Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 apr 2010 - Anul XV, nr. 99 (4390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Să te culci sau măcar să vomiţi cu Dylan Thomas

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Poet, chitarist şi gurist pălit de geniu taman în moalele capului, Bob Dylan, pe numele său din buletin Robert Zimmerman, va împlini luna viitoare perversa vârstă de 69 de ani. Trist eveniment pentru cel care cânta cu atâta foc „Forever young”, „Pururea tânăr”. Cum, pe 2 iunie, el se va deplasa pentru a ciupi chitara la Bucale, îl putem întreba direct: ce tot atâta „forever young”, maestre, când la zece poşte în urmă a rămas tinereţea şi acuşi-acuşi se face vremea pentru un hotărât „Knockin’ on Heaven’s door”!?

Deocamdată să lăsăm omul în pace şi să amintim că pseudonimul şi l-a împrumutat de la poetul galez Dylan Thomas. O pleaşcă de pseudonim, fiindcă abia ăla era poet în adevăratul sens al cuvântului, posesor al unei faime violente, agonisite însă mai mult prin cârciumi, decât prin biblioteci. Dylan Thomas era un poet adevărat.

Dacă aveai plăcerea de a-l întâlni prin puburi, se spune că era un adevărat răsfăţ să-l asculţi, prin anii 50-60. Lumea pestriţă a muşteriilor turna în el whisky, votcă şi gin dres cu bere, învârtind apoi teascul din care picura povestire după povestire, poem după poem. Se îmbăta ca un poet, se destrăbăla ca un poet şi se spunea că era o glorie pentru orice domnişoară să se culce sau măcar să vomite cu Dylan Thomas. Sireacă nevastă-sa, Caitlin Mc Namara, câte mai îndura! Dar dacă dorea viaţă calmă, n-avea decât să se ia cu un profesor de geografie, de exemplu.

Viaţa cuprinsă de flăcări a lui Dylan Thomas e însă şi un exemplu de marketing literar. Circulau liber anecdote despre el: poveşti cu femei, cu beţii fermentate în inteligenţă, cu scandaluri stropite în sânge nobil de whisky. Multe dintre ele erau inventate de el însuşi, dar ce mai conta? Conta doar că periodic anecdotele erau reunite în broşuri, care-l făceau tot mai popular pe poetul galez, adăugându-i o aură ca o şapcă mondenă şi asigurându-i în final vânzarea cărţilor în librării.

Dylan Thomas a trăit ca un poet şi tot aşa a murit, la vârsta de 39 ani. E avantajos să mori tânăr, pentru că nu mai apuci să îmbătrâneşti. Poate că pentru el cântă cu atâta aprindere Bob Dylan „Forever young”!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să te culci sau măcar să vomiţi cu Dylan Thomas.
 Vizualizări articol: 715 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Să te culci sau măcar să vomiţi cu Dylan Thomas3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei