Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Financiar

Primăria Stulpicani pregăteşte taxa de drum pentru transportatorii de lemn

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarii suceveni caută noi metode să aducă bani la bugetele locale şi încep cu cele care le sunt cele mai la îndemână - taxele suplimentare. Primăria Stulpicani a început demersurile pentru taxarea transporturilor agabaritice pe drumurile comunale şi primarul Vasile Ostanschi speră să reuşească să încaseze banii în bună înţelegere cu firmele care exploatează lemn în zonă, deoarece nu-şi permite să facă investiţiile necesare pentru a-i taxa pe cei care nu respectă regimul de transport pe drumurile publice.
Primarul Ostanchi ne-a declarat, ieri, că a avut o discuţie de principiu cu consilierii locali şi au căzut de acord că singura modalitate de a repara drumurile din comună, modernizate prin betonare sau balastare, este de a-i taxa pe cei care le strică, respectiv firmele care transportă buşteni cu mijloace de transport cu greutate pe osie mult peste cât suportă drumul.
„Se transportă buşteni cu camioane de 40-60 de tone pe drumuri modernizate prevăzute pentru 7,5 tone. Banii pe care i-am încasa din autorizarea acestor mijloace de transport i-am folosi exclusiv la repararea drumurilor afectate sau măcar să asigurăm securitatea acestor drumuri”, a afirmat primarul.
El a precizat că Primăria Stulpicani nu-şi permite să achiziţioneze un cântar, astfel ca amenzile pentru depăşirea greutăţii pe osie să fie susţinute de dovezi şi necontestabile în instanţă, dar speră în înţelegerea transportatorilor. Ostanchi a arătat că, pe de o parte, de la ocoalele silvice Stulpicani şi Frasin poate afla punctele în care va fi depus lemnul pentru firmele care câştigă licitaţiile de exploatare la drum auto şi poate contacta firmele în vederea autorizării, iar pe de altă parte poate inventaria vehiculele de mare tonaj înscrise la Primăria Stulpicani şi le poate monitoriza.

 

În judeţ sunt doar două cântare pentru verificarea transporturilor agabaritice

Potrivit primarului, cel mai utilizat pentru transporturile agabaritice este drumul Stulpicani-Vadu Negrilesei, în lungime de 13 km, dar are în vedere instituirea taxei de drum pentru toate drumurile comunale din Stulpicani. Deocamdată, administraţia din comună lucrează la fundamentarea documentaţiei, urmând ca îndată ce va fi finalizată să o prezinte Consiliului Judeţean Suceava pentru avizare.
Cea mai sigură modalitate pentru instituirea acestei taxe ar fi achiziţionarea unui cântar, dar preţul unuia depăşeşte 600 de milioane de lei vechi şi reclamă personal pentru exploatare. În plus, nici funcţionarii primăriilor, nici cei ai CJ nu au dreptul să oprească vehiculele în trafic, acest lucru este făcut doar de echipaje mixte, cu poliţia sau ARR.
În judeţ sunt doar două cântare, ale Consiliului Judeţean, şi sunt folosite în general pentru verificarea transportatorilor de buşteni şi de balast, care utilizează maşini ce nu de puţine ori ajung la dublul greutăţii autorizate. Pentru autorizarea pe drumurile judeţene, transportatorii sunt invitaţi la CJ la fiecare început de an, dar rareori aceştia se autorizează pentru mai mult de o lună, cât declară că durează exploatarea forestieră sau de balast. Potrivit legislaţiei, autorizarea se face pentru o lună, trei, şase luni sau un an.
În judeţ, au mai încercat să instituie taxe de drum pentru transporturile agabaritice primăriile din Vama şi Frumosu, dar s-au lovit de aceeaşi problemă: fără cântar, orice sancţiune este contestabilă şi în instanţă transportatorii ar câştiga procesul fără nici o problemă. Exploatările de lemn şi de balast şi transportul materialelor pe drumurile publice sunt permanente surse de conflict între administraţiile locale sucevene şi firmele cu acest obiect de activitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Stulpicani pregăteşte taxa de drum pentru transportatorii de lemn.
 Vizualizări articol: 1672 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Primăria Stulpicani pregăteşte taxa de drum pentru transportatorii de lemn5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei