Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2010 - Anul XV, nr. 38 (4329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nou

Mini-hotel de lux în salina Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Administraţia salinei de la Cacica a extins traseul turistic existent în mina de sare şi intenţionează ca, încă din acest an, să amenajeze în subteran câteva camere de cazare la standarde de lux, un loc de joacă pentru copii şi un trenuleţ de agrement pe toată lungimea traseului din interiorul salinei.
Directorul Corneliu Zup ne-a declarat că investiţiile vor fi făcute cu forţe proprii, deoarece sunt necesare, având în vedere că anul trecut mina Cacica a fost vizitată de 80.000 de turişti şi că, în ciuda crizei economice, în 2009 societatea a înregistrat „un mic profit”, după ce foarte mulţi ani a mers în pierdere sau pe zero. Iar din profitul de circa şase miliarde de lei vechi, 60 la sută provine din activitatea turistică şi doar 40 la sută din vânzarea sării.
Potrivit directorului Zup, Institutul Balneoclimateric Bucureşti lucrează la un studiu privind dezvoltarea terapeutică a minei şi primele rezultate, după probele pe cobai, arată eficienţa aerului din mină în terapia afecţiunilor respiratorii şi alergiilor.
„Determinările de calitate a aerului din mină arată că acesta este similar din punct de vedere septic cu cel dintr-o sală de operaţie”, a declarat directorul Zup.
Avantajul minei de la Cacica este că aici pacienţii pot face terapie tot timpul anului şi o cură este de minim 7 zile. În plus, pacienţii care au trimitere de la medic beneficiază de acces gratuit. Cazarea se face deocamdată la Casa Naţionalităţilor, la pensiuni sau în gospodăriile ţărăneşti.

 

Studiile arată că la mină se poate dezvolta o bază de tratament

Conform studiilor microclimatice, temperatura în mina Cacica, la o adâncime de 40 şi 60 de metri, este constantă, de 10,2-10,4 grade Celsius, umiditatea relativă 76 la sută şi presiunea aerului de +5mmHg, în comparaţie cu cea de la suprafaţă. Este un mediu aseptic, cu concentraţie extrem de mică a microorganismelor, rari germeni condiţionat patogeni şi lipsă germeni patogeni, cu aerosoli salini naturali, mai puţin poluat şi non-alergic, numărul total de germeni fiind 110-1426/mc de aer. Rezultatele studiilor preliminare permit presupunerea că galeria de lângă lacul subteran şi sala de dans ar putea fi folosite în scopuri terapeutice, după unele lucrări tehnice specifice.
În mina Cacica, la această oră există un teren de tenis, o sală de dans, două capele, una catolică şi una ortodoxă, şi un lac cu apă sărată, la o adâncime de 35 de metri. De-a lungul pereţilor de sare sunt amplasate bănci din lemn, unde oaspeţii se pot odihni şi pot inhala aerul sărat, cu efect benefic asupra căilor respiratorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mini-hotel de lux în salina Cacica.
 Vizualizări articol: 1056 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.82/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 11 voturi
Mini-hotel de lux în salina Cacica3.8511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sare cu miros de motorina... trimis de
(16 feb 2010, 15:04:21
Am fost si eu in salina dupa ce au redeschis al doilea tronson. Pot sa investeasca ei inca 10 miliarde de euro si sa faca hoteluri cu 50 de etaje, ca acolo nu mai cobor....Merge omul in salina, crezand ca face bine la sanatate, cand colo surpriza....un miros de motorina si de pacura de te ia greata. Mai ceva ca in depozitele de carburanti. parerea mea e ca acolo intri sanatos si iesi cu boli la plamani....Am mai fost in salina si la Tg Ocna si la Praid, dar acolo nu erau dati peretii cu motorina.... Pana la urma prosti sunt aia care merg....
2.   Diesel power trimis de
(16 feb 2010, 16:44:39
Domnu' director, dar de duhoarea aia de motorina, de care spune si Nello, cand scapati? Am fost la Cacica si mi-a parut rau... Pai am mers acolo sa inhalez aer de salina sau motorina? Ca daca e a doua varianta, deschid busonul de combustibil si trag de acolo...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei