Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 mai 2010 - Anul XV, nr. 112 (4403)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul vrea să taie facilităţile pensionarilor la transport şi să reducă bursele din educaţie

Guvernul ia în calcul sistarea facilităţilor de care beneficiază pensionarii la transportul public şi cel feroviar, diminuarea burselor pentru elevi şi studenţi, a indemnizaţiei de merit şi rentei viagere, precum şi anularea ajutorului financiar acordat pentru achiziţionarea de cărţi educaţionale.

Retragerea şi, respectiv, anularea facilităţilor sunt incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat în stadiu de elaborare.

Documentul prevede că, începând cu 1 iunie 2010, nu se mai acordă facilităţile pentru transportul intern auto şi feroviar, transportul local în comun, de suprafaţă şi subteran, prevăzute de OU 71/2004 privind acordarea unor facilităţi familiilor de pensionari, Legea 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, Legea învăţământului şi Legea privind statutul personalului didactic.

"Începând cu data de 1 iunie 2010, cuantumul burselor de care beneficiază elevii, studenţii, cursanţii, doctoranzii şi auditorii de justiţie, precum şi bursele de cercetare se diminuează cu 25%. Începând cu 1 iunie 2010, drepturile de care beneficiază elevii şi studenţii, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, se diminuează cu 15%", se arată în actul normativ.

Proiectul prevede totodată reducerea cu 25% a indemnizaţiei de merit acordate în baza Legii 118/2002, a cuantumului rentei viagere acordate sportivilor de performanţă şi a sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical şi neclerical.

Începând cu 1 iunie se abrogă şi prevederile Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar.

Tot de la 1 iunie va fi redus cu 25% şi cuantumul indemnizaţiilor acordate membrilor Academiei Române, Academiei Oamenilor de Ştiinţă şi Academiei de Ştiinţe Tehnice, iar cuantumul sprijinului material acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi Academiei Oamenilor de Ştiinţă va fi redus cu 15%. O diminuare de 25% va fi aplicată şi indemnizaţiei lunare acordate în baza Legii 45/2009 privind organizarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din agricultură, silvicultură şi industria alimentară.

Cuantumul rentei viagere agricole va fi de asemenea redus cu 25%. Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat un acord de vânzare. În cazul în care terenul a fost arendat, valoarea rentei viagere anuale este de 50 de euro pe hectar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul vrea să taie facilităţile pensionarilor la transport şi să reducă bursele din educaţie.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Guvernul vrea să taie facilităţile pensionarilor la transport şi să reducă bursele din educaţie3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa traiti bine trimis de
(16 mai 2010, 23:54:42
Cread ca autorul foloseste timpii in mod incorect. Subiectul este besescu si nu guvernul, nu ca ar vrea ci trebuie sa taie. De fapt fraza suna altfel guvernul va taia .. la solictarea primului ministru besescu emil

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei