Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2009 - Anul XIV, nr. 175 (4161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La Gura Humorului

Artistul plastic Radu Bercea va primi mâine Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Complexul de manifestări cu genericul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, care debutează astăzi la Suceava, la ora 10:00, cu momentul îngropării casetei cu ţărâna martirilor bucovineni Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară şi dezvelirea plăcii cu numele lor fixată pe blocul de piatră din incinta Muzeului Satului Bucovinean, continuă mâine la Gura Humorului.

 

20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”

Protagonistul manifestării, care va avea loc la ora 17:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din Gura Humorului, este artistul plastic Radu Bercea, căruia i se vor conferi, într-un cadru festiv, Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti.
Radu Bercea, care a suferit în infernul concentraţionar comunist, fiind condamnat la 20 de ani muncă silnică şi 10 ani degradare civică pentru „crima de uneltire contra ordinii sociale”, se alătură astfel cărturarului Eugen Dimitriu şi poeţilor Vasile Pânzariu şi Dumitru Oniga, care sunt onoraţi astăzi, cu acelaşi trofeu, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”.

 

„Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”

Pictorul şi graficianul Radu Bercea este realizatorul singurului ciclu de lucrări din arta plastică românească în care reconstituie secvenţe dramatice, tulburătoare, din locurile de crâncenă detenţie şi coloniile penitenciare de muncă prin care a trecut (Luciu-Giurgeni, Cireşu, Grădina, Strâmba, Salcia, Stoeneşti, Măraşu, Vaca, la “Saivane” sau pe înfricoşătorul bac “Gironde”). Artistul bucovinean, care şi-a aşezat truda de creator sub motto-ul „Să iertăm trecutul, dar să nu-l uităm!”, va împlini în luna august vârsta de 70 de ani.
Vineri, la ora 17:00, la Casa de Cultură din Câmpulung Moldovenesc, va primi Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti scriitorul nonagenar George Ungureanu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Artistul plastic Radu Bercea va primi mâine Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti.
 Vizualizări articol: 707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Artistul plastic Radu Bercea va primi mâine Trofeul Bucovinei şi Certificatul de Martir al Spiritualităţii Româneşti5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei