Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Surpriză

„Utilităţi şi mediu”, apreciat de ministrul Adriean Videanu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Asigurarea securităţii energetice a României şi reindustrializarea sunt cele două direcţii anunţate de ministrul Economiei, Adriean Videanu, ca prioritare pentru mandatul său. În acest context, Videanu a apreciat, într-o conferinţă de presă la Suceava, că proiectul iniţiat de Consiliul Judeţean Suceava în mandatul 2000-2004, „Suceava - Utilităţi şi mediu la standarde europene” este util şi că astfel de iniţiative trebuie încurajate de stat.

„Cred că trebuie să facem un efort ca această asociere de la Suceava să fie un succes, pentru că astfel de proiecte trebuie încurajate. Asocierea comunităţilor reprezintă una din soluţiile de rezolvare a problemelor regionale. România este un mare producător de gaze naturale şi deci şi din acest punct de vedere proiectul este util”, a declarat, ieri, la Suceava, ministrul Economiei.

Acesta a vizitat centralele de co-generare de la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, care, deşi sunt finalizate de doi ani, sunt pe post de muzeu, în absenţa unui operator de gaz.

Adriean Videanu s-a declarat mulţumit de calitatea investiţiei şi a promis, la fel ca şi ceilalţi oficiali guvernamentali care au vizionat centralele, că va face toate demersurile pentru ca investiţia de 83 de milioane de euro să fie funcţională cât mai curând. Din suma alocată pentru construcţia de magistrale de gaze naturale, de 27,2 milioane de euro, au fost cheltuiţi 11,5 milioane de euro, iar din cei 232 de kilometri de magistrală prevăzuţi în program au fost realizaţi 101 kilometri.

 

Videanu a promis deblocarea proiectului „Utilităţi şi mediu”

Ministerul Economiei, prin intermediul companiei TRANSGAZ va prelua şi va finaliza investiţiile pe componenta de gaz metan din cadrul proiectului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, în prezent blocate.

„Avem resursele, avem banii prin bugetul Transgaz, care a făcut economii de 40 de milioane de euro, avem disponibilitatea şi sper ca împreună cu domnul preşedinte Flutur să putem crea cadrul legal. O să ne mai trebuiască vreo două- trei săptămâni să putem demara în forţă proiectul. Nu avem nici un impediment să nu continuăm acest proiect”, a declarat Videanu.

Anunţul a fost făcut de ministrul de resort Adrian Videanu, care ieri a purtat discuţii pe această temă cu autorităţile judeţene, primarii celor 61 de localităţi care vor beneficia de gaz metan în urma realizării investiţiei, dar şi cu parlamentarii suceveni.

Vestea dată de ministru a fost primită cu aplauze de cei prezenţi în sala mare a Palatului Administrativ, unde a avut loc reuniunea.

Videanu a arătat că, în prezent, specialiştii din Ministerul Economiei lucrează la un proiect de act normativ privind rezolvarea situaţiei juridice care să permită Transgaz să preia investiţia şi să o finalizeze. „Din păcate, au fost trei licitaţii pentru concesiunea distribuţiei de gaz metan în judeţ, însă situaţia juridică delicată a  făcut ca nici unul din cei interesaţi să nu-şi pronunţe finalmente interesul pentru a prelua distribuţia. Sunt foarte mulţi distribuitori de gaze interesaţi în a intra în acest proiect dacă situaţia juridică este clarificată şi, odată cu preluarea de către Ministerul Economiei a continuării investiţiei pe partea de transport, de conducte magistrale de gaze, cu clarificarea situaţiei cu Ministerul Finanţelor a montajului financiar pe care va trebui să-l găsim, în paralel vom demara şi a patra licitaţie pentru distribuitorii de gaze”, a spus ministrul economiei.

 

Gazele naturale româneşti, căutate de UE

Ministrul Economiei a mai spus, pe de altă parte, că din strategia de securitate energetică a ţării face parte şi interconectarea reţelelor de gaze România-Bulgaria şi România –Ungaria, nu numai ca diversificare a rutelor de alimentare, cât şi ca surse. Ministrul a precizat că interconectarea reţelelor va fi finanţată de Consiliul Europei, care a luat această decizie joi.

„Interconectarea diversifică atât sursele, cât şi rutele în alimentarea cu gaze naturale ale României”, a spus Videanu.  El a arătat că Gaz de France, operator important în România pe piaţa de gaz, deţine un terminal de gaz lichefiat în Grecia, iar după finalizarea interconectărilor dintre Grecia şi Bulgaria şi dintre Bulgaria şi România va face ca o sursă importantă de aprovizionare „în condiţii delicate, în condiţii de iarnă” să fie şi acest terminal „gestionat cu mare eficacitate” de Gaz de France.

„În ambele sensuri, interconectarea România-Ungaria este o rută foarte importantă de diversificare”, a mai spus Videanu.

 

Flutur, prezentare ca la carte

Înainte de a transmite vestea bună autorităţilor sucevene, ministrul economiei a asistat la o prezentare ca la carte a situaţiei proiectului lăsat de fosta administraţie social democrată a Consiliului Judeţean, prezentare făcută de şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur. Acesta a explicat că situaţia este critică şi că proiectul pentru care Consiliul Judeţean a angajat un credit extern de 86,3 milioane de euro este blocat atât pe componenta de gaze, cât şi pe componenta termică. Flutur a arătat că s-au realizat doar 101 kilometri de magistrală de gaz metan, dintr-un total de 232 şi că, din cele 27 milioane de euro destinaţi acestei investiţii, s-au cheltuit 11,5 milioane.

Pe componenta termică, situaţia este la fel de proastă. Din cele şase centrale termice de cogenerare prevăzute a fi construite s-au finalizat doar trei, iar suma destinată acestor lucrări, de 59 milioane de euro, a fost consumată integral. Pentru finalizarea investiţiilor pe această componentă mai sunt necesare 9,5 milioane de euro.

„Deşi investiţiile din proiect nu sunt funcţionale, primăriile plătesc dobânzi mari la creditul de 86,3 milioane de euro. Dobânzile anuale se cifrează la 6,1 milioane de euro, iar din octombrie 2010 se vor veni şi ratele la credit, de 4,3 milioane de euro, care vor sufoca pur şi simplu primăriile. Activitatea celor 61 de primării beneficiare ale investiţiilor din „utilităţi şi mediu” riscă să fie blocată atâta vreme cât acestea nu vor fi funcţionale pentru a putea produce venituri”, a spus Flutur.

El a precizat că intenţia era aceea de a se încerca o relocare a sumelor necheltuite pe componenta de gaz metan pentru localităţile care mai au nevoie de bani pentru a finaliza centralele de cogenerare, însă acest lucru nu este posibil, din cauză că primăriile respective ar depăşi gradul de îndatorare prevăzut de lege. În această situaţie, soluţia urmează să fie găsită de Ministerul Finanţelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Utilităţi şi mediu”, apreciat de ministrul Adriean Videanu.
 Vizualizări articol: 1639 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 1 vot
„Utilităţi şi mediu”, apreciat de ministrul Adriean Videanu3.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei