Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2009 - Anul XIV, nr. 234 (4220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Campanie de colectare

Cărţi din Suceava pentru copiii românilor din Torino

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca urmare a solicitării Asociaţiei Culturale „Bucovina” din Torino, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, sprijinită de Consiliul Judeţean Suceava, demarează o campanie publică de colectare de carte pentru constituirea unui fond de carte în limba română în cadrul sistemului bibliotecar urban din Torino.

 

Protocol cu Asociaţia Culturală „Bucovina” şi Biblioteca Centrală din Torino

Având în vedere faptul că numeroşi români (dintre care mulţi provin din judeţul Suceava) sunt rezidenţi în zona Torino din Italia, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava a făcut demersurile necesare încheierii unui protocol cu Asociaţia Culturală „Bucovina” şi Biblioteca Centrală din Torino pentru constituirea unui fond de carte în limba română, de care să beneficieze copiii românilor rezidenţi pentru a nu pierde contactul cu limba şi cultura ţării din care provin părinţii lor.
Conducerea Bibliotecii Centrale din Torino şi-a exprimat deja disponibilitatea de a pune la dispoziţie spaţiul necesar pentru păstrarea cărţilor şi de a acorda sprijin în vederea gestionării acestora.

 

2.000 de cărţi destinate copiilor cu vârste cuprinse între 12-18 ani

Directorul Bibliotecii Bucovinei „I. G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, spune că instituţia de carte suceveană, sprijinită de Consiliul Judeţean Suceava, demarează o campanie publică de adunare a fondului de carte necesar acestei iniţiative (aproximativ 2.000 de cărţi), cărţi destinate copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, care să fie donate sistemului bibliotecar urban din Torino.
Bibliotecile civice din Torino vor pune la dispoziţie sedii, ocupându-se de publicitate şi colaborând cu Asociaţia „Bucovina”, demers la care au aderat deja şi o serie de instituţii de învăţământ, cum ar fi Institutul Tehnic Comercial “Paolo Boselli” din Torino, Şcoala şi Centrul Teritorial Permanent „A. Gabelli”, Şcoala Elementară şi Centrul Teritorial Permanent „G. Parini”.

 

Activităţi de informare, îndrumare, dezbateri, întâlniri cu autori

Asociaţia „Bucovina” din Torino (din care fac parte şi numeroşi profesori români) se va implica în mod direct în activităţi de informare a elevilor proveniţi din România. Asociaţia va oferi îndrumare pentru lectură în limba română, va realiza o intervenţie pedagogică interculturală, care să aibă ca rezultat nu doar punerea la dispoziţie de cărţi în limba română în şcolile din oraşul şi provincia Torino, ci şi organizarea de dezbateri, întâlniri cu autori români, activităţi benefice nu numai pentru copiii români, ci şi pentru colegii lor italieni, care în acest mod vor avea posibilitatea să cunoască valorile culturale ale comunităţii româneşti.

 

Românii din Torino

Potrivit datelor comunicate de Paolo Messina, directorul bibliotecii torineze, „cetăţenii români din Torino reprezintă în prezent prima naţionalitate imigrantă a oraşului: 44.443 de români din circa 100.000 cetăţeni străini imigranţi”, iar „în ultimii ani numărul cetăţenilor români provenind din Bucovina este în creştere, cu o prezenţă relevantă şi a minorilor de a doua generaţie, care riscă să piardă contactul cu limba şi cultura ţării din care provin părinţii lor”.
În acest context este foarte importantă o intervenţie interculturală în şcolile primare şi gimnaziale, în care sunt prezenţi minori şi adolescenţi români, pentru a-i învăţa să cunoască cultura, arta şi istoria României.


Apel

Conducerea Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” lansează un apel către toţi sucevenii care dispun de cărţi, recomandate spre lectură copiilor şi tinerilor, şi consideră că pot să le dăruiască, să facă acest gest pentru copiii români din Italia, pentru ca aceştia să nu piardă contactul cu limba şi cultura română.
Cei care doresc să doneze cărţi sunt rugaţi să ia legătura cu secretariatul bibliotecii sucevene la tel. 0230-530.789.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cărţi din Suceava pentru copiii românilor din Torino.
 Vizualizări articol: 1261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Cărţi din Suceava pentru copiii românilor din Torino5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei