Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2010 - Anul XV, nr. 38 (4329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Spectacol de gală

Compania Teatrală Bucovina a reînviat teatrul la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Compania Teatrală Bucovina a prezentat duminică, în Sala Mare a Casei de Cultură din municipiul Suceava, spectacolul de gală cu piesa „Plicul”, de Liviu Rebreanu, spectacol care a marcat reînvierea teatrului sucevean.
Reînviere după zece ani de la stingerea ultimei încercări de a menţine în urbe o trupă profesionistă, încercare care putea să-i confere Sucevei nu doar statutul de aglomerare în jurul unui bazar, ci cununa sub care viaţa culturală din zonă avea toate şansele de a nu fi marginalizată într-un astfel de areal cu bogate filoane de talent şi spiritualitate.

 

Sală arhiplină, într-un oraş asediat de iarnă

Compania Teatrală Bucovina, care prin iniţiatorii şi animatorii săi şi-a propus să reinstituţionalizeze teatrul la Suceava, pentru ca gongul să bată din nou în Cetate, a trecut duminică, prin prezentarea acestui spectacol, testul capacităţii de selectare şi constituire a unei echipe artistice, în care, deşi aportul sucevenilor este deocamdată redus, nădăjduim că va avea consistenţă cu timpul.
Semnalul reînvierii teatrului sucevean a fost receptat chiar mai bine decât se aşteptau organizatorii.
Într-un oraş asediat de iarnă, în care printre mormanele de zăpadă publicul afluia către Casa de Cultură în şir indian, pe cărărui mărunt bătucite cu piciorul, sala a devenit în scurt timp arhiplină.

 

În momente de criză se aleg valorile

O premieră la care mai marii locului (după principiul “ăsta-s eu, cine sunteţi voi?”) nu s-au mai aşezat în „capul trebii”, prezenţa lor fiind de data aceasta discretă. Evident, un semn de normalitate, care a scutit atât organizatorii, cât şi publicul prezent la spectacol de „piruete” în spatele obişnuitelor măşti de conjunctură.
O premieră pe care Doru Popovici, prezentatorul autohton al manifestării, a apreciat-o, în acest context al reînvierii activităţii teatrale, ca fiind „cel mai important eveniment spiritual din existenţa noastră în ultimii 20 de ani”. Eveniment care în urbea noastră provincială va declanşa, mai mult ca sigur, polemici, dispute vizând fie iniţiatorii reînfiinţării teatrului la Suceava („de ce ei, şi nu alţii?”), fie momentul ales („de ce acum?”), la care prezentatorul a oferit preventiv un răspuns: „Pentru că în momente de criză se aleg valorile!”.

 

Un colectiv de actori care a ridicat sala în picioare în aplauze prelungite

Spectacolul, realizat în regia maestrului Al. G. Croitoru (asistent regie - Rodica Dominte, regie tehnică - Ştefan Csukat, sonorizare, lumini, efecte speciale - Adrian Vulpe, realizare scenografică - Gonda Cojocariu) a adus în scenă un colectiv de actori care a ridicat la final sala în picioare cu aplauze prelungite. Un colectiv în care puntea de legătură cu teatrul sucevean de acum mai bine de două decenii (când a sunat gongul primului teatru profesionist în urbe) a fost realizată de actorul Adrian Păduraru (căruia publicul i-a adus reverenţa cuvenită şi l-a aplaudat cu energie la intrarea în scenă), colectiv alcătuit din actorii Iulia Moise, Mircea Anca, Adrian Hostiuc, Constantin Florescu, Florin Şerbănescu, Dan Apăvăloaie, Maricica şi Ionel Davidiuc şi Adina Fărtăiş.

 

O piesă din dramaturgia interbelică cu subtile înţelesuri contemporane

„Plicul”, de Liviu Rebreanu, o piesă din dramaturgia interbelică, extrem de actuală şi astăzi, le-a oferit spectatorilor, într-o interpretare care merită toate felicitările, subtile înţelesuri contemporane.
Mecanisme administrative de culise în care interesele personale sunt deasupra celor ale comunităţii, angrenaje de afaceri în familie şi între cei apropiaţi, corupţia şi oportunismul practicat cu dezinvoltură, aspecte ale vieţii social-politice care sunt neschimbate de mai bine de 80 de ani (piesa de teatru a fost scrisă de Liviu Rebreanu în anul 1923), au constituit straturile de conţinut ale acestei piese.
Şi replicile, parcă decupate din realitatea zilelor noastre: „Ciocul mic, acum noi suntem la putere”, sau „Plătim, că doar nu dăm din banii noştri”, până la îngânarea cântecului „Puşca şi cureaua lată...”.

O reuşită punere în scenă, cu fulgurante efecte de fundal (realizate prin proiecţie de imagini), un spectacol prin care s-a marcat un nou început în reînvierea şi reinstituţionalizarea teatrului profesionist la Suceava.


Diplome de excelenţă pentru colectivul Teatrului Popular “Matei Millo”

Spectacolul de gală de duminică a constituit un prilej pentru reîntâlnirea membrilor colectivului Teatrului Popular “Matei Millo”. O reîntâlnire pe scenă, dar nu sub masca rolurilor, ci în cadrul unei ceremonii de recunoştinţă pentru cei care şi-au înscris numele în istoria teatrului sucevean.
O ceremonie în care Rodica Dominte, care a rugat spectatorii să mai zăbovească o clipă în sală, i-a chemat alături pe scenă pe cei care au mai putut răspunde chemării, foştii directori ai Casei de Cultură, scenografi, regizori, actori, personal tehnic şi administrativ, oferindu-le, ca semn de preţuire, câte o Diplomă de excelenţă pentru întreaga activitate depusă.

 

„Îmbătrânesc stejarii, dar ghinda le rămâne”

Încheiat în aplauze, cu repetate chemări în scenă a întregului colectiv de realizatori, spectacolul a avut la final un moment special.
Pictorul şi dramaturgul sucevean George L. Ostafi i-a oferit, în faţa publicului, maestrului Al. G. Croitoru un tablou în ulei reprezentând un stejar cu frunzişul îngălbenit (purtând pe verso o dedicaţie cu textul „Îmbătrânesc stejarii, dar ghinda le rămâne”) şi volumul său “Amprente pe flăcări”, care cuprinde opt piese de teatru, într-o ediţie îngrijită de Dumitru Brădăţan, coordonată şi tipărită cu sprijinul prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, volum cu coperta şi grafica de interior realizate de artistul plastic sucevean Anghel-Vasile Siminiuc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Compania Teatrală Bucovina a reînviat teatrul la Suceava.
 Vizualizări articol: 944 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 18 voturi
Compania Teatrală Bucovina a reînviat teatrul la Suceava4.6518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei