Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 mar 2010 - Anul XV, nr. 53 (4344)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Consecinţe

Crima de la Siret a scumpit ţigările de contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dublul asasinat de la Siret de acum două săptămâni şi decizia de desfiinţare a magazinelor duty- free au dus la scumpirea ţigărilor de contrabandă de pe piaţa suceveană. Scumpirea este de 1,5-2 lei la fiecare pachet de ţigări, iar menţinerea controalelor severe în trafic ar putea conduce la o nouă creştere a preţurilor.

 

Confiscările masive de ţigări din ultima perioadă cu care se laudă poliţiştii suceveni nu au echivalat cu o lovitură fatală pentru piaţa neagră din acest domeniu. Ţigările de contrabandă se vând în continuare fără nici un fel de oprelişte prin pieţele şi locurile publice din Suceava. Singura modificare esenţială este aceea că au crescut preţurile.

„De când cu crima de la Siret şi controalele care se fac la maşini, se trec mai puţine ţigări. Ziua e mai greu, dar pe timp de noapte se mai mişcă câte ceva”, a precizat una dintre persoanele implicate în traficul cu ţigări.

Pentru că a scăzut cantitatea de ţigări care alimentează piaţa neagră, comercianţii au luat şi primele măsuri. Acestea se reflectă în preţul unui pachet, care este mai scump acum, în medie, cu 1,5-2 lei. Concret, un pachet de Kent de provenienţă ucraineană care acum două săptămâni se vindea cu 5 lei a ajuns acum la 7 lei. Preţurile au crescut şi pentru ţigările de o calitate mai slabă. Pentru un pachet de Ronson, care se vindea până nu demult cu 3,5 lei, comercianţii au urcat preţul la 5 lei, iar pachetul de Next costă acum 6 lei, faţă de 4 lei, cât era la mijlocul lui februarie. Practic, fiecare gamă de ţigări s-a scumpit, iar dacă „prigoana” asupra celor care se ocupă cu micul trafic va continua nu este exclusă o nouă majorare a preţurilor.

 

Punct de control fix la intrarea în ţară, la Siret

Filtrul instituit la intrarea în ţară, imediat după Punctul de Trecere a Frontierei Siret, este unul din obstacolele cu care se confruntă traficanţii de ţigări. Lichidarea stocurilor de ţigări şi băutură din magazinele duty-free de la frontiera româno-ucraineană trebuie finalizată în câteva săptămâni, când vor expira cele 45 de zile oferite de Guvern ca perioadă de graţie celor care derulează astfel de afaceri. Contrabandiştii de ţigări speră ca după ridicarea acestui punct fix de control, situaţia să revină la normal, adică aprovizionarea să se deruleze fără incidente majore.

Cei care se ocupă cu micul trafic de frontieră mai speră ca între timp să fie rezolvată şi crima de la Siret, în care au fost ucise Camelia şi Raluca Hriţcu, soţia şi fiica valutistului Vasile Hriţcu din Siret. În felul acesta, vigilenţa poliţiştilor va fi mai scăzută, iar traficul cu ţigări nu ar mai avea de suferit.

 

Estimări sumbre

Chiar şi vânaţi serios de câteva săptămâni, traficanţii de ţigări nu-şi fac griji şi spun că totul se va reglementa în curând.

Nici marii producători de ţigarete din România nu sunt prea optimişti în privinţa eradicării contrabandei cu ţigări. Dacă pentru anul trecut s-a calculat că ţigările de contrabandă au reprezentat 36% din volumul vânzărilor de pe piaţa românească, pentru 2010 se preconizează o creştere până la 50% a ţigărilor vândute la negru. Aceasta înseamnă că statul român pierde în fiecare zi bani grei, iar anual prejudiciile cauzate bugetului trec de un miliard de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crima de la Siret a scumpit ţigările de contrabandă.
 Vizualizări articol: 737 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Crima de la Siret a scumpit ţigările de contrabandă2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Socoteala proasta trimis de
( 5 mar 2010, 11:39:58
Au marit accizele au cistigat l miliard euro si au pierdut prin contrabanda tot l miliard de euro,poate si mai mult.Destepti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei