Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 apr 2010 - Anul XV, nr. 82 (4373)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Anchetă, la Cernăuţi

Ucraineanul acuzat de dublul asasinat de la Siret nu recunoaşte nimic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anchetatorii dublului asasinat de la Siret au stat, în urmă cu două zile, pentru prima oară, faţă-n faţă cu suspectul principal al dublului asasinat de la Siret, individul acuzat că le-a împuşcat în cap, pe 17 februarie a.c, pe Carmen (39 de ani) şi Raluca (6 ani) Hriţcu, soţia şi fiica unui valutist din localitate, Vasile Hriţcu.  

În cursul zilei de joi, s-a constituit pentru prima oară în acest caz comisia rogatorie, audierile, la care a participat şi o delegaţie a anchetatorilor suceveni, având loc în sediul Miliţiei Regiunii din Cernăuţi.

Zaporojeţ a fost arestat pe data de 11 martie a.c. de conaţionalii săi în uniformă, pentru deţinere de droguri şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

Ce susţine Leonid Zaporojeţ

Vreme de câteva ore, anchetatorii români şi cei ucraineni au stat în aceeaşi încăpere cu Leonid Zaporojeţ (51 de ani) .

Ucraineanul s-a jurat că nu a fost la Siret în ziua crimei, spunând că a fost, într-adevăr, pe raza judeţului Suceava, două zile mai târziu, când a şi fost găsit de poliţişti într-un hotel din cartierul sucveean Burdujeni.

Zaporojeţ o ţine una şi bună că el a fost abandonat pe raza municipiului reşedinţă de judeţ de cei care i-au promis că-l vor duce în Italia.

Pentru că i s-au cerut bani în plus faţă de suma la care s-au înţeles iniţial, şi nu a vrut să le dea, Zaporojeţ a fost dat jos din microbuzul cu care a plecat din Cernăuţi în zona Autogării din centrul Sucevei.

Aşa a ajuns – a explicat el – la hotelul „Orizont” de pe strada Jean Bart, din zona gării Burdujeni.

Anchetatorii i-au spus că nu are rost să nege faptul că el a fost autorul dublului asasinat de la Siret, întrucât au mai multe probe incontestabile împotriva lui.

Cea mai importată dintre probe este ADN-ul lui Leonid Zaporojeţ prelevat de pe tubul de cartuş găsit la locul crimei.

Judiciariştii au aflat şi că ucraineanul şi-a petrecut noaptea de dinaintea crimei într-o locuinţă din Siret, având şi mai mulţi martori în acest sens.

Cu toate acestea, principalul suspect neagă cu vehemenţă că ar avea legătură cu crima.

 

Au pus mâna pe criminal şi i-au dat drumul

La două zile de la dublul asasinat de la Siret, Zaporojeţ a fost găsit de doi poliţişti din cadrul Secţiei Burdujeni la hotelul „Orizont” din cartierul Burdujeni, după ce conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a trimis o armată întreagă de oameni ai legii să scotocească toate unităţile de cazare din judeţ şi să-i amprenteze, fotografieze şi să preleveze probe ADN de la toţi cetăţenii străini a căror prezenţă este suspectă.

Printre aceştia, s-a numărat şi Zaporojeţ, care, în acel moment, era doar un ucrainean care intrase fraudulos în România şi căruia, aşa cum cer procedurile, i s-a făcut dosar penal, după care bărbatul a fost predat, la vamă, autorităţilor ucrainene.

În acel moment, poliţiştii nu ştiau că au pus mâna pe autorul terifiantelor crime de la Siret, individul care a îngrozit o ţară întreagă.

Rezultatul probei ADN prelevată de pe tubul de cartuş găsit lângă trupul neînsufleţit al lui Carmen Hriţcu nu venise încă de la Institutul de Criminalistică din Bucureşti, astfel încât poliţiştii din Burdujeni nu aveau de unde să ştie ce criminal periculos au cules din hotelul din zona gării.

 

A tăcut când a fost întrebat miile de euro găsite asupra lui

În momentul în care a fost luat de poliţişti din hotelul din zona gării Burdujeni, Zaporojeţ avea asupra sa în jur de 2500-3000 de euro şi tocmai se întorsese de la un mall din Suceava, de unde-şi cumpărase un telefon mobil de ultimă generaţie.

Întrebat în timpul audierilor de joi de unde avea atâţia bani, în condiţiile în care a fost dat jos din microbuz- după cum chiar el spunea, pentru că nu a mai vrut să le plătească câteva sute de euro călăuzelor care-i promiseseră să-l ducă în Italia, Zaporojeţ s-a prelevat de dreptul a nu da declaraţii.

 

Continuă seria audierilor la Cernăuţi

Surse din rândul anchetatorilor ne-au mărturisit că urmează şi alte comisii rogatorii în cazul dublului asasinat de la Siret, urmând a fi audiaţi, tot la Cernăuţi, şi alţi cetăţeni ucraineni.

Printre aceştia, şi un anume Rezvan B., în vârstă de 28 de ani, tot cetăţean ucrainean, unul dintre cei mai importanţi martori în dosar.

Despre acesta, există date certe că ar fi fost în Siret, în ziua crimei, împreună cu Leonid Zaporojeţ, însă nu ar fi participat efectiv la comiterea crimei, nefiind găsit urme care să-l plaseze în câmpul infracţional, aşa cum s-au găsit în cazul lui Zaporojeţ.

 

Posibilul scenariu al execuţiei în stil mafiot de la Siret

Din datele de anchetă, Zaporojeţ a intrat fraudulos în România, cu o zi-două înaintea crimei.

El nu era singur, ci însoţit de alţi ucraineni, cu toţii implicaţi în traficul cu ţigări de contrabandă.

Zaporojeţ şi conaţionalii săi au venit la Siret, acolo unde îşi desfăşurau mare parte din afacerile ilegale.

Aflând că valutistul Hriţcu ţine sume mari de bani în casă şi că multe dintre schimburile de valută se fac în apartamentul acestuia, Zaporojeţ s-a decis să-l jefuiască şi, înarmat cu o armă artizanală, care nu a fost găsită încă, a descins în imobilul de pe strada „Laţcu Vodă”, nr. 16 B.

În acel moment, în apartamentul familiei Hriţcu, de la etajul I, se aflau doar Carmen, soţia valutistului, şi fiica lor cea mică, Raluca.

“M-a sunat soţia înainte şi mi-a spus că sunt două persoane… cât îi una, cât îi alta (n.r.-cât e cursul la valută), dar, zicea ea, nu mă înţeleg cu ele. Când am întrebat cât vroiau să ia, pac, s-a închis brusc”, mărturisea Vasile Hriţcu, care în acele momente era cu fiul său la o policlinică privată din Suceava.

Grăbindu-se să intre la medic, nu a dat prea multă importanţă incidentului, bănuind că s-a descărcat telefonul soţiei.

A revenit, ulterior, cu un telefon, însă nu i-a mai răspuns. A sunat şi fiul său, însă, la fel. Nu răspundea.

“Când am venit acasă, am sunat la interfon. Nu răspunde, dă telefon. Nu răspunde. Băiatul: Tată, s-a întâmplat ceva. Sună la vecina. Am intrat repede, două trepte şi m-am uitat în sus… spre apartamentul meu… era uşa întredeschisă, se vedea lumina din hol”, povestea cu lacrimi în ochi bărbatul.

În hol a dat peste cadavrul soţiei sale, care era lângă aspiratorul pornit. A crezut, iniţial, că femeii i se făcuse rău, de la hipertensiune, însă imediat a văzut rănile de la cap şi tuburile de cartuş goale.

“Băiatul a luat-o înainte. Striga Raluca, Raluca… <Tată, şi Raluca e moartă>… A luat fetiţa în braţe să-i facă respiraţie gură la gură… Am luat-o şi eu în braţe, era ca o păpuşă… rece era. Eu cred că fetiţa s-a întors şi i-a văzut…”, continuă terifianta mărturisire a valutistului.

 

Omorâte pentru 14.000 de euro şi 2000 de dolari SUA

Carmen Hriţcu făcea curat în apartament în momentul în care asasinul i-a intrat în casă, iar acesta a dat drumul la aspirator pentru a acoperi zgomotele împuşcăturilor.

Potrivit informaţiilor furnizate de unul dintre poliţiştii care au ajuns primii la faţa locului, femeia a  fost lovită înainte de a fi executată, având ochiul stâng vânăt.

Trupul neînsufleţit al Ralucăi, fetiţa de şase ani, zăcea în sufragerie, încăpere în care a fost găsită şi o pernă prin care, de la numai câţiva centimetri de cap, a fost tras glonţul care i-a pătruns direct în tâmplă. 
Micuţa, povestesc rudele, se uita în acele momente la desene animate, televizorul fiind găsit deschis, pe un program de copii.

„Dublul omor a fost comis în scop de jaf, ştiindu-se că victimele deţin la domiciliu sume mari de bani”, declara în cadrul unei conferinţe de presă şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul principal de poliţie Petre Tobă, care a adăugat că din apartamentul familiei Hriţcu a fost sustrasă suma de 14.000 de euro şi 2000 de dolari americani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ucraineanul acuzat de dublul asasinat de la Siret nu recunoaşte nimic.
 Vizualizări articol: 6997 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 11 voturi
Ucraineanul acuzat de dublul asasinat de la Siret nu recunoaşte nimic5.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Criminal prost trimis de
(10 apr 2010, 13:05:13
de verificat data intrarii in Romania si va fi prins cu minciuna
2.   ? trimis de
(10 apr 2010, 14:46:32
Parca aveau probe ADN de la locul faptei...
2.1  RE: ? trimis de
(10 apr 2010, 18:29:20
asta si cu ala din brasov se ocupa cu trafic de arme. o sa iasa de la parnaie, dar fara stirea noastra/presei. sigur-sigur asta !! ala din brasov poate o fi iesit. sunt carausii mafiei de armament;
2.2  RE: ? trimis de
(10 apr 2010, 22:38:35
Ravel , tu nu ai citit ca a intrat ilegal ???
3.   !! trimis de
(10 apr 2010, 18:24:53
pai ce vreti sa recunoasca ? ca e afiliat traficului cu arme din moldova de peste prut ? asta vreti ?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei