Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2010 - Anul XV, nr. 10 (4301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă penală

Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, luat la bani mărunţi la DNA Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Lupta pentru cele 166.613 hectare de pădure câştigate în instanţă de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina este departe de a se fi încheiat. Fundaţia Pro Fondbis 1946 Semper, prin preşedintele Radu Ursu, a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciu Teritorial Suceava, prin care solicită efectuarea unor cercetări privind modul de constituire a Fondului Bisericesc Ortodox.

În plângerea depusă la DNA Suceava, care este similară cu cea depusă în cursul anului trecut la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Suceava şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, Radu Ursu le cere procurorilor anticorupţie să efectueze cercetări penale faţă de Fundaţia Fondului Bisericesc Ortodox Român pentru a se stabili dacă „această persoană juridică se face vinovată sau nu de comiterea infracţiunilor de înşelăciune, fals, uz de fals, precum şi a altor infracţiuni, dacă va rezulta acest lucru”.
În motivarea plângerii, Radu Ursu a arătat că tot ceea ce ţine de Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina s-a făcut prin încălcarea legii, începând de la constituirea fundaţiei, modificările din statut operate de-a lungul timpului şi până la celelalte acţiuni, inclusiv cele în instanţă.
„Scopul pentru care s-a adoptat această denumire (n.r. – Fondul Bisericesc Ortodox Român) a fost evident în scopul acaparării uriaşei averi a Statului Român, compus din aproximativ 200.000 de hectare pădure şi numeroase clădiri, cu o valoare greu de estimat, prin crearea şi prezentarea ca adevărată a unei situaţii mincinoase, aceea de continuator al vechii Fondbis, având ca finalitate acapararea unei averi de aproximativ 200.000 de hectare pădure şi numeroase construcţii. În realizarea scopului propus, acela de a înşela Statul Român şi de a intra în posesia uriaşei averi, a fost pus la cale un plan diabolic”, se arată în plângerea respectivă.

 

Etapele „planului diabolic”

Semnatarul plângerii arată că primele suspiciuni apar plecând de la data înfiinţării fundaţiei, în anul 2000, deşi din 1990 ar fi existat suficient timp pentru a parcurge paşii necesari.
Un al doilea amănunt pe care-l scoate în evidenţă Radu Ursu este prezenţa în componenţa fundaţiei a unor persoane extrem de influente şi cu putere maximă în judeţul Suceava, în domeniul economic, politic şi social. Planul a continuat prin atragerea în această fundaţie a Bisericii Ortodoxe Române, prin Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, o instituţie cu mare credibilitate în rândul oamenilor.
În plângerea depusă la DNA Suceava se arată că fundaţia a fost „autentificată” prin instanţă, iar apoi s-a „autointitulat” drept continuatoare sau una şi aceeaşi persoană cu vechea Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina, denumită şi Fondbis, şi care ar fost desfiinţată abuziv în 1949.
Ulterior, s-a trecut la acţiuni judecătoreşti, care s-au finalizat cu o hotărâre pronunţată de Tribunalul Suceava şi menţinută apoi de Curtea de Apel Timişoara, prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a primit în proprietate suprafaţa de 166.613 hectare de pădure.

 

Solicitare ca cercetările să fie preluate de procurori din alt judeţ

Chiar dacă plângerea depusă acum de preşedintele Fundaţiei Pro Fondbis 1946 Semper a făcut obiectul unui dosar încă de acum câteva luni, cercetările nu au adus foarte multe noutăţi. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava au ajuns la concluzia că este vorba de un prejudiciu de peste un milion de euro, şi au decis să-şi decline competenţa către Serviciul Teritorial Suceava al DNA. Practic, când acest dosar va ajunge la DNA se va conexa cu plângerea depusă acum câteva zile şi care are exact acelaşi obiect.
Chiar dacă a depus plângerea la Suceava, Radu Ursu menţionează că cercetările ar trebuie continuate de procurori din alte judeţe.
„Pentru că din Adunarea Eparhială, care este organul de conducere al Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român, fac încă parte magistraţi (judecători sau procurori), cu funcţii la cel mai înalt nivel, rugăm să dispuneţi efectuarea cercetărilor necesare, eventual nu la nivelul judeţului Suceava. Din rândul Fundaţiei Fondului Bisericesc Ortodox Român fac parte personalităţi de primă mărime din judeţul Suceava, unul şi unul, care au o uriaşă forţă de influenţare a cercetărilor şi de aceea am făcut această solicitare, pentru a înlătura orice dubii”, se mai arată în plângerea depusă la DNA Suceava.

 

Fondul Bisericesc a câştigat în instanţă 166.613 hectare de pădure

Între timp, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina încearcă să pună în aplicare hotărârea Curţii de Apel Timişoara, prin care a primit în proprietate 166.613 hectare de pădure.
Ultimatumul trimis Direcţiei Silvice Suceava şi Regiei Naţionale a Pădurilor şi care a expirat acum două zile nu a fost respectat, iar singura cale rămasă este aceea de a apela la un executor judecătoresc.
Între timp, conducerea RNP a anunţat că va încerca să obţină suspendarea aplicării hotărârii de la Timişoara, care este executorie, până la judecarea recursului la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se speră într-o altă soluţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, luat la bani mărunţi la DNA Suceava.
 Vizualizări articol: 901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.12/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 17 voturi
Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina, luat la bani mărunţi la DNA Suceava4.1517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fond trimis de
(14 ian 2010, 13:25:55
Fondul dracesc politico-bisericesc. Doamne fereste!
2.   PROBLEMA trimis de
(14 ian 2010, 15:38:16
Nu se stie cum va fi si dupa ce va trece aceasta padure in proprietatea fondului bisericesc, cert e ca asa cum s-a taiat padurea in ultimii 2-3 ani nu sa taiat de cand e lumea,se scoate la licitatie o partida de 100 m3 iar alti 200m3 se taie la negru...inteleg supararea unor padurari care v-a trebui sa-si caute de munca sau sa mearga in strainatate daca nu v-or gasi prin romania....dar asta e ! vor ramane doar cei ce nu si-au batut joc de padure,asa se preconizeaza...
3.   Altul care vrea padure... trimis de
(14 ian 2010, 16:37:51
Nu contest ca astia au facut asociatie cu un scop anume, dar problema e ce i-a venit lui Ursu. Iaca va spun eu. Vrea si el la imparteala. Dupa lege, cand o asociatie e desfiintata din varii motive, patrimoniul ei se imparte altor asociatii. In prdinea prioritatilor, vin la ciolan cele cu obiect de activitate similar, apoi altele cu unul asemanator. Nea Radu stie asta si vrea si el la bataia pe ciolan. Numa ca ailalti au statutul mai asemnator cu al fostei grupari desfiintate. El nu l/a avut ca sa il copieze...Si ii contesta pe aia, ca sa ramana el singur. Macar de ar fi capul lui, dar are in spate niste grei care vor si ei. Ca sa iasa cam cum a fost cu ONT, cu averea sindicatelor si altele. Acu ati priceput de unde vine zelul?
4.   Asa este bine? trimis de
(14 ian 2010, 20:40:26
Din pacate B.O.R. este departe de adevar. In loc sa se tina de misiunea pe care a incredintat-o Mantuitorul, se ocupa de lucrurile acestei lumi. Biserica in frunte cu cei mai multi preoti a devenit una din cele mai profitabile afaceri din Romania. Ati vazut vreun preot in criza? Eu nu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei