Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 sep 2009 - Anul XIV, nr. 217 (4203)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Învăţământ în mileniul III

Hreaţca, satul cu crâşma în şcoală

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Elevii şi preşcolarii din satul Hreaţca, comuna Vultureşti, îşi desfăşoară cursurile la etajul unei clădiri aparţinând firmei Federalcoop, la parterul căreia funcţionează un magazin mixt şi un bar. Copiii nu au apă curentă şi folosesc, împreună cu clienţii barului, acelaşi grup sanitar. Autorităţile locale declară că nu pot să facă investiţii, pentru că nu este clădirea lor. Pe de altă parte, Primăria Vultureşti se plânge că nu are bani nici măcar pentru chiria către Federalcoop, unde a rămas în urmă cu plata pe ultimele zece luni.

 

Pauze cu manele

Cei 28 de copii pe care i-am găsit ieri la şcoala improvizată din Hreaţca, 13 elevi din clasele I- IV simultan şi 15 preşcolari, au parte de condiţii greu de imaginat. Nu numai cei mici sunt afectaţi de condiţiile în care învăţă, dar şi cadrele didactice care au grijă de copii.
„Este foarte greu. Nu avem un grup sanitar pentru copii. Se foloseşte acelaşi grup sanitar pe care îl folosesc şi clienţii magazinului şi barului de la parter. Nu vreau să vorbesc de acest început de an, ci de ce a fost până acum. Se puneau manele în pauzele în care copiii ieşeau să se recreeze. Se stătea la rând la grupul sanitar. Era gălăgie. Vă daţi seama ce exemplu dăm copiilor, când aceştia ieşeau afară şi vedeau consumatori de băuturi alcoolice la colţul şcolii”, ne-a povestit, foarte mâhnită de situaţie, învăţătoarea Lolica Pavel.

 

Trag „păcatele” vechilor chiriaşi

Învăţătoarea de la Hreaţca a completat că noul chiriaş de la parterul „şcolii”, I.F. Gheorghiţă, administrat de Iuliana Gheorghiţă, are contract abia din luna iunie a acestui an, aşa că nu ştie cum vor decurge lucrurile în acest an şcolar.
„Nu puteţi să ne puneţi pe noi într-o lumină proastă, pentru ce au făcut ceilalţi chiriaşi. Noi suntem mai în regulă decât şcoala. Avem aviz sanitar..., şcoala nu are. Când am câştigat licitaţia pentru acest spaţiu, am ştiut că la etaj funcţionează două clase cu elevi, ni s-a spus acest lucru, şi nu ne-a deranjat. Ni s-a recomandat doar atât: să nu vindem băuturi alcoolice la bar, până la ora 12:00, când ies copiii de la cursuri, şi să nu dăm drumul la muzică în timpul orelor. Ne vom conforma”, ne-a spus administratorul firmei.
Femeia, însă, a mai completat că nu şi-ar da niciodată copilul să înveţe în aceste condiţii. Ea ne-a povestit că a găsit grupul sanitar într-o stare deplorabilă.
„Copiii nici nu aveau hârtie igienică, foloseau frunze, iar în interior era mare mizerie. Am reparat cât de cât WC -urile şi le-am văruit”, a completat Iuliana Gheorghiţă.

 

Mobilier vechi, jucării murdare

Elevii sunt familiarizaţi cu condiţiile precare de la şcoală, mai puţin cei trei care au păşit în clasa I. Copiii ne-au povestit că au fost deranjaţi în anii trecuţi de manele şi de gălăgia pe care o făceau „oamenii mari” din faţa magazinului, dar că altceva îi supără mai tare: faptul că nu au un spaţiu de joacă şi că îşi fac orele de sport printre bolovani şi pubele de gunoaie.
Pentru preşcolari, condiţiile sunt şi mai vitrege. Într-o sală văruită într-un galben ţipător, se văd câteva rafturi prăfuite, de care atârnă în dezordine mai multe jucării de pluş foarte vechi.
Este impresionant să vezi cum copilaşii din Hreaţca nu au în sala lor improvizată de la Federalcoop nici măcar o mochetă. Câteva scaune de lemn şi un mobilier învechit sunt în contrast cu chipurile fragede ale copilaşilor nevinovaţi. Jucăriile urmează să fie spălate, pentru a putea fi folosite de către copii.

 

Şoc, la preluarea postului

Tatiana Apetrei, educatoarea de la Hreaţca, ne-a spus că a avut un şoc când a venit luni, pe 14 septembrie, să-şi preia postul obţinut prin concurs.
„Pentru că pe clădire nu scrie nimic, şi am văzut în faţa imobilului destul de degradat oameni aşteptând în faţa magazinului, am crezut că şcoala este în clădirea alăturată. Un părinte mi-a spus că trebuie să urc la etaj, deasupra barului, pentru că acolo îi găsesc pe copii. M-au impresionat foarte mult. Nici copiii, nici părinţii acestora nu sperau ca cineva să vină la ei în acest an”, ne-a povestit educatoarea. Ea a mai completat că are cinci ani de vechime, dar niciodată nu au impresionat-o atât de mult nişte copii.
„Erau atât de fericiţi că au şi ei o educatoare, încât nu ştiau cum să mă bucure. Mi-au adus floricele proaspete din grădină, mi-au zâmbit, s-au lipit de sufletul meu. Oricât de greu o să-mi fie, pentru că fac naveta de la Suceava, şi am auzit că Primăria nu ne mai decontează naveta, n-o să-i abandonez pe aceşti copilaşi”, a mai completat Tatiana Apetrei.

 

„Nu sunt bani, de aceea nu avem altă soluţie”

Primarul din Vultureşti, Constantin Ciubotariu, ne-a declarat că cele două clase funcţionează în clădirea Federalcoop de peste 15 ani, după ce a fost desfiinţată şcoala din sat.
„Nu am avut un spaţiu al nostru nici înainte de 1990. Şcoala funcţiona într-o clădire alăturată acesteia. Este vorba de o clădire particulară, care a fost retrocedată proprietarului. Ne-am trezit cu copiii în stradă, şi am fost nevoiţi să căutăm un spaţiu cu chirie. Clădirea Federalcoop a fost singura soluţie”, ne-a povestit primarul Ciubotariu.
Dacă părinţii copiilor şi cadrele didactice ne-au spus că autorităţile locale nu se implică suficient în găsirea unei soluţii mai bune pentru copiii din satul Hreaţca, edilul comunei Vultureşti este de părere că „nu sunt bani, de aceea nu avem altă soluţie”. Primarul Constantin Ciubotariu a spus că nu a plătit pe ultimele zece luni chiria, în valoare de 4,2 milioane de lei vechi pe lună, către Federalcoop, pentru spaţiul rezervat elevilor.
„Am făcut demersuri peste tot, şi am primit promisiuni. Noi suntem chiriaşi în această clădire. Proprietarul clădirii poate închiria oricui spaţiul, pentru a scoate un ban. Pe de altă parte, noi nu putem face investiţii, nefiind clădirea noastră”, este de părere primarul din Vultureşti.

 

200.000 de lei, preţul „şcolii” în Hreaţca

Situaţia este cunoscută şi de adjunctul Inspectoratului Şcolar Judeţean Virginel Iordache. Acesta a declarat că pentru rezolvarea acestei probleme, consilierii judeţeni ai PSD vor iniţia un proiect de hotărâre prin care să se dispună alocarea sumei necesare pentru cumpărarea întregului imobil în care funcţionează cele două clase.
„Nu este normal ca acum, în mileniul al treilea, să existe o astfel de situaţie, adică să avem clase la etaj, iar la parter să fie deschis un bar. Este anormal că până la această dată cei care conduc judeţul nu au sesizat această problemă şi nu au luat o măsură pentru a asigura condiţii normale pentru aceşti copii”, a declarat Virginel Iordache.
El a adăugat că suma necesară pentru achiziţionarea clădirii în care sunt amenajate cele două clase ar fi de circa 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi).
Virginel Iordache a mai spus că dacă va fi alocată această sumă, deputatul PSD Cătălin Nechifor va face demersurile necesare la Ministerul Educaţiei pentru ca termenele legale pentru achiziţia imobilului să fie cât mai scurte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Hreaţca, satul cu crâşma în şcoală.
 Vizualizări articol: 1562 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 9 voturi
Hreaţca, satul cu crâşma în şcoală3.759

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ASA CEVA??? trimis de
(16 sep 2009, 11:51:24
Multe se mai pot vedea in zilele noasre...Fiecare copil are dreptul la educatie si acesti copii nevinovati sunt supusi sa invete intr-o camera unde,presupun,se pot auzi urlete si injuraturi in timpul orelor...O RUSINE de nedescris ce mai...
2.   Mda trimis de
(17 sep 2009, 00:24:51
dar articolul nu are denumirea corecta, trebuia ,,hreatca satul cu scoala in crasma" pt ca normal nu e acolo scoala , nu?happy ..... ma rog .. dati vina pe bar ca e acolo? dc nu pe oamenii care trebuiau sa se ocupe sa fie o scoala undeva......

oricum cand eram eu in clasa a III-a prin 2000 , invatam intr-un oras, intr-o anexa a scolii, si ca sa cumpar cv de mancare mergeam 300 de metrii dus, (600m dus intors) pana la primul magazin, toaleta era la 20 de metrii de scoala de aia cu gauri si fosa septica, pt apa trebuia sa dau la pompa in afara scolii(acolo spalam si buretele) si iarna nu am avut caldura(stateam cu gecile de iarna) ...... asa ca educatia in romania, ca si spitalele, ca si MULTE ALTELE! a fost mereu o ,,BATAIE DE JOC" ...... las ca sa cumpere parlamentarii A6 si A8 sa aiba cu ce se plimba ......
2.1  RE: Mda trimis de
(17 sep 2009, 09:38:12
Muta-te in Hreatcarolling on the floor
3.   ... trimis de
(17 sep 2009, 00:32:14
vreau si eu crasma in scoala !
3.1  RE: ... trimis de
(17 sep 2009, 09:53:06
Muta-te in Hreatca si o sa ai de toate. Tot tacamul: injuraturi, bautura, tigari poate chiar si bataie. (Batman scuze pentru raspunsul la comentariul tau, am gresit butonul.)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei