Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 6 oct 2009 - Anul XIV, nr. 234 (4220)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tensiuni

Asistenţii maternali ameninţă că-şi vor abandona copiii luaţi în plasament

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Situaţie tensionată şi ameninţări sumbre la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Aproximativ o sută de angajaţi ai instituţiei şi asistenţi maternali din tot judeţul au fost în grevă de solidaritate cu colegii bugetari din alte instituţii, dar au ridicat şi probleme proprii care ar putea avea efecte extrem de grave.

 

Acţiunea de ieri din faţa Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a fost organizată de sindicatul PRO AS, iar nemulţumirile acoperă o gamă întreagă de probleme. Una dintre acestea priveşte încheierea noului Contract Colectiv de Muncă, care a expirat pe 23 iunie 2009.
„Angajatorul şi ordonatorul principal de credite nu au demarat negocierile pentru încheierea CMM. În consecinţă, sindicatul va proceda la sesizarea instanţei de judecată”, a precizat vicepreşedintele PRO AS Suceava, Bogdan Hariton.
O altă nemulţumire a protestatarilor de ieri priveşte drepturile legale ale asistenţilor maternali pentru muncă nenormată, în cuantum de 15%, care nu s-au acordat niciodată.
Noua grilă de salarizare şi acordarea zilelor de concediu fără plată forţat sunt alte două motive de supărare pentru angajaţii DJASPC Suceava.

 

„Aducem copiii şi-i lăsăm la Direcţie”

Oamenii prezenţi ieri în faţa instituţiei au spus răspicat că pe 16 noiembrie, când este programată declanşarea grevei generale pe termen nelimitat în rândul bugetarilor, vor trece la acţiuni radicale. „Aducem copiii şi-i lăsăm la Direcţie. Să se ocupe ei de copii şi să-i crească”, au anunţat nemulţumiţii. Asistenţii maternali spun că salariile şi alocaţiile de hrană pe care le primesc din partea statului sunt insuficiente, iar o eventuală reducere a acestor drepturi ar avea efecte devastatoare.
„Suma zilnică alocată pentru hrana unui copil este de 6 lei. Cum să creşti un copil cu aceşti bani? În afară de mâncare mai trebuie plătite şi medicamentele, drumurile la medici, tratamente, plus alte cheltuieli legate de şcoală şi alte urgenţe care apar”, a mărturisit Maria Munteanu, una dintre persoanele care a fost în grevă ieri.
A fost completată de Nicoleta Axintoi, care a precizat că un asistent maternal lucrează 24 de ore din 24, dar este plătit numai 21 de zile. „Potrivit noilor reglementări, vom fi plătite cu 10 zile mai puţin, adică din 21 de zile ne rămân de plată numai 11. Restul zilelor dintr-o lună cine are grijă de copii?”, a întrebat Axintoi.
Nemulţumiţii au dorit să clarifice şi probleme salariilor uriaşe pe care le-ar ridica pentru îngrijirea copiilor luaţi în asistenţă maternală.
„Am trei copii în plasament şi am un salariu de 780 de lei. La aceşti bani se adaugă încă 810 lei alocaţia pentru hrană. Ăştia-s toţi banii pe care-i primim, nicidecum câte 3.000-4.000 de lei, cât s-a spus”, a precizat una dintre asistentele maternale.

 

Protestatarii spun că au fost ameninţaţi, conducerea neagă

Protestatarii au menţionat că li s-a transmis din partea conducerii Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava că le va fi tăiată ziua de muncă şi că locul lor nu este deloc sigur, pentru că există 1.300 de cereri de angajare în aşteptare.
Florin Tărnăuceanu, directorul DJASPC Suceava, a negat existenţa unor ameninţări, dar a adăugat că folosirea copiilor pentru protest reprezintă un abuz (n.r. – o parte dintre asistenţii maternali au venit la sediul instituţiei împreună cu copiii pe care îi îngrijesc, dar pe timpul grevei micuţii au stat într-o cameră din interiorul clădirii).
„Contractul Colectiv de Muncă nu s-a semnat pentru că cele trei părţi, Consiliul Judeţean Suceava, DJASPC şi sindicatele nu au căzut de acord, dar mai este timp până în noiembrie. Cererile lor oricum nu sunt justificate, şi asta pentru că fondurile au fost asigurate de Consiliul Judeţean Suceava până la sfârşitul anului”, a concluzionat Florin Tărnăuceanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Asistenţii maternali ameninţă că-şi vor abandona copiii luaţi în plasament.
 Vizualizări articol: 812 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Asistenţii maternali ameninţă că-şi vor abandona copiii luaţi în plasament5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei