Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 feb 2010 - Anul XV, nr. 38 (4329)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sacrificaţi

La şcoală, de la 5 dimineaţa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Finanţarea unităţilor de învăţământ pe cap de elev şi preconizata desfiinţare a unităţilor de învăţământ mici din judeţ afectează zeci de familii şi elevi din zonele izolate ale judeţului.
Cu această situaţie se confruntă şi preşcolarii şi elevii de şcoală primară din Costileva de Sus şi Costileva de Jos, două localităţi din comuna Ulma.
Primarul comunei, Mircea Ihnatiuc, a declarat că „părinţii sunt înnebuniţi, deoarece desfiinţarea şcolilor este o problemă mare pentru ei”. Potrivit primarului din Ulma, odată cu desfiinţarea şcolilor, cei 15 elevi şi alţi zece preşcolari vor trebui să se trezească dis-de-dimineaţă, de la ora 5, ca să poată ajunge până la ora 8 la şcoală la Nisipitu sau la Lupcina.
„Cei din Costileva de Sus ar trebui să meargă vreo 5-6 kilometri pe jos până să poată lua microbuzul, cu care mai au demers ceva drum”, a spus primarul Ihnatiuc. Dus-întors, elevii vor fi nevoiţi să facă zilnic cel puţin zece kilometri pe jos, dacă vor să înveţe.
„Nu este uman. Acestor elevi li se ia practic dreptul la educaţie. Cât despre preşcolari, nici nu se pune problema că vor mai merge la grădiniţă”, a mai spus primarul Ihnatiuc.
Acesta este de părere că „prin decizia de a închide cele două unităţi de învăţământ se încurajează, de fapt, abandonul şcolar. Trebuie găsită o modalitate de a nu desfiinţa aceste şcoli”, a mai spus Mircea Ihnatiuc.

 

27 de şcoli din judeţ, „ameninţate” cu desfiinţarea

Strategia de reducere a cheltuielilor bugetare în sistemul educaţional sucevean ameninţă cu desfiinţarea 27 de unităţi de învăţământ din judeţ.
Inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat că „s-a lucrat la un plan de măsuri menit să reducă cheltuielile, plan care a fost transmis Ministerului Educaţiei”. Printre măsurile propuse de IŞJ Suceava şi transmise la Bucureşti este şi cea care vizează desfiinţarea unor unităţi şcolare cu personalitate juridică din Suceava care nu se încadrează în normele legale privind numărul de elevi şi desfiinţarea unor unităţi şcolare primare sau gimnaziale aflate la distanţe de până la cinci kilometri de şcoala de centru.
Petru Carcalete a spus că „în lista şcolilor propuse pentru desfiinţare figurează 12 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică în care învaţă mai puţin de 300 de elevi şi 15 şcoli primare şi gimnaziale cu efective reduse de elevi. Elevii din aceste unităţi de învăţământ vor fi transportaţi cu microbuzul şcolar la şcoala de centru”.
Desfiinţarea şcolilor înseamnă automat reducerea de posturi didactice şi nedidactice. Este vorba despre zece norme care se pierd prin desfiinţarea celor 12 unităţi cu personalitate juridică.
La nivelul judeţului Suceava, un număr de 504 posturi din sistemul educaţional ar trebui să intre în reducere de activitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La şcoală, de la 5 dimineaţa.
 Vizualizări articol: 729 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.3 din 9 voturi
La şcoală, de la 5 dimineaţa3.359

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Scoala un LUX! trimis de
(16 feb 2010, 11:07:06
Bani pentru terenuri de golf si piste de schi sunt...ca doar asa doreste voluptoasa blonda ce explodeaza de inteligenta...niste nesimtiti impertinenti ce-si bat joc de taxele ce le platim de ne ies ochii, in curand nici alea, ca scot pe banda rulanta somerii...Sa traiti bine...ca doar asa ati vrut...
2.   Sindicatele dorm? trimis de
(16 feb 2010, 17:41:22
platim milioane grele contributia la sindicat in fiecare an; am ajuns in restrangere de activitate dupa 20 de ani de vechime, cu gradul didactic I, cu rezultate la concursuri si olimpiade nationale si internationale

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei