Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 sep 2009 - Anul XIV, nr. 207 (4193)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Plan

Curtea Domnească, refăcută ca pe vremea marilor domnitori ai Moldovei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Vechiul centru istoric al Sucevei, cu clădirile sale şi cu piaţeta existentă încă de pe vremea domnitorului Petru I Muşat, va fi refăcut parţial, încât Curtea Domnească să fie una din principalele atracţii turistice din municipiul reşedinţă de judeţ.
Decizia de a fi demarat un program concret de punere în valoare a ruinelor care stau în paragină de ani şi ani de zile a fost luată ieri, în cadrul unor discuţii purtate între conducerea Consiliului Judeţean Suceava, a Primăriei Suceava, a Direcţiei de Cultură, Complexului Muzeal Bucovina, precum şi a arhitecţilor suceveni care deţin planuri concrete despre cum ar trebui refăcute o parte din clădirile medievale din respectivul complex istoric.

 

Curtea Domnească – emblema Sucevei

Reconstrucţia parţială a Curţii Domneşti este considerată o lucrare absolut necesară pentru promovarea turistică a Sucevei, dar mai ales pentru punerea în valoare a unor vestigii arheologice foarte importante pentru istoria neamului românesc.
“Alţii ar da bani grei să aibă asemenea ruine la ei în localitate. La unguri am văzut că aveau un vultur de piatră pe o stâncă şi au făcut din asta o adevărată legendă. Noi avem Curtea domnitorilor Moldovei, dar o ţinem ascunsă de privirile tuturor”, a spus Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
O primă etapă de valorificare a ruinelor Curţii Domneşti va fi iniţiată curând de Primăria Suceava, care va salubriza întreaga zonă şi va înlocui panourile metalice de la stradă cu garduri de plasă, precum cele de la Metro, care permit admirarea ruinelor, de la distanţă.
O altă etapă va fi cea de redeschidere a ruinelor pentru vizitatori, dar numai după ce vor fi făcute o serie de amenajări speciale.
Dar cea mai importantă etapă va fi cea de reconstrucţie parţială a Curţii Domneşti, aşa cum era ea pe vremea domnitorilor Petru I Muşat, a lui Alexandru cel Bun, Ştefan cel Mare şi Vasile Lupu. De altfel, statuile acestor domnitori se vor regăsi într-un ansamblu arhitectural intitulat Aleea Voievozilor, care va fi integrat Curţii Domenşti.
„Acest edificiu, refăcut, ar putea deveni emblema oraşului Suceava. Dacă nu se poate altfel, o vom reface noi, cu picătura. Facem chetă, punem mână de la mână, şi o să o facem. Fac preoţii biserici din nimic şi nu o să facem noi Curtea Domnească?”, s-a întrebat Flutur, care vrea totuşi să atragă fonduri prin proiecte europene sau transfrontaliere.

 

Emisiune TV pe tema Curţii Domneşti Suceava

O altă şansă pentru Suceava ar fi ca acest complex arheologic să atragă simpatia publicului, la un fel de concurs televizat care va avea loc în curând.
Mai exact, Curtea Domnească va face subiectul unei emisiuni de televiziune, în cadrul căreia este înfăţişată ca unul dintre principalele vestigii istorice din România, care ar trebui pus în valoare, după cum a precizat arhitectul Constantin Gorcea, care a fost contactat pentru a contribui la partea de documentare. Popularitatea acesteia în rândul publicului i-ar putea atrage o parte din fondurile necesare pentru reconstrucţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea Domnească, refăcută ca pe vremea marilor domnitori ai Moldovei.
 Vizualizări articol: 951 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Curtea Domnească, refăcută ca pe vremea marilor domnitori ai Moldovei4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FELIITARI !!! trimis de
( 4 sep 2009, 13:33:43
FRUMOASA INITIATIVA DAR SPER SA NU RAMANA DOAR IN FAZA DE PROIECT.VA DORESC SUCCES .
2.   Multe succesuri trimis de
( 4 sep 2009, 20:17:40
Nu vreau sa comentez intentia buna de altfel de punere in valoare a acestor vestigii istorice ci as vrea doar sa facem o mica paralela!Pe cand un program de reconstructie a ruinelor actuale,provocate prin nepasare sau neglijenata,ruinelor orasului modern,care intre timp ii putem spune linistiti comuna.De cand se vorbeste de programe de restaurare a cetatii de scaun?Sa tot fie vreo 20 de anisori de cand toti promit ca o fac(cuvant romanesc)dar in realitate isi aduc aminte doar cand vine randul vreunui festival de orice fel(al berii,al papucilor,al telinei,al martisorului,al orice vreti voi).Chiar ar cam fi timpul de ceva sarbatori ale mustului,strugurilor,cartofilo ca astfel am putea pune in valoare abilitatile administrative ale unor planificatori specialisti.
3.   ... trimis de
( 4 sep 2009, 23:00:34
Pentru edili:

Incercati sa ganditi nemteste:

- mai intai consolidati turnul (care sta sa pice)

- apoi faceti o parcare

-cateva magazine asa mai de lux (unde mai mult ca sigur or sa intre turistii), eventual un restaurant fin (am vazut ca in zona sunt spatii comerciale destule)

Apoi restaurati ruinele

Eventual cateva legende despre respectivul loc (conspiratii, aventuri...) ceva de genul: uite aici au complotat vorniocul X si paharnicul Y si dupa colt ii asculta jupanul Z care a venit si i-a rapit nevasta lui X apoi a dat-o in schimbul ficei lui Y pe care a luat-o de nevasta ca apoi aceasta sa-l injunghie noaptea uite aici chiar pe piatra asta (daca te uiti mai bine parca a mai ramas niste sange).

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei