Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 7 nov 2009 - Anul XIV, nr. 262 (4248)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Soluţie

Salvamontiştii împrăştie cenuşă ca antiderapant pe traseele montane

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salvamontiştii suceveni sunt printre puţinii care nu se plâng că nu le ajung materialele, ci tac şi găsesc soluţii, chiar dacă banii nu sunt suficienţi nici în domeniul lor de activitate. Pentru că pe traseele montane s-au format poduri de gheaţă periculoase şi se impune aplicarea de materiale antiderapante de care serviciul nu dispune, salvamontiştii au ales varianta de a colecta cenuşa rezultată din arderea lemnelor în sobe şi de a o împrăştia pe trasee. Materialul nu este poluant, este extrem de eficient, iar aplicat pe drumurile de pământ, până în primăvară se comportă ca un îngrăşământ biodegradabil. De altfel, în zonă cenuşa este adesea aruncată pe ogoare, tocmai pentru că localnicii o consideră un excelent fertilizant.
Pentru turiştii care doresc să petreacă finalul săptămânii la munte, salvamontiştii suceveni precizează că, deşi vremea este frumoasă şi relativ caldă, iarna este prezentă la înălţimi mari şi ţinuta montană trebuie să fie adecvată. În general, toate traseele montane sunt deschise.
Cu privire la accesul auto spre masivul Rarău, salvamontiştii ne-au specificat că este recomandat numai autovehiculelor 4X4, echipate de iarnă, ca să poată face faţă în condiţiile de lapoviţă şi ninsoare, condiţii ce pot surveni oricând, chiar dacă la plecarea pe traseu, la baza muntelui, vremea pare însorită şi atrăgătoare.
„Pentru autoturismele obişnuite, accesul este posibil pe Izvorul Alb numai până la Sihăstria Rarău, prin Pojorâta doar primii 6-7 km şi prin Chiril până la Mănăstirea Rarău. Pentru Giumalău accesul auto este posibil doar până la Tabără, respectiv pe 4- 5 km. Maşinile neechipate de iarnă nu au ce căuta pe munte, pentru că riscă să derapeze sau să rămână blocate”, ne-a precizat şeful salvamotiştilor suceveni, Voicu Raia.
Pentru informaţii sau semnalarea problemelor întâmpinate pe munte, turiştii pot apela telefonic dispeceratul naţional al salvamontiştilor, formând 0salvamont, ori direct salvamontiştii suceveni, la numărul 0745313052.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salvamontiştii împrăştie cenuşă ca antiderapant pe traseele montane.
 Vizualizări articol: 1046 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 2 voturi
Salvamontiştii împrăştie cenuşă ca antiderapant pe traseele montane4.552

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei