Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2009 - Anul XIV, nr. 175 (4161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Tupeu

Groapa de gunoi de la Rădăuţi funcţionează ilegal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Administratorul gropii de gunoi a municipiului Rădăuţi, SC Servicii Comunale SA, a fost amendat de Garda de Mediu Suceava cu una din cele mai mari sancţiuni de anul acesta – 800 de milioane lei vechi.
Amenda a fost dată după un control efectuat la groapa de gunoi a oraşului, care, teoretic, a fost închisă de la data de 16 iulie, atunci când a expirat termenul de funcţionare a 78 de gropi orăşeneşti din ţară.
În practică, gunoaiele continuă să fie depozitate la groapa de gunoi, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar această activitate nu ar fi interzisă de legile României şi de normele europene.

 

Stat în stat, la Rădăuţi

Una din cele mai aspre condiţii impuse de Uniunea Europeană, închiderea gropilor de gunoi, pentru aplicarea căreia au fost stabilite termene exacte, care trebuie respectate fără nici o abatere, riscul fiind sancţionarea României cu amenzi zilnice de 200.000 de euro, este considerată la Rădăuţi o glumă ieftină, care nici nu merită băgată în seamă.
Activitatea de depunere a gunoiului menajer la vechea groapă de gunoi a oraşului se desfăşoară la fel ca înainte de împlinirea termenului de închidere.
Aplicând metoda struţului, care bagă capul în nisip şi crede că a scăpat de pericol, pentru că nu îl mai vede, Servicii Comunale Rădăuţi a ignorat numeroasele avertismente venite din partea Gărzii de Mediu şi a Agenţiei de Protecţie a Mediului. Drept urmare, în loc să sisteze activitatea de depozitare a deşeurilor la groapa de gunoi din zona Scuntari, după expirarea termenului de închidere, şi-a văzut în continuare de treabă, fără a-i păsa de nimic.
“Cu ocazia verificărilor în teren s-a constatat că nu sunt respectate obligaţiile stabilite prin Avizul de mediu, care prevăd încetarea depozitării deşeurilor începând cu 16 iulie 2009. Acest aviz de mediu a fost eliberat de Agenţia de Protecţie a Mediului la solicitarea Servicii Comunale. În continuare sunt depozitate deşeuri la groapa de gunoi, fiind încălcate şi prevederile Hotărârii de Guvern 349/2005 şi planul de implementare privind depozitarea deşeurilor”, a declarat şefa Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

 

Praf în ochii autorităţilor

Pentru a nu trezi suspiciunea autorităţilor, care au impus tuturor administraţiilor locale ale căror gropi de gunoi s-au închis de la 16 iulie 2009 să încheie contracte de depozitare a deşeurilor cu alte gropi de gunoi autorizate, administratorii serviciului de salubrizare al municipiului Rădăuţi au încheiat în data de 15.07.2009 un contract cu SC Urban Serv Botoşani, pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi a municipiului Botoşani.
“Cu toate acestea, Servicii Comunale sfidează legea şi organele abilitate – APM şi Garda de Mediu, depozitând deşeurile menajere pe platforma care trebuia închisă în data de 16 iulie. În urma verificărilor din teren, pentru nerealizarea măsurilor stabilite prin avizul de mediu, de sistare a depozitării deşeurilor, Servicii Comunale Rădăuţi a fost sancţionată cu suma de 80.000 lei (800 milioane lei vechi)”, a declarat Adriana Iordache.
Sancţiunea le-a fost transmisă prin poştă, pentru că reprezentanţii societăţii au refuzat să semneze procesul verbal de contravenţie.

 

Servicii Comunale Rădăuţi contestă toate acuzaţiile

Nici măcar nu au primit sancţiunea prin poştă, că Servicii Comunale Rădăuţi a şi contestat rezultatul controlului şi măsurile luate de comisarii de mediu, trimiţând o plângere împotriva măsurilor stabilite prin raportul de inspecţie.
“Nu suntem de acord cu măsurile stabilite, din următoarele considerente: În conformitate cu Autorizaţia de Mediu nr. 75/2007 eliberată de APM Suceava, s-a stabilit ca termen pentru sistarea depozitării deşeurilor din municipiul Rădăuţi data de 31 decembrie 2009”, spun reprezentanţii Servicii Comunale Rădăuţi.
Ei solicită revocarea tuturor măsurilor dispuse prin raportul încheiat de comisarii de mediu, motivând că autorităţile de control au interpretat greşit Hotărârea de Guvern 349/2005 referitoare la închiderea gropilor de gunoi.
De cealaltă parte, conducerea Gărzii de Mediu reproşează celor de la Servicii Comunale Rădăuţi faptul că se folosesc doar de jumătăţi de adevăr, invocând norme legislative care au fost completate ulterior de Guvern, fiind stabilite noi termene de închidere a unor gropi de gunoi, printre care se numără şi cea de la Rădăuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Groapa de gunoi de la Rădăuţi funcţionează ilegal.
 Vizualizări articol: 1631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Groapa de gunoi de la Rădăuţi funcţionează ilegal5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "STAT IN STAT" intr-adevar! trimis de
(29 iul 2009, 20:47:27
Pai directorului de la S.C. Comunale nici ca-i pasa de normele legale, dumnealui semneaza in continuare contracte noi pentru preluarea gunoaielor de la localitatile invecinate. Nu considera necesar sa discute despre acest lucru in sedintele de CL, nu conteaza alte opinii. Amenda insa de 800 milioane din care bani o va plati? Din bugetul local, adica banii nostri, ai celor insignifianti care nu avem dreptul la opinie cu privire la activitatea firmei pe care o considera a dumnealui si in niciun caz a noastra. In aceste conditii, chiar suntem luati de prosti si nimeni nu face nimic pentru a ne scapa de acest sac fara fund in care se scurge bugetul local si care este S.C. Comunale.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei