trăieşte împreună cu mama, din mai puţin de 500 de lei

De serviciu şi o viaţă normală nici nu poate fi vorba.

„De doi ani jumate îl ţin cu pensia mea. La doctori îl duc în fiecare lună, cu maşina unui vecin, trebuie să-l spăl, să-l ridic, suntem disperaţi”, îşi plânge amarul mama sa, cea care i-a dat viaţă şi care îi este alături după cumplita dramă.

Bărbatul are doar un ajutor social de 125 de lei, iar mama sa, cea care îl are în îngrijire, are o pensie de 300 de lei. Cu aceşti bani, cei doi trebuie să supravieţuiască, să cumpere medicamente şi să-şi plătească avocatul care îi reprezintă în procesul cu agresorul.

În mod dubios, deşi în Certificatul Medical de Constatare a Capacităţii de Muncă, eliberat de medicul expert al asigurărilor sociale Lia Ivan, se precizează că Cristi Hladi are gradul I de handicap şi capacitate de muncă pierdută, acesta a fost respins de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, astfel că deocamdată nu are pensie pentru invaliditate.

 

„El a luat trei ani, stă numai un an jumătate şi eu rămân aşa pe viaţă”

La toată această dramă fizică se adaugă şi amărăciunea că legea nu a făcut încă dreptate. Agresorul său, Puiu Scolobiuc, este şi astăzi liber. Mai întâi, procurorii au stabilit că fapta sa nu se încadrează la infracţiunea de tentativă de omor, ci doar la vătămare corporală gravă, astfel că individul este cercetat în stare de libertate. 

El a fost trimis în judecată abia în toamna anului trecut, în urmă cu ceva mai mult de o lună instanţa condamnându-l la trei ani de închisoare. 

Decizia a nemulţumit profund şi, prin intermediul avocatului, victima a făcut apel, cerând o pedeapsă mai mare.

„El a luat trei ani, stă numai un an jumătate în puşcărie şi eu rămân aşa pe viaţă. Unde este dreptatea?”, s-a întrebat Cristi Hladi.

 

Îl vede bine mersi pe uliţele satului pe cel care l-a nenorocit  

În multe rânduri, bărbatul rămas infirm ori mama sa au dat nas în nas pe uliţele satului cu agresorul.

„Nici o sticlă de apă nu ne-a adus în doi ani şi jumătate şi nici nu a încercat să vină să-l vadă. Numai la proces a zis că îi pare rău şi regretă ca să nu ia pedeapsă mare. Părinţii lui au bani însă au spus că nu vor să ne ajute, preferă să se ducă (n.r. - Puiu Scolobiuc) în puşcărie”, a povestit, cu ochii în lacrimi, Guţa Hladi.   

Conform Codului Penal, „vătămarea corporală gravă, dacă fapta a produs vreuna din următoarele consecinţe: pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a viţeii persoanei”, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani. Aşadar, agresorul ar putea scăpa cu o pedeapsă aproape de minim, asta în condiţiile în care vorbim de un caz deosebit de grav, care a provocat o infirmitate permanentă. Victima şi mama sa speră ca instanţa să-l oblige pe agresor să le plătească măcar cheltuielile cu spitalizarea, care trec, din evaluările lor, peste suma de 10.000 de lei.

 

Agresorul lui Hladi, prins în Suceava în timp ce ameninţa trecătorii cu un cuţit 

Grava faptă comisă şi procesul în care este implicat nu par să-l fi cuminţit pe Puiu Scolobiuc. Pe 10 aprilie a.c., în plină zi, în centrul municipiului Suceava, bărbatul de 41 de ani a fost imobilizat de poliţie după ce ameninţase trecătorii cu un cuţit în mână.

Ulterior acesta şi-a pus gestul pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice. 

El s-a ales cu dosar penal şi în acest caz, pentru săvârşirea infracţiunii de port ilegal de arme albe în locuri publice, fiind cercetat în stare de libertate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A rămas infirm din ianuarie 2008, iar călăul său este liber şi azi.
 Vizualizări articol: 3410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 10 voturi
A rămas infirm din ianuarie 2008, iar călăul său este liber şi azi4.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Un om ajuns infirm ... si unu care e inca liber trimis de
(16 mai 2010, 11:11:15
Tragic !! Acest "Puiu Scolobiuc" ar trebui pedepsit ... a lasat un om intr`un hal de nedescris ... Si totusi de ce Intodeauna a scapat cu o pedepsa mica ??... Cineva a cotizat nonstop sa nu fie inchis pt multa vreme { POATE CHIAR DELOC } ``Agresorul lui Hladi, prins �n Suceava �n timp ce ameninta trecatorii cu un cutit `` asta nu e nimic ... cred ca ar trebui vazut cazierul lui {daca exista cel din TRECUT... daca nu a fost sters si ala de pe fata pamantului } .. se stie cate a facut si cum a scapat ... numai in Satul Lisaura ... LA MULTE LUME E FRICA SA VORBEASCA DE EL IN LISAURA .. DE CE ? PT CA DE FIECARE CAND FACE CEVA ..SCAPA CU BASMA CURATA ... DE AIA NU L`AR OPRI NIMIC SI NIMENI SA FIE UN PERICOL PUBlIC ....AVETI EXEMPLU IN CENTRUL SUCEVEI .. ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei