Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 apr 2010 - Anul XV, nr. 98 (4389)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lupaşcu: Teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român

Joi, 29 Aprilie 2010 (19:22:05)

 Judecătorul Dan Lupaşcu a atras atenţia, joi, că adoptarea Legii unitare a pensiilor ar avea consecinţe dezastruoase, că vor fi o avalanşă de litigii şi de sesizări la Curtea Constituţională, subliniind că teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român.

Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a susţinut, în cadrul unei dezbateri privind legea pensiilor, care s-a desfăşurat la CSM, că, într-un anumit sens, al dreptului penal, acest proiect de lege "este un fel de înşelăciune", pentru că magistraţii au avut o anumită reprezentare atunci când au intrat în sistem, respectiv că elementele care configurează statului judecătorului sunt cele din lege, şi că nu şi-au imaginat că cineva se va gândi vreodată să spună că s-au înşelat şi că sunt "expiraţi".

Dan Lupaşcu - preşedintele Curţii de Apel Bucureşti, suspendat din funcţie pe perioada mandatului la CSM - a subliniat că teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român, precizând, totodată, că pensia magistaţilor este reglementată separat sau special în majoritatea ţărilor din Europa.

Lupaşcu a atras atenţia că adoptarea Legii unitare e pensiilor în actuala formă ar avea consecinţe dezastruoase, mai mult decât previzibile, şi că va fi o avalanşă de litigii, dar şi de sesizări la Curtea Constituţională, iar, dacă pe plan intern lucrurile nu-şi vor găsi rezolvarea, cu siguranţă cei care se vor simţi nedreptăţiţi se vor adresa la Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Lupaşcu a spus că în mod flagrant legea încalcă principiul neretroactivităţii, atunci când vorbeşte de recalcularea pensiilor, dar şi alte dispoziţii din Constituţie şi reglementări internaţionale.

El a spus că legea nu are un studiu de impact şi a reamintit faptul că într-un an pensiile magistraţilor ar echivala cu aproximativ 400 de metri de autostradă.

"Este o atât de mare povară, un sacrificiu, pentru bugetul statului ţinând cont de cum ar trebui să funcţioneze justiţia? ", a întrebat Lupaşcu, adăugând că este un proiect făcut în pripă .

Judecătorul a mai arătat că proiectul are un aviz favorabil de la Ministerul Justiţiei, dar a întrebat unde sunt obiecţiile care îl însoţesc şi care, după cunoştinţa membrilor CSM, practic anulează acel aviz, la fel şi cel de la Consiliul Legislativ .

La rândul său, procurorul Liviu Dăscălescu, membru al CSM, a cerut Legislativului să facă o lege constituţională şi nu una politică. "Dacă cumva Legislativul o să facă o lege politică mergând pe mâna Executivului şi nu o lege constituţională, mergând pe tot ce înseamnă respectarea Constituţiei, doctrină, tot ce înseamnă CEDO şi hotărârile Curţii Constituţionale, o să avem foarte mari probleme", a afirmat Dăscălescu.

Procurorul a susţinut că este nevoie de aceeaşi solidaritate a magistraţilor ca cea de anul trecut în cazul legii unitare de salarizare.

"Lupta este foartă urâtă şi suburbană. (...) Ce am auzit şi văzut în ultima vremea vis-a-vis de unele atacuri, mai mult decât suburbane, la adresa unor membrii CSM, pot să spun că toate poziţiile privind tot ce înseamnă cariera magistratului se interpretează de-a dreptul mizerabil", a afirmat Dăscălescu.

Membrii CSM au criticat că nu au fost consultaţi de către Guvern pe marginea proiectului şi că Ministerul Justiţiei nu a trimis un reprezentat la această dezbatere.

Preşedintele Consiliului, judecătoarea Florica Bejinaru, a afirmat că proiectul Legii pensiilor este în bună măsură şi neconstituţional, şi în afara jurisprudenţei CEDO şi a actelor cu caracter internaţionale la care România este parte şi în baza cărora şi-a asumat anumite obligaţii.

Bejinaru a subliniat că legea va avea grave repercursiuni asupra sistemului judiciar şi a societăţii în general.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lupaşcu: Teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român.
 Vizualizări articol: 1538 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lupaşcu: Teoria drepturilor câştigate este o ficţiune în opinia legiuitorului român0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei