Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 apr 2010 - Anul XV, nr. 82 (4373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Buget deficitar

Bolnavii de TBC, în pericol de a rămâne fără medicamente

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fondurile insuficiente alocate pentru subprogramul naţional de control şi supraveghere a tuberculozei riscă să lase pacienţii suceveni fără medicaţie.

Şeful secţiei Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Maria Muha, a arătat ieri că, din cauza disfuncţionalităţilor de ordin financiar, bolnavii vor rămâne din 19 aprilie fără Etambutol, un chimioterapic antituberculos major, cu acţiune bacteriostatică. Din 5 mai, se vor termina şi stocurile de pirazinamidă, un medicament utilizat în tuberculoza pulmonară şi extrapulmonară cu germeni rezistenţi.

 

„În farmacie deja nu mai sunt stocuri”

„Banii pentru programul judeţean de TBC nu au venit. În farmacie deja nu mai sunt stocuri, dar, din fericire, eu am reuşit şi de această dată să fac o mică rezervă. Oricum, nu o putem duce aşa la nesfârşit. Am vorbit la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava şi sper că banii vor veni în cursul acestei luni”, a mai spus medicul.

Dr. Maria Muha a adăugat că secţia Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă are nevoie lunar de medicamente în valoare de 3.500 lei şi de materiale sanitare în valoare de 2.000 lei. De aceleaşi sume are nevoie pentru a funcţiona timp de o lună şi dispensarul TBC din Piaţa Mică a municipiului Suceava.

 

449 cazuri noi de boală, la adulţi, în 2009

Potrivit evidenţelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, anul trecut, în judeţ au fost contabilizate 449 de cazuri noi de boală la adulţi. Cifra este în scădere, dar specialiştii apreciază că se menţine în continuare la un nivel ridicat.

Pe de altă parte, dr. Maria Muha crede că în judeţ “este multă tuberculoză nedepistată”, întrucât nu se mai fac acele controale obligatorii pentru diagnosticarea bolii, unităţile sanitare de profil încep să dispară, medicii sunt tot mai puţini, iar accesibilitatea populaţiei la asistenţa medicală este frânată de birocraţie.

„Bolnavii nu mai ajung în spitale decât în cazuri foarte grave. Oamenii nu se mai îngrijesc de sănătatea lor, mulţi se neglijează pe fondurile lipsurilor şi atunci nu mai sunt depistaţi”, completează doctorul.

Conform statisticilor, majoritatea bolnavilor provin din medul rural.     

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnavii de TBC, în pericol de a rămâne fără medicamente.
 Vizualizări articol: 1000 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Bolnavii de TBC, în pericol de a rămâne fără medicamente5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei