Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 26 nov 2009 - Anul XIV, nr. 278 (4264)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Diagnostic greşit

Copil cu mâna ruptă, tratat cu Nurofen la Spitalul Judeţean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caz incredibil la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde un copil de nouă ani, cu mâna ruptă, a fost trimis de medici acasă, cu o simplă reţetă pentru calmarea durerilor, doctorii care l-au investigat apreciind că minorul nu are un traumatism sever, ci o simplă problemă de articulaţie.
Potrivit părinţilor, copilul, Claudiu Bortea, elev în clasa a III-a, a început să acuze primele dureri la mâna stângă săptămâna trecută, marţi după-amiază, la câteva ore după ce a primit la şcoală vaccinul obligatoriu împotriva poliomielitei. Miercuri seară, minorul a fost dus la Spitalul Suceava, la Unitatea de Primire a Urgenţelor, pentru a fi consultat.
„Am crezut că a făcut o reacţie locală de la administrarea serului”, a arătat tatăl lui Claudiu, Ionel Bortea. La Spital, copilul a fost investigat de medicul de gardă de la secţia Chirurgie Infantilă, Cristina Hrustovici, care a stabilit diagnosticul de „sinovită la pumnul stâng”, adică o banală problemă de articulaţie, şi i-a prescris Nurofen.

 

Apărarea construită de medic

Întrucât durerile au continuat şi joi, precum şi în cursul zilei de vineri, devenind tot mai greu de suportat de către minor, părinţii au decis să-l ducă pentru a doua oară la Spitalul Suceava, pentru un nou consult. De această dată, copilul a fost investigat de şeful secţiei Chirurgie Infantilă, dr. Florin Filip, care a depistat o fractură de pumn stâng şi i-a pus copilului mâna în ghips.
Contactată pentru a-şi exprima punctul de vedere cu privire la diagnosticul pe care l-a pus, doctoriţa Cristina Hrustovici a susţinut că şi-a făcut corect treaba.
„Diagnosticul se pune în baza radiografiei, a anamnezei, adică a istoricului bolii şi a descrierii făcute de pacient, şi a examenului clinic. Pe radiografia de la Urgenţe nu era nici urmă de fractură, iar din discuţiile pe care le-am purtat cu părinţii şi copilul n-a reieşit că minorul ar fi suferit recent un traumatism sever. Copilul a spus că seara era bine, iar dimineaţa s-a trezit cu dureri, într-o poziţie incomodă. Fiindcă în zona în care copilul acuza durerile, mâna era vizibil umflată şi dureroasă la palpare, am suspectat un debut de osteomielită şi am recomandat părinţilor să revină la control”, s-a disculpat medicul.

 

S-a plâns că-l doare mâna la câteva ore de la vaccinare

Pentru că nu-şi pot explica în ce condiţii s-a produs fractura, părinţii au luat în calcul şi posibilitatea ca minorul să fi suferit traumatismul la şcoală, eventual când i s-a administrat vaccinul, ţinând cont că minorul a acuzat primele dureri la câteva ore de la injectarea serului. ”Poate nu a stat să i se facă injecţia, iar cadrele medico-sanitare l-au bruscat”, şi-a dat cu părerea tatăl copilului.
Ipoteza sa a fost contrazisă de declaraţia asistentei de la Şcoala Generală Nr. 3 din Suceava, unde învaţă minorul. Cadrul sanitar, Mihaela Matei, a arătat că la momentul administrării serului nimic din starea copilului nu indica un traumatism şi a exclus categoric posibilitatea ca fractura să se fi produs la vaccinare.
„Nu suntem sălbatici, acum copiii nu mai sunt vaccinaţi cu forţa, nimeni nu are nici un interes. Şi eu sunt mamă şi nu aş face aşa ceva, nu are nici un rost să bruschezi, să traumatizezi copilul. Deci, din start, cade varianta că s-ar fi întâmplat la noi aşa ceva. În plus, înainte de vaccinare, copiii sunt dezbrăcaţi, se mişcă, nu stau în poziţie de drepţi şi sigur am fi sesizat dacă-l doare mâna când i-am dat jos hăinuţele. Împreună cu medicul luăm întotdeauna măsuri de precauţie, chestionăm copiii dacă iau medicamente, le punem termometrul, îi ascultăm cu stetoscopul, iar dacă sesizăm ceva în neregulă sau dacă părinţii ne anunţă că au contraindicaţii amânăm momentul vaccinării”, a spus asistenta.
Părinţii copilului au menţionat că nu intenţioneză să reclame cazul la Colegiul Judeţean al Medicilor sau la conducerea Spitalului Suceava, explicând că au dat publicităţii cele întâmplate doar pentru a trage un semnal de alarmă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copil cu mâna ruptă, tratat cu Nurofen la Spitalul Judeţean.
 Vizualizări articol: 6487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 12 voturi
Copil cu mâna ruptă, tratat cu Nurofen la Spitalul Judeţean4.8512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pareri trimis de
(26 nov 2009, 11:30:48
De obicei asta li se intampla copiilor rasfatati care nu vor sa coopereze. Daca pustiul ar fi recunoscut ca s-a lovit lucrurile poate ar fi decurs altfel.

Orcium la spital din lipsa fondurilor iti face doar o singura radiografie si tinand cont ca mana are vreo 25 de oase e greu sa le vezi pe toate din toate unchiurile de pe o singura poza!

Am mai auzit si de un alt pusti care se tot plangea de dureri de cap numa ca sa scape de dentist.laughing
2.   Daca era treaza trimis de
(26 nov 2009, 18:45:38
poate vedea fractura de la mana baiatului, dar la ce baute se trag prin spital nu avea cum sa vada fractura sau este si varianta doi:- nu bagat nimic in buzunar si... na poti sa mori cu zile ca nu te baga nimeni in seama
3.   Nea ziaristu trimis de
(26 nov 2009, 21:44:10
Asta nu-i reclama mascata?Daca-i spuneai ibuprofen,putea fi:nurofen,marcofen,advil,padu dau producatorii cascaval pentru promavare???
4.   Spitalul suceava=0 trimis de
(27 nov 2009, 10:48:02
Un alt caz: traumatism prin cadere din copac, barbat 50 de ani pe care l-am insotit la urgenta spitalului judetean; cotizat, bineinteles. Medicul de garda il trimite la raze, cer expres (il insoteam) sa i se faca si raza la coloana vertebrala, acolo acuza cele mai mari dureri. I se face raza doar la stern , o vede medicul, nimic spectaculos si-l trimite acasa cu analgezice si multa rabdare. Insistam, ca-l doare foarte tare spatele si bazinul. Raspuns : Cine l-a urcat in copac la cules fructe , la anii lui? " Adica, ce , avea 100 de ani?

Pacientul merge acasa si sta 2 saptamani cu dureri groaznice si medicul de familie, ii spune ca ceva nu e normal si sa mearga din nou la un specialist in policlinica; Acesta il trimite din nou la urgenta la raza. Cand intra la primire urgenta si i se fac formele, infirmiera zice : asta a venit acu 2 sapt ca a cazut din copac, acum ce vrea?

Medicul de garda, altul decat cel din prima seara, il trimite la radiografie pt coloana.

5.   Continuare trimis de
(27 nov 2009, 10:52:07
Vina rezultatul : fractura (fisura ) de vertebra !! Si se lasa o mare liniste in sala; si infirmiera o sterge pe usa si incepe sa dea tel la d-na doctor de atunici : Ca stii ala cu cazatura; uite, a venit la dr. cutare si auzi ce are..."

Deci, se mai pot numi medici cei de la Suceava? Va ganditi cum a dormit acest om doua saptamani? Si cum s-a invartit, etc , cum a fost? Ca in sezut nu putea sta ca il taia prin coloana. Si daca paraliza, cine era tras la rapundere ?! El nu, ca; "la anii lui.."

Traim in secolul 21, al mizeriei umane si al rusinii !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei