Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 ian 2010 - Anul XV, nr. 10 (4301)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Propunere

Imn de promovare a Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cantautorul folk Marius Matache („Make” sau „Profu’”- cum îi spun studenţii din Bucureşti conferenţiarului doctor în chimie), care a participat marţi, la Suceava, la deschiderea Anului Mircea Streinul şi la aniversarea poetului Vasile Pînzariu, a propus „ca imn de promovare a Bucovinei” o poezie a poetului sucevean.

 

O invitaţie de a veni pe pământul Bucovinei

Marius Matache, care împreună cu interpretul de muzică folk siretean Ioan Mateiciuc, acompaniaţi de tânăra violonistă Oxana Şametchin de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, au susţinut secvenţa muzicală a evenimentului, a prezentat în premieră piesa „În Bucovina”, pe versurile lui Vasile Pînzariu, spunând că aceasta ar putea fi un adevărat imn de promovare a zonei.
Poezia poetului sucevean, care a fost omagiat cu prilejul împlinirii vârstei octogenare, este, prin conţinutul său, o invitaţie de a veni pe pământul Bucovinei.
„Veniţi oricând, veniţi de pretutindeni!”, îndeamnă versurile lui Vasile Pînzariu, „veniţi să ascultaţi cum plâng şi cântă / bătrâne clopote în calmă legănare”...”veniţi aici să vă hrăniţi plămânii / cu aerul curat din obcini sfinte /apoi, pe cer, cu degetul, cu pleoapa / să încrustaţi drept ardere cuvinte”...”veniţi ca să priviţi uimiţi cupola / albastrului ceresc, lipit de ochii / fiinţelor, care păşesc prin obcini / încă din vremea vremii Babei Dochii”.

 

„În Bucovina” şi „Moşteniri”, în volumul „Evadând din viitor”

Marius Matache, care a fost unul dintre cei care s-a implicat, alături de scriitorul Ion Drăguşanul şi folkistul ieşean Paul Arva, în buna desfăşurare şi reuşita celei de-a II-a ediţii a Festivalului de muzică folk „La Suceava, în Cetate” (ediţie care a debutat anul trecut, în seara de 26 iunie, cu un concert magistral susţinut în fortul muşatin sucevean şi a continuat în următoarele două zile, în deplasare, în oraşul-staţiune Vatra Dornei, sub genericul „Menestreli, în munţii Dorunei”) a pregătit pentru evenimentul de marţi câteva piese folk pe versuri de Mircea Streinul, Teofil Lianu şi Vasile Pînzariu.
Ioan Mateiciuc i-a produs şi el o surpriză poetului octogenar, interpretând piesa „Moşteniri”, poezie care, ca şi cea transpusă muzical şi propusă ca imn de promovare a Bucovinei, este publicată în volumul „Evadând din viitor”, lansat cu prilejul acestei manifestări.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Imn de promovare a Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1965 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Imn de promovare a Bucovinei3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei