Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 apr 2010 - Anul XV, nr. 84 (4375)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii şi supermarketurile susţin că duminica liberă duce la reculul industriei autohtone

Marţi, 13 Aprilie 2010 (20:37:57)

Producătorii români, în acord cu reprezentanţii supermarketurilor, au susţinut, marţi, într-o dezbatere la Comisia de Agricultură din Cameră, că iniţiativa de a închide duminica supermarketurile ar duce la un recul al industriei autohtone, cu efecte directe negative asupra producătorilor interni.

Producătorii români şi reprezentanţii supermarketurilor, invitaţi marţi la Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor, au prezentat argumente împotriva închiderii supermarketurilor în ziua de duminică, invocând faptul că producătorii autohtoni ar fi afectaţi de scăderea vânzărilor, întrucât mare parte dintre aceştia îşi vând produsele prin reţeau comercială oferită de supermarketuri.

Totodată, reprezentanţii supermarketurilor au arătat că piaţa liberă trebuie să permită consumatorului final să aleagă, ei precizând că în România sunt producători foarte mici şi că, din acest motiv, există probleme de livrare. Aceştia s-au arătat foarte deschişi, precizând că doresc să existe produse româneşti pe raft, ei arătând că sunt gata să ajute, să facă eforturi în acest sens, în interesul consumatorului final.

Astfel, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a opinat că a închide marile magazine alimentare, în condiţiile în care 70% din produsele alimentare româneşti se vând prin reţeaua supermarketurilor iar 20% din vânzări se fac duminica, reprezintă un lucru abrupt, care nu ar duce la nimic bun, ci, dimpotrivă, ar echivala cu un recul asupra industriei autohtone.

El a arătat că o soluţie la problema creşterii vânzărilor producătorilor autohtoni şi care nu ar împovăra bugetul ar fi o taxare inversă, dată de implementarea unui TVA încasat o singură dată, la punctul de vânzare, doar pe produsele alimentare. El a adăugat că acest lucru ar duce la limitarea pieţei negre, ar fi o relaxare pentru industrie şi ar aduce mai mulţi bani la buget.

"Închiderea e neconstructivă, va avea recul asupra producătrorilor. Soluţia pentru piaţa neagră ar fi această taxare inversă", a spus Minea.

Şi reprezentantul Uniunii Crescătorilor de Păsări din România s-a raliat poziţiei exprimate de Minea, el precizând că, din 108 membri ai Uniunii, 106 vor să ca supermarketurile să lucreze duminica, acest lucru fiind în interesul lor.

Reprezentanţii supermarketurilor au susţinut că închiderea acestora ar putea avea un efect negativ asupra magazinelor care îşi desfăşoară activitatea în incinta lor şi care nu au legătură cu motivele pentru care s-a lansat iniţiativa de a închide o zi pe săptămână supermarketurile.

Reprezentanţii Metro au precizat că acest supermarket îşi manifestă deschiderea de a lucra cu furnizorii din România, ei arătând că 80% din produsele din carne şi brânză sunt vândute din producţia internă şi că doar ce nu oferă producţia internă se preia din import.

La rândul lor, reprezentanţii Carrefour au precizat că trebuie luat în calcul şi consumatorul final din România, care vrea produse româneşti. Ei au arătat că în România sunt producători foarte mici, ceea ce creează probleme de livrare, dar s-au manifestat dispuşi să ajute ca produsele româneşti să se găsească pe rafturi.

La rândul său, preşedintele Comisiei de Agricultură, Valeriu Tabără, a precizat că discuţia are loc la solicitarea secretarului de stat din ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu şi a a arătat că nu este vorba de un proiect de lege gata elaborat, ci de o discuţie pe problema lansată în dezbatere publică legată de ziua liberă din supermarketuri.

"Nu e vorba de un proiect de lege elaborat, ci de o îngrijorare. Ne îngrijorează un anumit mod de abordare a comerţului cu produse agroalimentare. În discuţia cu Valeriu Steriu am dat drumul unui studiu de situaţie la nivel european", a precizat Avleriu Tabără.

La rândul Său, Valeriu Steriu, cel care a iniţiat această propunere, a arătat că se impune un studiul de impact şi că acesta trebuie făcut cu ajutorul supermarketurilor.

"Studiul de impact îl putem face cu sprijinul dumneavoastră. Poate ne transmiteţi elemente dincolo de pierderile finanaciare. Vrem să vedem şi producătorii români cu cifre de afaceri crescute an de an, ca şi supermarketurile", a spus Steriu.

Tabără a mai arătat că prin această iniţiativă se doreşte renunţarea la "un anumit monopol" existent în acest moment, precum şi la conturarea unei alte relaţii cu producătorul român.

"Dorim să construim ceva care să satisfacă societatea românească. Iniţiativa nu e îndreptată împotriva marilor magazine. Dăm dreptate producătorilor de alimente de a merge pe stârpirea evaziunii fiscale. Avem responsabilitatea ca o anumită strategie să nu dea greş artificial. Trebuie să evităm orice monopol, de un anumit tip. De ce unii fac reţele proprii de magazine şi nu au utilizat reţeau supermarketurilor? Nu avem voie ca aceste construcţii să moară, dar nu încercăm să obturăm", a spus Valeriu Tabără.

El a avut o discuţie aprinsă cu vicepreşedintele Marilor Reţele Comerciale din România, Delia Nica, aceasta reproşându-i că marile magazine sunt supuse unor tiruri de negreptăţi, în condiţiile în care în joc nu există doi jucători şi un arbitru echidistant, respectiv ministerul de resort.

Preşedintele Comisiei, Valeriu Tabără, a concluzionat, după două ore de dezbatere, transmiţându-le reprezentanţilor supermarketurilor că parlamentarii vor continua legiferarea acestei probleme, în baza studiilor de impact şi în conformitate cu normele europene.

"Pe baza studiilor vom continua legiferarea, în baza normelor europene. Noi nu ne oprim, vom cere inclusiv consultări cu comisiile de agricultură din ţările membre UE şi vom fi deschişi la negocieri", a conchis Tabără.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii şi supermarketurile susţin că duminica liberă duce la reculul industriei autohtone.
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Producătorii şi supermarketurile susţin că duminica liberă duce la reculul industriei autohtone5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei