Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 apr 2010 - Anul XV, nr. 99 (4390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pescari nedumeriţi

Scandal între vechea asociaţie a pescarilor şi una nou înfiinţată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nedumerire pentru mulţi dintre pescarii din judeţ, care s-au trezit că două asociaţii susţin, fiecare, că sunt singurele care le pot da permise de pescuit. La mijloc este vorba de un scandal de proporţii, izbucnit în toată ţara şi care este departe de a se stinge. În acest moment balanţa pare însă să încline spre noua asociaţie, care se bazează pe cele mai recente prevederi legale intrate în vigoare.

 

Prin Ordinul numărul 20 al ministrului Agriculturii şi dezvoltării rurale privind condiţiile de practicare a pescuitului recreativ-sportiv, emis pe 2 februarie 2010, s-a decis că dreptul de pescuit se acordă de către Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), în calitate de administrator al resurselor acvatice vii, numai prin asociaţiile de pescari sportivi, persoane juridice, nonprofit legal constituite.

Până acum câteva luni de zile, în judeţ permis de pescuit aveau membrii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, însă acum aceasta nu recunoaşte acest drept al ANPA, prelevându-se de faptul că are suprafeţe de apă concesionate.

Între timp, la începutul anului, în judeţ a apărut Asociaţia „Prieteni Pescari” Bucovina, care are eliberează tocmai permise de pescuit ANPA.

 

Noua asociaţie, singura care eliberează permisele ANPA

Răzvan Florea, preşedintele asociaţiei nou-înfiinţate, este cât se poate de ferm în explicaţii.

„Conform noii ordonanţe, publicată în Monitorul Oficial, doar ANPA emite permise de pescuit, prin asociaţiile înscrise la Registrul unic de evidenţă al asociaţiilor de pescari sportivi. Noi suntem singurii din judeţ care eliberăm aceste permise”, a declarat Răzvan Florea. El a ţinut să precizeze că sucevenii care fac parte din Asociaţia Judeţeană a Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava nu pot pescui doar pe baza carnetului de membru şi au nevoie şi de permisul de la ANPA, fără el practic pescuind ilegal şi riscând amenzi de la 300 la 600 de lei. Interesant este că şi AJVPS Suceava ar putea elibera permise ANPA, însă deocamdată refuză acest lucru, deoarece le consideră ilegale.

Preşedintele noii asociaţii a mai arătat că pescarii îşi pot procura permisele de pescuit anuale cu suma de 80 de lei de la toate magazinele de profil din judeţ, iar în curând organizaţia va avea un sediu, pe strada Depoului, numărul 16, în cartierul Iţcani. El susţine că în judeţ sunt deja în jur de 400 de pescari ce şi-au scos permisele legale de la ANPA.

 

„Cei care pescuiesc cu permisele ANPA sunt complici la o infracţiune”

De cealaltă parte, Nicolaie Goicea, preşedintele AJVPS Suceava, spune că permisele emise de ANPA sunt ilegale, în condiţiile în care asociaţia are concesionate „toate apele colinare din judeţ şi 16 fonduri de pescuit pe apele de munte”. Practic, susţine acesta, pe suprafeţele de apă întreţinute şi populate de asociaţie poate pescui acum oricine, fără a fi membru al AJVPS, condiţii în care se poate vorbi de o încălcare flagrantă a legii. În acest sens a fost depusă o plângere penală contra ministrului Agriculturii, cel care a emis noul ordin, Goicea sperând că lucrurile se vor schimba.

„Apelul meu către membri este să-şi păstreze această calitate şi să-şi achite cotizaţiile. Cei care pescuiesc cu permisele ANPA sunt complici la o infracţiune”, este de părere Goicea.

Foarte importantă în tot acest scandal este o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 21 aprilie a.c., conform căreia AJVPS Suceava a pierdut dreptul de a obliga Agenţia Domeniilor Statului să-i prelungească contractul privind apele concesionate în judeţul Suceava.

Cel puţin în acest moment se poate spune că AJVPS-urile din ţară pierd teren în ceea ce priveşte pescuitul sportiv, însă membri marcanţi ai acestora sunt hotărâţi să lupte şi ani de zile în instanţă pentru a-şi recâştiga drepturile pe care le revendică.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal între vechea asociaţie a pescarilor şi una nou înfiinţată.
 Vizualizări articol: 1308 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Scandal între vechea asociaţie a pescarilor şi una nou înfiinţată5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei