Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 iul 2009 - Anul XIV, nr. 175 (4161)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

În pământul-mamă al zămislirii

Ţărâna martirilor, în mormântul simbolic din Muzeul Satului Bucovinean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Caseta cu ţărâna martirilor bucovineni Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, ţărână adusă de sub troiţa din cimitirul ortodox din Satulung - Săcele, va fi îngropată astăzi, la ora 10:00, în mormântul simbolic din Muzeul Satului Bucovinean de pe platoul Cetăţii de Scaun a Sucevei.

 

După 93 de ani

După 93 de ani de când cei doi învăţători bucovineni, înrolaţi sub pajura Habsburgilor, au primit în piept gloanţele plutonului de execuţie pentru că n-au vrut să tragă în fraţii lor de sânge, ţărâna lor se-ntâlneşte cu pământul - mamă al zămislirii, în culcuşul primitor al mormântului simbolic al eroismului bucovinean.
Momentul constituie actul declanşator al manifestărilor circumscrise proiectului „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, proiect iniţiat de scriitorul Ion Drăguşanul, care se derulează începând de astăzi şi până pe data de 31 iulie a.c. în câteva localităţi ale judeţului.

 

„Piatră de temelie a Naţiunii Poeţilor”, piatra mormântului simbolic al eroismului bucovinean

Caseta cu ţărâna celor doi martiri bucovineni (care şi-au săpat singuri mormintele în pământul Ardealului) va fi îngropată sub blocul de piatră din incinta Muzeul Satului Bucovinean, piatră amplasată cu un an în urmă şi înnobilată ca „Piatră de temelie a Naţiunii Poeţilor”, ca urmare a desfăşurării la Suceava a primului şi singurului festival liric al multiculturalităţii europene.
„Piatra de temelie a Naţiunii Poeţilor” (pentru că, aşa cum spune Ion Drăguşanul, „şi poezia se construieşte pe martiraj”) devine de astăzi piatra mormântului simbolic al eroismului bucovinean.

 

„În memoria martirilor Bucovinei”

Sculptorul Cezar Popescu a fixat deja pe blocul de piatră o placă de marmură, cu semnul crucii, cu următoarea inscripţie: „În memoria martirilor Bucovinei, Dumitru Cătană şi Zamfir Nicoară, ostaşi în armata austro-ungară, care au ales să-şi sape mormintele ca să nu tragă în fraţii lor români, ucişi la Satulung - Braşov, în octombrie 1916”.

 

Învăţătorii români bucovineni

Despre Zamfir Nicoară, de loc din comuna suceveană Rus Plavalar, se ştie că a urmat cursurile Gimnaziului greco-ortodox din Suceava.
Locul de obârşie al lui Dumitru Cătană nu a fost încă identificat.
Preotul Zenovie Popovici, cel care şi-a adus aminte de execuţia celor doi bucovineni şi le-a dezgropat osemintele pentru a le aşeza sub troiţa din cimitirul Bisericii „Sfânta Adormire” din Satulung - Săcele, nu şi-a amintit atunci cu exactitate numele lor, iar inscripţia cioplită în lemnul troiţei spune că aceasta a fost ridicată „în amintirea vitejilor ostaşi căzuţi pe aceste locuri pentru întregirea neamului românesc şi pentru preamărirea jertfei eroilor martiri, învăţătorii români bucovineni Dumitru şi Ioan (?), foşti în armata austro-ungară, executaţi, în Octombrie 1916, şi aruncaţi în gropile săpate de ei, neprimind să lupte împotriva fraţilor români”.


Festivitatea conferirii Trofeului Bucovinei şi a Certificatului de Martir al Spiritualităţii Româneşti

Proiectul „Comemorarea arderii cărţilor Bucovinei”, care readuce în atenţie monstruoasa crimă împotriva spiritualităţii româneşti, cumplita urgisire a cărţilor şi arderea lor, în vara anului 1952, în curtea închisorii din Suceava, desfăşoară în continuare, în programul zilei de astăzi, festivitatea conferirii de către preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur (la ora 14:00, la Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”) a Trofeului Bucovinei şi a Certificatului de Martir al Spiritualităţii Româneşti cărturarului Eugen Dimitriu şi poeţilor Vasile Pânzariu şi Dumitru Oniga.
Cu acest prilej va fi lansat volumul reeditat „Şi vechi, şi noi”, de Constantin Sasu (carte publicată în 1926, care a supravieţuit într-un singur exemplar sub draniţa acoperişului unei case din Vama) şi va fi vernisată expoziţia graficianului Mihai Pînzaru PIM, care a ilustrat versurile unui număr de 33 de poeţi bucovineni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ţărâna martirilor, în mormântul simbolic din Muzeul Satului Bucovinean.
 Vizualizări articol: 717 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 10 voturi
Ţărâna martirilor, în mormântul simbolic din Muzeul Satului Bucovinean5.0510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei