Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2010 - Anul XV, nr. 84 (4375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Soartă decisă

Centrala termică pe cărbune va fi închisă de anul acesta

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărătoarea inversă a început deja în cazul centralei pe cărbune care asigură apa caldă şi căldura locuitorilor Sucevei. Decizia finală, de închidere a vechilor unităţi de producţie – CET-urile din lunca Sucevei, nu a fost luată încă oficial, deşi toate declaraţiile şi deciziile conducerii administraţiei locale indică limpede acest lucru.

“Aştept decizia AGA de la Termica pentru a pune în aplicare o nouă strategie în privinţa termoficării oraşului. Nu se mai poate vorbi de modernizări ale vechii centrale. Centrala pe cărbune nu mai are nici un viitor. Nu e vorba de ambiţii sau încăpăţânare, ci să fie produsă o gigacalorie la preţuri suportabile de populaţie. Acum avem unul dintre cele mai mari costuri de producere din ţară, dacă mergem în continuare aşa băgăm primăria în faliment. Nu mai putem amâna luarea unei decizii”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu, întors recent de la Bucureşti, unde a cerut bani pentru realizarea unei noi centrale termice, dimensionate la nevoile municipiului.

 

CAF-urile, soluţia de rezervă în lipsa unei noi centrale termice

Şeful administraţiei locale a avut o discuţie pe această temă cu Liviu Grădinaru, secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, căruia i-a expus situaţia disperată în care s-a ajuns în privinţa societăţii de termoficare.

“În şase ani am investit în Termica 3000 de miliarde de lei vechi, atât bani în contul subvenţiei la căldură, al consumului făcut de unităţile de învăţământ din municipiu, al sumelor atrase de la bugetul de stat pentru sprijinirea activităţii societăţii, cât şi în investiţii de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie. M-am zbătut să atrag bani pentru societatea de termoficare, în speranţa că vor veni şi vremuri mai bune, dar situaţia e mai disperată ca niciodată. În toată ţara se pune problema închiderii acestor termocentrale vechi, gândite pentru a deservi zonele industriale, în care furnizarea apei calde şi căldurii populaţiei e doar un produs secundar. La Termica e o problemă de sistem, centrala este mult supradimensionată, iar cea mai bună soluţie este o nouă centrală, de înaltă eficienţă, care să producă exact cât ne este necesar”, a declarat primarul Ion Lungu.

Costurile de realizare a noii centrale sunt estimate la aproximativ 25 de milioane de euro, bani de care Suceava ar beneficia dacă ar fi inclusă în strategia naţională de restructurare a societăţilor de termoficare.

În lipsa unei alte soluţii viabile pentru menţinerea în funcţiune a centralei termice pe cărbune, planurile municipalităţii sucevene se îndreaptă spre recondiţionarea cazanelor de aburi (CAF-uri) din zona Ambro, alimentate cu gaz metan, care ar urma să producă apă caldă şi căldură după închiderea CET-urilor.

 

Finanţarea de către Guvern a unei noi centrale, puţin probabilă

Chiar dacă a cerut includerea Sucevei în acest program naţional, Lungu se arată sceptic în privinţa şanselor de reuşită.

“Acest program ar urma să fie finanţat cu banii obţinuţi din vânzarea certificatelor verzi. Sunt pesimist asupra acestui program, am spus-o încă din 2007, când ministrul de atunci al Economiei, Varujan Vosganian, spunea de revenirea CET-ului la Guvern. Am spus că înconjor în genunchi de zece ori mănăstirea Hagicadar şi la fel zic şi acum, dacă reuşim să obţinem această finanţare”, a spus Lungu, fără ocolişuri.

 

Lungu nu va fi prezent la Adunarea Generală a salariaţilor de la Termica

Tot pentru a discuta situaţia disperată a societăţii de termoficare, care va intra curând în procesul de restructurare şi reorganizare, atât prin reduceri drastice de personal, cât şi prin închiderea producţiei de energie termică la centralele pe cărbuni, astăzi, la ora 13.00, în sala mică a Casei de Cultură sunt convocaţi sindicaliştii de la Termica, care urmau să fie puşi faţă în faţă cu conducerea societăţii de termoficare şi cu conducerea municipalităţii sucevene.

“Deciziile de salvare a Termicii nu pot fi luate într-o sală plină cu 700 oameni nemulţumiţi. Sunt deschis la dialog, îi aştept oricând pe liderii sindicali din întreprindere să vină să prezinte punctul lor de vedere, dar nu voi participa la această şedinţă în care nu vom putea ajunge la un numitor comun. Nu mai suntem în anii ’90, când se organizau întâlniri cu câte 1.000 de oameni. O astfel de şedinţă nu ar fi una eficientă”, a spus Lungu.

Acesta a adăugat că prezenţa sa la această şedinţă nu e potrivită şi pentru că această Adunare Generală este convocată de un singur sindicat, în vreme ce la Termica sunt mai multe sindicate, fiecare din acestea având dreptul să îşi expună punctul de vedere.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centrala termică pe cărbune va fi închisă de anul acesta.
 Vizualizări articol: 682 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
Centrala termică pe cărbune va fi închisă de anul acesta3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
(13 apr 2010, 11:47:03
daca ar fi primit toti banii pt serviciile prestate ,de la noi cei care stam la bloc si in special de la Primarie (subventiile acordate aiurea si consumul tuturor unitatilor locale) Cet-ul ar fi fost destul de rentabil adica pe +...mai ales acum cand se refac conductele de transport apa calda si caldura...se micsorau pierderile si se putea scade pretul gigacaloriei! dar se ciripeste ca atunci cand vor fii schimbate conductele de transport agent termic ar putea o firma sa le preia pe o suma ...derizorie...si uite asa un mare BUM financiar...! om trai si vom vedea...!
2.   "I-a fost frica sau se simte cu musca pe caciula?" trimis de
(13 apr 2010, 20:58:09
"D-le primar",nu trebuie sa-ti fie frica de energeticienii de la Termica,acesti profesionisti vor doar sa-ti aminteasca ca populatia Sucevei o sa aiba de suferit de pe urma asazisei "reorganizari"gandite in laboaratorul PD-L din municipiu."D-le primar",sucevenii stiu cata caldura vor avea din octombrie in locuinte?Stiu sucevenii ca vor suferi de pe urma inchiderii centralei?Stiu sucevenii ca dvs,ii "mintiti cu nerusinare",cand spuneti ca ati cheltuit banii contribuabililor la Termica?Stiu sucevenii ca ii mintiti cand spuneti ca Termica odata inchisa,veti produce cu orice alceva,o gigacal mai ieftina?Stiu sucevenii ca "retragerea la CAF-uri inseamna o gigacal cu 100 de ron mai scumpa?"D-le primar",sucevenii stiu ca ii mintiti?"D-le primar",bine ca ati venit la Termica inainte de campania electorala ptr locale!Atunci aveati interes,astazi,cu sacii in caruta pusi,'distrugeti" si ultima societate care produce o marfa!"Sanatate multa" va doresc!
3.   Platiti datoriile !!! trimis de
(14 apr 2010, 10:57:24
Domnule primar sunteti dator sa stati de vorba cu fiecare cetatean deoarece a-ti fost ales de fiecare om . Ganditi-va ca lasati un oras intreg fara apa calda si caldura . Si lasati 700 de oameni someri . Datine si noua o solutie unde ar putea sa se angajeze toti acesti oameni care au nenumarate datorii la banci si nu s-ar mai putea descurca fara salarii . Daca primaria ar fi platit datoriile fata de TERMICA acesti oameni nu ar mai fi disponibilizati . MULT SUCCES IN CAMPANIA VIITOARE !!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei