Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 mar 2010 - Anul XV, nr. 52 (4343)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reacţii

Medicii de familie, speriaţi de introducerea sistemului de coplată

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Introducerea sistemului de coplată, care presupune plata a cinci lei pentru o consultaţie la medicul de familie, va fi „un adevărat dezastru”, cred medicii de familie suceveni, care nu văd în el decât o nouă încercare de a li se micşora veniturile şi de a se mai face nişte economii la buget.

Ieri, dr. Irina Badrajan, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor de Medicină Generală, a  explicat că toate categoriile de pacienţi vor plăti suma de cinci lei, unii direct, la medicul de familie, iar alţii, precum copiii sau pensionarii, indirect, prin forurile lor tutelare. „Banii vor fi rambursaţi medicului de familie prin Casa de Asigurări de Sănătate după ce forurile respective au făcut plăţile. Asta înseamnă că banii vor veni târziu şi vor fi puţini. Din câte am înţeles, şi valoarea punctului va scădea”, a spus Irina Badrajan  

Medicul a adăugat că noul sistem va fi implementat aproape simultan cu măsura de limitare a numărului de consultaţii zilnice la 28, care, la rândul ei, va mai scădea veniturile cabinetelor.

 

Coplata ar putea fi introdusă la mijlocul verii

Ministerul Sănătăţii va termina, în aproape două săptămâni, un proiect de lege privind coplata, care va fi supus dezbaterii publice. Proiectul va fi apoi susţinut în Guvern, după care va fi transmis spre aprobare Parlamentului. Acest proiect prevede ca pacienţii să plătească medicului de familie aproximativ cinci lei pentru o consultaţie. Costurile la spitale vor fi mai mari, pentru a-i descuraja pe oameni să meargă, pentru probleme minore, la spital.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, este de părere că, în România, adresabilitatea la spitale este mult mai ridicată decât media europeană, iar cea la medicul de familie este mai redusă decât cea din ţările UE.

Potrivit ministrului, dacă oamenii vor avea de plătit pentru un caz minor mai mulţi bani la spital decât la medicul de familie, atunci cu certitudine ei vor opta pentru a doua variantă.

Proiectul de lege privind coplata ar putea fi adoptat la mijlocul verii şi are la bază actul normativ întocmit de către fostul ministru al Sănătăţii Ioan Bazac.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, speriaţi de introducerea sistemului de coplată.
 Vizualizări articol: 847 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.88/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 8 voturi
Medicii de familie, speriaţi de introducerea sistemului de coplată2.958

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ingrijorati, nu speriati! trimis de
( 4 mar 2010, 18:59:02
Medicii de familie sunt ingrijorati - nu speriati - numai din, strict, punctul lor de vedere - veniturile proprii -, dar ingrijorarea ar trebui sa fie mare si, sau mai ales, in legatura cu cresterea gradului de morbiditate, de agravare a bolilor existente, fiindca pentru oamenii cu venituri minime nu-i chiar atat de simplu sa faca rost de 50 lei pentru medicul de familie si 100 lei pentru medicul specialist pentru o singura o consultatie, la care se mai adauga celelate cheltuieli - analize, medicamente, tratamente in ambulatoriul spitalelor si asa mai departe. Vor prolifera tot felul de tamaduitori, tot felul de vindecatori prin descantece, exact ca acum 100 de ani! Este usor, din cabinetele ministeriale, sa se ia asemenea hotarari, dar la drama omului de rand s-a gandit cineva? Vor guvernantii sa aiba fonduri? Sa reduca evaziunea fiscala - ce-a ajuns la cote nemaiintalnite(!) - nu sa inventeze tot felul de alte taxe si biruri, injugand populatia!
2.   Juramantul lui Hipocrate trimis de
( 5 mar 2010, 22:26:13
Una din grijile medicului de familie este urmatoarea:nu mai primeste "peschesul" de la pacient,acesta vine,plateste,este consultat si "indrumat" catre "specialist".Remember,filiera continua!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei