Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2009 - Anul XIV, nr. 262 (4248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Gaură neagră

Delapidare de 1,3 miliarde de lei vechi la o asociaţie de proprietari din Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea mai mare fraudă financiară din ultimii ani, la o asociaţie de proprietari, a fost descoperită zilele acestea la una dintre cele mai mici asociaţii din Suceava, din zona Gării Burdujeni.
Numai din verificarea evidenţelor contabile şi a chitanţelor emise în ultimii cinci ani la Asociaţia 75, s-a constatat lipsa unei sume de peste 1,36 miliarde de lei vechi, bani care ar fi trebuit să fie folosiţi la plata utilităţilor, precum termoficare, apă potabilă şi canalizare.
“În urma unor reclamaţii şi a verificărilor noastre periodice, la asociaţia de proprietari 75 s-a descoperit o fraudă de peste 1,3 miliarde de lei vechi.
Sunt chitanţe date oamenilor, care şi-au plătit cheltuielile aferente întreţinerii, dar acestea nu au mai fost înregistrate în registrul de casă. Această situaţie este foarte gravă şi foarte complicată, cei de la serviciul Asociaţii de proprietari, din primărie au lucrat aproape două săptămâni şi au verificat chitanţă cu chitanţă şi registrul de casă, şi s-a depistat această sumă care nu a fost înregistrată în contabilitate, ceea ce înseamnă că banii au ajuns în cu totul altă parte decât unde ar fi trebuit”, a declarat viceprimarul municipiului Suceava Lucian Harşovschi.

 

Mii de chitanţe de plată date uitării

În urma verificărilor efectuate de o echipă de cinci salariaţi ai Primăriei Suceava, au fost constatate atât o serie de decontări suspecte ale unor cheltuieli de curent electric, cartele telefonice, călătorii cu taxiul, care pot avea totuşi legătură cu activitatea de administrator de asociaţie, dar cele mai grave probleme au fost constatate în privinţa chitanţelor de plăţi din partea locatarilor, care nu au mai fost înregistrate în evidenţele contabile ale asociaţiei.
Astfel, în 2009 nu au fost înregistrate 132 de chitanţe de plată, în valoare de aproape 100 de milioane lei vechi, în 2008 nu au fost trecută în registrul de casă contravaloarea încasărilor de la 445 de chitanţe, şi anume 270 de milioane lei vechi, iar în 2007, lipseşte din evidenţa contabilă o sumă de 340 de milioane lei vechi, contravaloarea a 464 de chitanţe neînregistrate.
Probleme au fost depistate şi în anii anteriori, în 2006 fiind neînregistrate 404 chitanţe în valoare de 190 de milioane lei vechi, aceleaşi chitanţe fiind înregistrate de două ori, dar şi soldul asociaţiei fiind diminuat inexplicabil cu peste 80 de milioane lei vechi.
În anul 2005 au fost “uitate” 395 de chitanţe de plată a utilităţilor, în valoare de peste 170 de milioane lei vechi, suma totală care nu se regăseşte în evidenţele contabile ale celor cinci ani fiind de 1,36 miliarde lei vechi.

 

Bun de plată, dar şi cu atestatul de administrator retras

Situaţia de la această asociaţie de proprietari este cu atât mai gravă, cu cât, din cauza datoriilor acumulate la Termica, de peste 1,3 miliarde lei vechi, cele 263 de familii din cadrul acesteia nu beneficiază de căldură în această iarnă, aşa cum nu au nici apă caldă, din cauza instalaţiilor interioare ale blocurilor, care sunt mult prea deteriorate.
În urma verificărilor efectuate şi a lipsurilor constatate, cele 1,36 miliarde lei vechi care lipsesc din contabilitate sunt imputate în mod direct administratorului Vasile Ciurari, care ocupa şi funcţia de casier – contabil, dar şi preşedintelui asociaţiei de proprietari, Anton Dinu.
În plus, administratorul va fi înlocuit din funcţie, prin decizia municipalităţii sucevene, de unde a obţinut atestatul necesar.
„Pentru şedinţa din 12 noiembrie vom iniţia un proiect de hotărâre pentru a-i retrage atestatul de administrator lui Vasile Ciurar, iar procesul verbal al verificărilor Serviciului de asociaţii proprietari va fi trimis la Poliţie, pentru a fi continuate cercetările. De asemenea, recomandăm comitetului executiv al acestei asociaţii de proprietari să facă o adunare generală, să prezinte oamenilor problema, să fie recalculate listele de plată şi angajarea unui nou contabil”, a declarat viceprimarul Sucevei Lucian Harşosvchi.
Cercetările referitoare la activitatea conducerii asociaţiei de proprietari 75 ar putea fi extinse şi pe perioada 2002 – 2004, aceasta fiind recomandarea municipalităţii către comitetul executiv al asociaţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Delapidare de 1,3 miliarde de lei vechi la o asociaţie de proprietari din Suceava.
 Vizualizări articol: 790 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Delapidare de 1,3 miliarde de lei vechi la o asociaţie de proprietari din Suceava4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa va trebiue....... trimis de
( 7 nov 2009, 12:07:33
...atunci cand pui un tigan casier-contabil, administrator, presedinte de asociatie, urmeaza sa-l faceti si PRIMAR, ...fraierilor
2.   Cum naiba a trecut atata timp? trimis de
( 7 nov 2009, 13:25:54
Ce "verificari periodice"nene? Cam asa din 5 in 5 ani? Daca nu faceau oamenii reclamatie probabil ca nu aflau "organele" de control nici astazi ce se intanpla acolo. Poate cu ocazia asta se vor face verificari si la celelate ascociatii din oras
3.   ??? trimis de
( 7 nov 2009, 13:56:57
Nu este singurul caz si asociatia nr.31 din Burdujeni este in aceeasi situatie si tot locatarii care si-au platit datoriile sunt cei care trag ponoasele ,oare nu mai sunt organe care sa-si faca datoria sau suntem in tara lui BASE VODA ???
4.   Datorii trimis de
( 7 nov 2009, 14:25:06
persoanele cu gestiune trebuie sa depuna garantie o locuinta sau altceva care sa acopere o anume suma in caz de delapidare.....asa, daca toti neavenitii sunt casieri, administratori, contabili, angajati pe ochi frumosi, pile, fara nici un fel de garantie, sigur ca le fuge mintea cum sa fure mai repede si mai mult....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei