Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Anchetă la final

Atenţionare şi mustrare pentru medicii care au investigat-o pe femeia care a născut în WC

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ancheta Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava în cutremurătorul caz petrecut, în luna septembrie a anului trecut, la Spitalul Orăşenesc Siret, când o femeie internată pentru probleme cu tensiunea a născut un copil în WC, fără ca medicii care au investigat-o să-şi fi dat seama că pacienta era gravidă în luna a noua, s-a finalizat cu o simplă atenţionare şi o sancţiune uşoară, respectiv mustrare, pentru doctorii care s-au ocupat de caz.
Rezultatele anchetei au fost date publicităţii ieri, de responsabili de la CJM, care au arătat că radiologul Viorica Olariu nu a depistat sarcina la ecograf deoarece aparatul era foarte vechi, iar pacienta obeză, în timp ce ginecologul Lucian Cozaciuc nu avea suficientă experienţă profesională, fapt ce l-a făcut să se bazeze prea mult pe istoricul prezentat la consult de bolnavă.

 

Explicaţiile Colegiului Medicilor vizavi de măsurile dispuse

„Radiologul avea un ecograf primit imediat după Revoluţie, din ajutoare, şi chiar a fost sfătuit să nu-l mai utilizeze pentru a evita anumite erori pe viitor. În plus, pacienta avea o greutate de 141 kg la doar 1,60 m înălţime, iar stratul de grăsime nu a permis o investigaţie corectă. În această situaţie, medicul ar fi trebuit să scrie în fişă că nu a reuşit să vadă exact despre ce era vorba şi atunci nu ar mai fi avut probleme. Pe de altă parte, ginecologul, având doar cinci ani de când practica meseria, a mers pe încredere şi s-a luat după anamneza pacientei, adică istoricul bolii”, au explicat reprezentanţii CJM raţiunile care au stat la baza măsurilor luate în acest caz.
Elena Prelipcean, în vârstă de 43 de ani, din Siret, mamă a patru copii, a fost internată anul trecut, în septembrie, în spitalul orăşenesc din localitate, pentru tratarea hipertensiunii arteriale. În plină noapte, ea a născut un copil, care a fost găsit mort în toaleta de pe holul spitalului. Femeia susţine că nu ştia că este însărcinată şi nici măcar nu şi-a dat seama că a avortat copilul în WC. La un control efectuat în spital, înainte ca femeia să nască, ginecologul Lucian Cozaciuc şi radiologul Viorica Olariu, care au investigat-o, nu au descoperit sarcina. Pruncul găsit într-una din toaletele unităţii sanitare era un băieţel de 2,9 kg, născut la termen şi care, după ce a fost adus pe lume, a sângerat prin cordonul ombilical până a murit.

 

Măsurile pe care le poate lua Colegiul Medicilor

Atenţionarea medicilor nu constituie o sancţiune, ci doar o punere în vedere, adică o sfătuire a doctorului de a adopta o anumită conduită pe viitor, pentru evitarea ajungerii în situaţii similare, Colegiul neconsiderând că a fost vorba de o eroare profesională.
Mustrarea constituie prima sancţiune prevăzută de lege, ca şi gravitate, şi îi întârzie medicului accesul la funcţii mai înalte, în condiţiile în care acestuia i se retrage un număr de 50 de puncte din totalul celor obţinute prin participarea la activitatea ştiinţifică, lucru care înseamnă că va trebui să le recupereze dacă vrea să-şi poată continua procesul de ascensiune în carieră.
Avertismentul este a doua sancţiune prevăzută de lege ca şi gravitate şi presupune retragerea unui număr de 100 de puncte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atenţionare şi mustrare pentru medicii care au investigat-o pe femeia care a născut în WC .
 Vizualizări articol: 2391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Atenţionare şi mustrare pentru medicii care au investigat-o pe femeia care a născut în WC2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Anamneza bate-o vina trimis de
(29 ian 2010, 13:20:16
Poate daca era un/o asistent/a mustrarea era mult mai grava.

Ce fel de doctor e ala cu 5 ani de experienta da ce vrea 100 de ani ca sa fie expert?

Halal sistem pe cine crede ca prosteste cocina de porci al colegiul medicilor care-s toti mana-n mana.

Orice doctor, la u.p.u. (unitate de primire a urgentelor), sau la internare, persoanele de sex feminin care sunt la ciclu menstrual, li se face anamneza uzuala, banala de care acesti doctori cred ca erau in chef la ora cand se preda anamneza unui pacient ce cuprinde.

Doamna, domnisoara cand ati avut ultima data ciclu menstural?

De la aceasta banala intrebare isi dadeau seama daca era sau nu insarcinata....

..............................

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei