Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2009 - Anul XIV, nr. 262 (4248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De aproape un an

Recuperare şi reabilitare peste 23 de copii şi tineri cu handicap, la Complexul Blijdorp

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De aproape un an, în Centrul de zi pentru copii şi tineri cu handicap din cadrul Complexului Terapeutic „Blijdorp Romania – O Nouă Viaţă” Suceava şi-au găsit alinarea 23 de beneficiari, cu vârsta între 11 şi 25 de ani. Aceştia provin din municipiul Suceava şi localităţi limitrofe. După ani de suferinţă, când părinţii copiilor şi tinerilor cu probleme foarte grave de sănătate aproape că nu mai aveau nici o speranţă că vor putea să-şi ducă fiii şi fiicele într-un centru de recuperare şi reabilitare specializat, anul trecut s-a deschis, la mansarda Complexului Terapeutic Blijdorp, un centru de zi. Acest serviciu a putut fi posibil pe baza unui parteneriat public – privat, încheiat între Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Consiliul Local al Municipiului Suceava, Asociaţia Blijdorp România şi Asociaţia Blijdorp Belgia.

 

Deprinderi de viaţă independentă

La construirea şi dotarea centrului, s-au folosit fonduri provenite de la Cluburile Rotary: Aalst Noord Belgia, Geldern Germania, Bucovina Suceava, de la Asociaţia Blijdorp Belgia, Asociaţia Blijdorp România, Fundaţia Vodafone şi Asociaţia Părinţilor cu Copii cu Nevoi Speciale.
Cheltuielile de funcţionare (materiale şi personal) sunt suportate în totalitate de Consiliul Judeţean Suceava, prin DGASPC Suceava.
„Centrul de zi dispune de trei săli de grupă, o sală pentru activităţi de grup, cabinet psihologic, ateliere de modelaj lut, lucru manual şi stimulare senzorială.
Recuperarea şi reabilitarea beneficiarilor în cadrul complexului se realizează prin activităţi de stimulare a autonomiei individuale, în funcţie de potenţial, pentru ca fiecare beneficiar să poată deţine un control cât mai mare asupra propriei vieţi, adică formarea unor deprinderi de viaţă independentă, de la satisfacerea nevoilor zilnice, până a învăţa să cumpere un produs”, ne-a spus şef Serviciu de Recuperare şi Integrare Socială Complexul Terapeutic Blijdorp – O Noua Viaţă Suceava, Brînduşa Sorina Bialy.

 

Socializare

Deşi suferă de afecţiuni grave, copiii sunt antrenaţi în activităţi de socializare. Ei au vizitat, împreună cu educatorii, Grădina Zoologică Rădăuţi, atelierul de ceramică de la Marginea, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Ştiinţele Naturii, Ferma Nathanael din Iţcani, Galeriile Mall Suceava, parcuri, supermarketuri.
„În acest fel, beneficiarii învaţă să cumpere produse într-un supermarket, să se comporte în societate, să utilizeze spaţiul de joacă special amenajat pentru copii, să servească masa la MC Donald ' s sau să mănânce o prăjitură la cofetărie”, a mai completat Blialy.
Centrul de zi mai oferă tinerilor cu handicap servicii de logopedie şi stimularea comunicării, intervenţie psihologică, kinetoterapie şi educare motorie, hidroterapie, meloterapie, ergoterapie prin formarea unor deprinderi (cusut, ţesut, modelaj lut, pictură, grădinărit), suport şi consiliere psihologică pentru familiile copiilor bolnavi, stimulare polisenzorială – snoezel room (cameră de relaxare), în special pentru copiii şi tinerii cu tulburări de integrare senzorială. Beneficiarilor li se asigură transport zilnic cu microbuze adaptate.
Copiii şi tinerii din centrul de zi sunt antrenaţi în activităţile curente ale centrului. În funcţie de tema săptămânală, copiii şi personalul centrului decorează interioarele clădirii, organizează mici activităţi recreative şi de socializare: teatru, lectură, pictură, colaj. În această perioadă, beneficiarii centrului de zi se pregătesc pentru carnavalul de Halloween.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Recuperare şi reabilitare peste 23 de copii şi tineri cu handicap, la Complexul Blijdorp.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Recuperare şi reabilitare peste 23 de copii şi tineri cu handicap, la Complexul Blijdorp0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei