Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 apr 2009 - Anul XIV, nr. 75 (4061)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De astăzi

Medicii de familie, obligaţi să prescrie cu preponderenţă medicamente ieftine

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
De astăzi, cu excepţia câtorva cazuri bine justificate medical, medicii de familie au obligaţia de a prescrie pacienţilor doar medicamente ieftine. Măsura, impusă din considerente financiare, i-a revoltat pe doctori, care spun că economia la buget va fi făcută cu preţul sănătăţii bolnavilor.

”Medicamentele mai ieftine nu se pliază pe bolile mai grave, pe complicaţii”, arată purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan.

Potrivit Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2009, care intră în vigoare de la 1 aprilie, medicii de familie vor prescrie medicamente sub forma denumirii comerciale internaţionale (DCI).

Excepţie de la prescrierea medicamentelor sub această formă, care presupune specificarea substanţei active, vor face doar cazurile justificate medical în fişa pacientului, în concordanţă cu diagnosticul.

 

Dr. Badrajan: ”Populaţia este din ce în ce mai săracă şi bolnavă”

Modificarea impusă din luna în curs la acest capitol obligă farmaciile aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate să elibereze numai medicamentele care dau preţul de referinţă în cadrul denumirii comune internaţionale prescrise de medic, preţul de referinţă însemnând costul celui mai ieftin produs din aceeaşi gamă terapeutică.

Practic, medicii de familie sunt nevoiţi să ţină cont de preţ atunci când prescriu o reţetă şi nu de diferenţele legate de absorbţia, metabolizarea medicamentului, respectiv de efectele secundare, care nu depind neapărat de substanţa activă a produsului farmaceutic.

”Un medicament care scade grăsimile din sânge, original, nu poate fi comparat cu cel produs într-un laborator oarecare. De exemplu, antibioticul Klacid, care conţine claritromicină, nu este deloc la fel cu cel care are tot claritromicină, dar care este produs de un alt laborator. Nu ştiu ce se va întâmpla după ce se vor compensa doar medicamentele ieftine. Populaţia este din ce în ce mai săracă şi bolnavă. Pacienţii s-au înmulţit, bolile s-au agravat. În urma acelui control al stării de sănătate a populaţiei unele afecţiuni au ieşit la iveală ca ciupercile. Au fost diagnosticate şi, ca urmare, vor trebui tratate. Medicamentul nu este un lux, ci o necesitate”, a spus Irina Badrajan.

 

Cine vrea medicamente mai bune şi implicit mai scumpe, plăteşte

De astăzi, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava decontează doar medicamentele ieftine, ceea ce înseamnă că pentru a respecta legea medicii de familie se văd puşi în situaţia de a prescrie cu preponderenţă astfel de produse farmaceutice. În acest fel, doctorii protejează şi buzunarul bolnavului, fiindcă în cazul în care recomandă un medicament al cărui preţ de vânzare este mai mare decât preţul de referinţă, pacienţii sunt obligaţi să suporte diferenţa.  

De cealaltă parte, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, crede că prescrierea medicamentelor sub formă de DCI va îmbunătăţi accesul asiguraţilor la medicamente.

Până acum, medicii de familie prescriau medicamentele sub denumirea comercială.

Contractul-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate stabileşte anual condiţiile în care se încheie contractele cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, dar şi activitatea medicilor de familie, a spitalelor şi a caselor de asigurări de sănătate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii de familie, obligaţi să prescrie cu preponderenţă medicamente ieftine.
 Vizualizări articol: 752 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Medicii de familie, obligaţi să prescrie cu preponderenţă medicamente ieftine3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei