Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 30 apr 2010 - Anul XV, nr. 99 (4390)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Discuţii aprinse

Noua lege a educaţiei, pusă la zid de profesorii şi studenţii suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Legea educaţiei e readusă în discuţie în mediul universitar sucevean, studenţii şi profesorii arătându-se în continuare nemulţumiţi de articolele prevăzute în noua lege. Membrii Asociaţiei Studenţeşti a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor au instalat în centrul Sucevei un cort şi au distribuit pliante informative pentru a atrage atenţia elevilor, studenţilor, profesorilor, dar şi locuitorilor oraşului asupra multiplelor carenţe ale legii Educaţiei.

 

Uniunea Studenţilor din România(USR) a iniţiat în sensul acesta campania „E rândul tău să faci legea educaţiei”, coordonată la nivelul judeţului Suceava de Asociaţia Studenţească a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

Noua lege conţine mai multe paragrafe care i-au nemulţumit pe studenţi, în special lipsa de reprezentare în conducerea universităţilor, pierderea reducerilor de 50% în timpul vacanţei pe mijloacele de transport local în comun, transport intern auto, feroviar şi naval. O altă nemulţumire a studenţilor e legată de subvenţia pentru cămine şi cantine, care nu va mai fi suportată de minister, ci de universităţi, doar dacă vor fi fonduri.

„Suntem extrem de nemulţumiţi, nu cred că ar fi corect ca statul să finanţeze facultăţile private, să ne priveze de dreptul de a fi reprezentaţi în forurile de conducere a universităţii”, a precizat Ramona Nicorici, studentă la Facultatea de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, reprezentant în Senatul Universităţii.

“Noul proiect de lege a educaţiei este foarte confuz, de multe ori este folosit cuvântul <poate>, o lege trebuie să fie exactă, să fie clar cine ne susţine, în subordinea cui suntem, cine ne finanţează”, a precizat Cornel Turcu, vicepreşedintele Sindicatului UNISIND din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”.

 

Legea educaţiei ameninţă statutul apolitic al instituţiilor de învăţământ

Noul proiect de lege stipulează şi unele modificări care deschid calea accesului politicului în instituţiile de învăţământ.

„Noua lege a educaţiei prevede că din Consiliul Administrativ al unei şcoli trebuie să facă parte o treime profesori şi două treimi din afara şcolii, dintre care o treime sunt reprezentanţi ai autorităţilor locale numiţi politic. Consiliul administrativ numeşte directorul, ceea ce ameninţă statutul apolitic pe care ar trebui să-l aibă instituţiile de învăţământ”, a menţionat Daniel Tudoraş, liderul Sindicatului Colegiului Naţional „Petru Rareş” din Suceava.

 

Clasa pregătitoare va fi mutată la ciclul primar, iar clasa a IX-a va trece la învăţământul gimnazial

Potrivit noului act normativ, clasa pregătitoare va fi mutată de la grădiniţă la ciclul primar, iar clasa a IX-a va face parte din învăţământul gimnazial. În aceste condiţii, la liceu se vor studia doar trei ani, iar examenul de bacalaureat va avea trei probe scrise şi patru orale. Copiii vor fi evaluaţi la sfârşitul claselor a II-a, a IV-a, a VI-a, a IX-a şi la bacalaureat, pentru a se vedea, în funcţie de vârstă, cum au fost însuşite anumite noţiuni.

Atât profesorii, cât şi părinţii contestă aceste modificări. „Doar trei ani de liceu vor afecta calitatea învăţământului şi descurajează tinerii pentru continuarea studiilor. Copiii au deja 16 ani când termină clasa a IX-a, ceea ce, conform legislaţiei româneşti, permite angajarea în câmpul de muncă”,  a precizat Daniel Tudoraş.

 

Titularizarea, desfiinţată de noua lege a educaţiei

Noua lege prevede desfiinţarea examenului de titularizare şi angajarea profesorilor de către conducerea şcolilor. „Dispariţia titularizării aduce o tensiune în plus profesorilor, înseamnă pentru noi nesiguranţa postului de muncă. Când postul dispare, titularul rămâne şomer. Oricând putem deveni şomeri”, a declarat Ştefan Pintilie, liderul Sindicatului Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret”

 

Dezbatere, pe 6 mai, pe marginea proiectului legii educaţiei

„Am stat în centrul Sucevei, am împărţit pliante şi am discutat cu lumea. Pentru noi e foarte important să cunoaştem părerea celor vizaţi direct de legea educaţiei. E un proiect naţional, ulterior dezbaterile vor continua la universitate, unde vor fi invitaţi profesori universitari şi cei de la liceele din oraş, elevi, studenţi şi reprezentanţi ai mass-media locală”, a declarat Andrei Codrean, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.

Campania „E rândul tău să faci legea educaţiei”, desfăşurată simultan în 42 de oraşe şicoordonată la nivel local de Asociaţia Studenţească a Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, va continua joi, 6 mai, cu o conferinţă de presă şi o dezbatere în Amfiteatrul Dimitrie Leonida, Corp D, Universitatea „Ştefan cel Mare”, începând cu ora 14 00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noua lege a educaţiei, pusă la zid de profesorii şi studenţii suceveni.
 Vizualizări articol: 622 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Noua lege a educaţiei, pusă la zid de profesorii şi studenţii suceveni4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei