Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2010 - Anul XV, nr. 84 (4375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Legal, dar periculos

Un nou drog care imită „sarea de baie” îşi face loc printre tinerii din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aşa cum anunţau imediat după ce vechile prafuri au fost interzise, cei care au adunat adevărate averi din vânzarea substanţelor cu efect halucinogen au scos pe piaţă noi produse, care le imită pe cele scoase în afara legii, însă sunt legale.  

În marile oraşe „magazinele de vise” deja s-au redeschis, apariţia acestora şi în Suceava fiind aşteptată în scurt timp.

 

„Generation 2012” este produsul cel mai cunoscut şi vândut din seria prafurilor legale apărute după interzicerea celor vechi, dintre care cel mai cunoscut era „Special Gold” (Sarea de baie), care a făcut adevărate ravagii printre consumatorii deveniţi dependenţi. 

Pe internet, noul produs, promovat în rândul consumatorilor ca înlocuitor al „sării de baie” este vândut de aproximativ o lună de zile, fiind creat chiar şi un site care îi poartă numele şi de unde oricine poate cumpăra o cantitate mai mică sau mai mare. În ţară, de curând, s-au redeschis şi magazinele de profil, totul fiind deocamdată legal.

 

La Suceava, noul praf, consumat încă la scară redusă

Din informaţiile pe care le avem, de la cei care frecventează mediile în care se consumau droguri legale, noul produs a pătruns şi pe piaţa din Suceava, însă încă timid. De curiozitate, mulţi tineri au comandat pe internet praful ori l-au cumpărat de la cei care au adus cantităţi mai mari, pentru a-i face reclamă.

Orice discuţie de pe forumuri legată de noul drog atrage imediat şi foarte multe reacţii, iar impresiile despre noul produs sunt împărţite. Unii sunt de părere că acesta este mai slab decât „sarea de baie”, ceea ce coincide cu impresia că ar fi mai bun, în timp ce alţii vorbesc de efecte devastatoare.

„În general, la Suceava cei care au încercat nu l-au lăudat foarte mult, dă dependenţă şi este şi scump. Consumatorii din ţară care au încercat deja de multe ori vorbesc de paranoia şi de probleme psihice, aşa că nu cred că va avea succes”, ne-a spus un tânăr din Suceava, care a încercat noul produs.

 

Poliţia ştie de „Generation 2012”, dar nu are ce face  

Totuşi, redeschiderea „magazinelor de vise” este aşteptată în perioada imediat următoare şi la Suceava.

„Or să vină cu mai multe feluri de produse, sunt şi alte tipuri care par mai bune, însă abia s-a auzit de ele”, ne-a mai spus tânărul, povestind că redeschiderea magazinelor a fost anunţată în mediul consumatorilor, iar noile produse sunt în special prafuri de tras pe nas.

Inspectorul Tudor Costîn, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, ne-a confirmat că noul produs este deja consumat de tinerii Suceava, care profită de faptul că este legal. El a explicat că apariţia acestor prafuri legale a scos de pe piaţă „sarea de baie” şi alte tipuri de substanţe interzise prin lege din luna februarie a acestui an. Aşa se face că există doar un singur dosar penal întocmit pe numele unui tânăr din Suceava, prins cu „sare de baie” imediat după apariţia legii care a interzis inclusiv deţinerea şi consumul acesteia.    

 

Scumpe şi extrem de nocive

Pe site-ul de unde poate fi achiziţionat din orice colţ al ţării, în sistem ramburs,  „Generation 2012” are un preţ care pleacă de la 80 de lei, în cazul unui plic de 0,5 grame, şi ajunge până la 280 de lei, în cazul unui plic de 2 grame. Un alt produs promovat, numit „Euphoria”, este ceva mai ieftin, preţurile pornind de la 70 şi ajungând la 240 de lei. Faţă de vechile produse, preţurile sunt mult mai mari, fiind aşteptată o uşoară scădere după apariţia magazinelor de profil. 

În Iaşi s-au înregistrat deja două cazuri de tineri ajunşi la spital după ce au consumat noul praf. Medicii i-au preluat pe aceştia în stare gravă, conectându-i la aparate de respiraţie artificială. În timp ce autorităţile statului spun că vor interzice în scurt timp şi noile produse, dealerii care au reţele de magazine în ţara se laudă că Ministerul Sănătăţii nu are mijloace pentru a identifica substanţele componente şi, chiar dacă se va reuşi acest lucru, vor scoate imediat altele care nu se afla pe lista celor interzise.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou drog care imită „sarea de baie” îşi face loc printre tinerii din Suceava.
 Vizualizări articol: 861 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.5 din 2 voturi
Un nou drog care imită „sarea de baie” îşi face loc printre tinerii din Suceava1.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(13 apr 2010, 12:42:05
Cum de'am ajuns ( n'am fost atent) // sa se discute despre droguri // ca de ceva firesc,�n mod curent //ca's pentru tineri simple ,,mofturi'' //pai DROGURILE NU UCID ??? //gata,e vreo noua era ? //pai...sa'nfiintam si un partid // PARTIDUL REALITATEA EFEMERA //ce dreq,toate trebuiesc // interzise pe vecie //ca io sa nu mai trebuiesc //sa'i spun fiica'mii ca'i o prostie

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei