Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iul 2009 - Anul XIV, nr. 163 (4149)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ameninţare

Mii de tone de pământ, în alunecare liberă pe Dealul Mănăstirii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zilnic trăiesc cu spaima că mii de tone de pământ se vor prăbuşi peste ei şi le vor înghiţi casele şi familiile. Aceasta este teama unor familii care locuiesc la poalele Dealului Mănăstirii, din cartierul Burdujeni, după ce versantul sud-estic al dealului s-a desprins şi coboară în vale, tot mai mult, de la o zi la alta.
Ploile puternice din ultima perioadă nu au făcut decât să înrăutăţească situaţia, încât, peste noapte, falii de pământ, desprinse din versant, au ajuns în grădinile lor, doborând copaci, distrugându-le gardul şi curtea.
“Acum, după ploi, într-o singură noapte dealul a înaintat în curtea mea cu doi metri. A rupt şi copacii pe care i-am plantat acolo, mi-a înghiţit treptele de beton din curte, iar gardul mi l-a strâns la un loc, ca o grămadă de paie adunate de vânt. Mă pot aştepta oricând să vină peste casă şi să distrugă tot ce am muncit”, spune Ioan Negrea, unul dintre cei mai afectaţi locuitori de la poalele Dealului Mănăstirii.
De la presiunea exercitată de miile de tone de pământ pornite la vale, curtea îi e brăzdată ca de şanţuri, faliile căscate fiind vizibile chiar şi prin iarba crescută de trei palme.
Dacă toate schimbările petrecute nu erau de ajuns să îi înspăimânte, priveliştea pe care o au zi de zi în faţa ochilor – dealul despicat de răni imense – falii care au pornit la vale, le dă mereu coşmaruri celor opt familii care au case chiar la baza acestuia.

 

Inundaţii venite de pe dealul-problemă

Ploile din ultimele zile au mai adus şi alte nenorociri pe capul acestor familii – curţi şi beciuri inundate, fântâni neutilizabile şi recolte distruse.
De pe deal au pornit spre ei torenţi de apă, care au format un lac în curtea lui Mihai Burlacu, dar au ajuns şi mai departe, până în beciurile caselor.
“De dimineaţă tot scoatem apă din lac cu două pompe, şi tot degeaba. Tot vine de pe deal. Mie mi-a acoperit ceapa din grădină, nu mai scot nici o recoltă anul ăsta. Beciurile sunt şi ele pline de apă. Măcar nişte puţuri de s-ar face pe deal, să ducă apa în altă parte, tot ne-ar fi de folos”, spune şi Gheorghe Cozmâncă, unul dintre cei afectaţi de inundaţii.
Singura lor speranţă este ca autorităţile să se mobilizeze, să facă lucrări de stabilizare a versantului, pentru a le fi salvate casele şi munca lor de o viaţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mii de tone de pământ, în alunecare liberă pe Dealul Mănăstirii.
 Vizualizări articol: 779 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Mii de tone de pământ, în alunecare liberă pe Dealul Mănăstirii5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ecologum estem trimis de
(15 iul 2009, 14:59:53
Taiati toate padurile si toate parcurile ca nu este nevoie de ele. Sa ne jucam in noroi, sa dezgropam securea razboiului! Dealul respectiv era candva acoperit de padure iar noi suntem datori sa il reinpadurim. Conducatorii nostri sunt interesati sa taie padurile. Ce facem? Ii dam jos pe conducatori, normal,nu?
1.1  RE: Ecologum estem trimis de
(15 iul 2009, 23:37:09
sau tacem si nu facem nimic si asteptam sa vina valu sa nea ia caluhappy

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei