Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 apr 2010 - Anul XV, nr. 98 (4389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interes deosebit

Tinerii din judeţ, atraşi ca un magnet de uniforma de jandarm şi cea de poliţist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Într-o perioadă în care locurile de muncă sunt mai puţine ca niciodată, iar perspectivele pentru tineri sunt extrem de limitate, ofertele de şcolarizare în cadrul structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor atrag ca un magnet. Dacă în anul 2009 s-a înregistrat cel mai mare număr de dosare, în 2010 este de aşteptat ca vechile recorduri să fie bătute.

 

În privinţa uniformei de jandarm, interesul deosebit al tinerilor este legat şi de recenta înfiinţare a Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, unde anul trecut a fost primul examen de admitere.

Astfel, pe lângă motivaţiile obişnuite (şcolarizare gratuită, stabilitatea locului de muncă, salariul bun, perspectivele de progres permanente, şi, în cazul unora, şi pasiunea pentru o astfel de meserie) tinerii din judeţ mai sunt tentaţi şi de perspectiva de a face o şcoală în apropiere de casă.

 

Peste 300 de candidaţi, luaţi în evidenţă de jandarmi

„Până ieri (n.r. marţi) aveam peste 300 de candidaţi luaţi în evidenţă şi trimişi să-şi deschidă fişele medicale şi în jur de 80 efectiv înscrişi pentru concursurile de admitere”, a declarat căpitanul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava, unitatea care recrutează candidaţii din judeţ, atât la şcoli de maiştri şi subofiţeri, cât şi la academiile de formare a ofiţerilor.

El a precizat că 90% dintre cei înscrişi până acum au optat pentru concursul de admitere de la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni. Cum înscrierile continuă până la finele lunii mai, la şcolile de subofiţeri, şi până pe 30 iunie, la academii, se poate spune că acesta este doar începutul, un interes şi mai mare fiind aşteptat în ultima perioadă a campaniei de recrutare.

 

Loc de muncă sigur, bine plătit

Ieri dimineaţă, reporterii „Monitorului” s-au deplasat la Centrul de recrutări al IJJ Suceava, pentru a vorbi cu cei care vor să devină jandarmi. În interval de mai puţin de o oră, se prezentaseră şapte tineri interesaţi de concursul de admitere la şcolile de profil. Timoraţi, aceştia îşi găseau cu greu cuvintele.

„Am o simpatie pentru jandarmi. Cred că mi s-ar potrivi, e altfel decât celelalte meserii, eşti respectat şi ai un statut”, ne-a spus Elena Roxana Maloş, în vârstă de 20 de ani, din Suceava, recunoscând că şi salariul este un motiv pentru care ar vrea să intre în structura Jandarmeriei.

„Este un loc de muncă mai sigur, spre deosebire de altele, şi motivant financiar. Cred că m-aş descurca, mai ales că îmi şi place această meserie. Sunt hotărât să mă înscriu şi să intru la Jandarmerie, nu contează unde”, ne-a spus, hotărât, Alin Mandache, în vârstă de 23 de ani, din Mitocu Dragomirnei.

 

Mulţi vor, puţini reuşesc

Căpitanul Bogdan Cornaci a ţinut să precizeze că printre candidaţii care au ajuns până acum la centrul de recrutări al IJJ Suceava se găsesc şi numeroşi absolvenţi de studii superioare, şomeri, dar şi tineri care au un loc de muncă, însă nu sunt mulţumiţi de condiţiile de acolo.

Din experienţa anului trecut, se poate spune însă că de la dorinţă până la reuşită calea este lungă. De exemplu, anul trecut, la concursurile de admitere pentru şcolile de jandarmi s-au înscris aproape 600 de suceveni, însă doar în jur de 200 au intrat efectiv în examene, după ce au picat examinarea medicală, testarea psihologică ori au renunţat înainte de prima probă, conştienţi că nu au şanse de a promova examenul.

Chiar şi după această triere, concurenţa a rămas mare.

„Anul trecut am avut un total de 770 de candidaţi, pe cele 150 de locuri disponibile, câte sunt şi în acest an. Aşadar a fost o concurenţă de cinci candidaţi pe loc, cu precizarea foarte importantă că foarte mulţi au fost respinşi, în prealabil, la proba psihologică”, ne-a declarat locotenentul Irina Ipate, purtătorul de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni.

  

Peste 250 de candidaţi din judeţ, la şcolile de poliţie

Şi în privinţa locurilor de la şcolile de poliţie, interesul este ridicat. Până la începutul săptămânii, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, unde se recrutează candidaţii pentru aceste unităţi de învăţământ, erau deja înscrişi 253 de tineri din judeţ. Cei mai mulţi au optat pentru Şcoala de agenţi de poliţie “Vasile Lascar” Câmpina, după care urmează Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti. Şi aici, trebuie precizat, perioada de recrutare de candidaţi este abia la jumătate.   

În această perioadă, înscrieri se fac şi la instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei Internelor care au nevoie de personal la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (pompieri). Deocamdată, din judeţul Suceava, sunt înscrişi 54 de candidaţi pentru şcolile de subofiţeri şi şapte pentru unităţile de învăţământ superioare.

 

 

Încadrarea din sursă externă, doar o amintire 

Dacă în anii anteriori pentru cei dornici să lucreze într-o structură MAI exista şi posibilitatea angajărilor din sursă externă, fără a mai fi nevoie de trecerea printr-o şcoală de profil, acum acestea sunt doar amintire. Ultimele posturi de acest gen, scoase la concurs în debutul anului trecut, au fost blocate prin ordin ministerial, din cauza lipsei de bani, iar alte campanii de recrutare din rândul civililor nu mai sunt aşteptate prea devreme. 

  

Principalele condiţii de înscriere

Printre principalele condiţii ce trebuie îndeplinite de candidaţii care vor să urmeze o şcoală a MAI se numără: să fie absolvenţi de liceu, cu diplomă de bacalaureat sau adeverinţă de absolvire pentru elevii din ultimul an de liceu, să nu fi fost exmatriculaţi niciodată, aibă vârsta până în 27 de ani şi cel puţin 1,65 m. înălţime, în cazul băieţilor, şi minimum 1,60 m, în cazul fetelor, în acest an baremul scăzând cu câte cinci centimetri la ambele sexe. La Şcolile de Subofiţeri există locuri disponibile şi pentru cetăţenii de etnie romă, în timp ce la academii, recent, s-au introdus şi locuri pentru maghiari. 

 

Cât câştigă la început un angajat MAI

Salariile pe care le încasează un poliţist ori un jandarm reprezintă, fără îndoială, stimulentul care îi determină pe tineri să se înghesuie acum la concursurile de admitere. Un subofiţer din cele două structuri câştigă pentru început 1.400-1.500 de lei, în timp ce ofiţerii îşi încep cariera cu cel puţin 1.800 de lei, câştigurile oscilând funcţie de atribuţiile noului angajat (lucrează la birou ori face patrule de ordine publică). Un aspect foarte important este legat şi de posibilităţile de avansare în grad, care atrag imediat şi creşteri ale câştigurilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tinerii din judeţ, atraşi ca un magnet de uniforma de jandarm şi cea de poliţist.
 Vizualizări articol: 3119 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 5 voturi
Tinerii din judeţ, atraşi ca un magnet de uniforma de jandarm şi cea de poliţist3.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nah trimis de
(29 apr 2010, 15:07:59
n-ai cu cine...niste tzarani...si ei si tot neamu roamanesc

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei