Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii "Cartel Alfa" pichetează, luni, sediile Ministerului Muncii, PSD şi PDL din Capitală

Duminică, 22 Martie 2009 (18:46:53)
Sindicaliştii din educaţie, administraţie, sănătate şi poliţie afiliaţi la "Cartel Alfa" pichetează, luni, sediile Ministerului Muncii, PDL şi PSD din Capitală şi ale prefecturilor, nemulţumiţi de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri şi cer Guvernului să nu adopte această ordonanţă.

Potrivit Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) "Cartel Alfa", sindicaliştii vor picheta, luni, între 11.00 şi 13.00, sediile prefecturilor din toată ţara, iar între orele 12.00 şi 14.00, sediile Ministerului Muncii, PDL şi PSD din Bucureşti.

"Cartel Alfa" şi federaţiile afiliate din sectorul bugetar - care, potrivit liderilor sindicali, reprezintă peste 375.000 de lucrători din educaţie, cercetare, administraţie publică şi centrală, sănătate şi poliţie - cer Guvernului să nu adopte ordonanţa de urgenţă care prevede diminuarea drepturilor salariale ale bugetarilor.

Sindicaliştii solicită acordarea în continuare a salariului de merit, a fondului de premiere, a indemnizaţiilor de conducere, plata orelor suplimentare şi eliminarea articolul 20 din proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la măsurile pe care fiecare ordonator de credit este obligat să le ia pentru reducerea cheltuielilor.

Delegaţiile sindicale vor depune un document-protest la Ministerul Muncii, PDL, PSD şi prefecturi şi vor avea întâlniri cu reprezentanţii Guvernului. În funcţie de rezultatul şi concluziile acestor întâlniri, "Cartel Alfa" şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar afiliate la confederaţie vor decide, marţi, etapele următoare ale acţiunilor de protest.

La confederaţia "Cartel Alfa" sunt afiliate Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică, Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual din MAI, Federaţia "Solidaritatea Naţională", Uniunea Sindicatelor APIA, Federaţia Naţională a Sindicatelor Libere Tehnic-Economic-Administrativ din Unităţile Sanitare şi Balneare din România, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România, Federaţia Solidaritatea Sanitară din România.

Liderii sindicatelor reprezentative vor continua, luni, discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă privind eliminarea unor sporuri, după ce la ultima întâlnire au rămas în divergenţă patru puncte, respectiv salariul de merit (articolul 6), fondul de pemiere (articolul 7), indemnzaţiile de conducere (articolul 11) şi cel privind obligaţia ordonatorilor de credite de a reduce cheltuielile de personal (articolul 20).

La ultimele discuţii, care au avut loc în 16 martie, reprezentanţii sindicatelor au solicitat Ministerului Muncii să renunţe la articolul 20 din proiectul de OUG privind salarizarea în sistemul bugetar, ministrul Muncii întrebându-i, în schimb, pe sindicalişti dacă sunt dispuşi să renunţe la salariul de merit, fondul de premiere şi indemnizaţiile de conducere (articolele 6, 7 şi 11) sau să accepte o rediscutare a modalităţilor de acordare.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, declara atunci că Guvernul nu cere sindicaliştilor să renunţe în totalitate la aceste sporuri şi indemnizaţii, ci doar să fie de acord cu o plafonare a acestora.

Şi Blocul Naţional Sindical (BNS) ameninţă cu acţiuni de protest dacă Ministerul Muncii va păstra în ordonanţa de urgenţă articolul 20 care se referă la reducerea cheltuielilor de personal.

Totodată, federaţiile din educaţie intenţionează să redeschidă conflictul de muncă suspendat în noiembrie 2008 şi să boicoteze examenele naţionale, nemulţumite de neaplicarea Legii 221/2008, de intenţia Guvernului de a reduce unele sporuri şi indemnizaţii, precum şi de modificarea planurilor cadru pentru învăţământ.

Şi sindicaliştii CFR ar putea declanşa acţiuni de protest, nemulţumiţi de programul Ministerului Transporturilor de restructurare a sistemului feroviar, care prevede reducerea numărului de personal cu peste 12.000 pe întreg sistemul, dar nicio formă de protecţie socială pentru personalul disponibilizat.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Gheorghe Popa, declara, vineri, că sindicaliştii nu cer majorări de salarii, dar solicită păstrarea locurilor de muncă şi a sporurilor care se acordă în acest moment angajaţilor de la CFR.

Organizaţiile reprezentative se vor întâlni, luni, cu directorii generali şi subsecretar de stat Constantin Axinia, pentru a discuta problematica referitoare la restructurarea feroviară. În cazul în care nu se va ajunge la un acord, sindicaliştii CFR iau în considerare declanşarea acţiunilor de protest, putându-se ajunge chiar şi la grevă.

Şi pensionarii din toată ţara vor picheta, joi, 26 martie, sediile prefecturilor, precum şi pe cele ale Guvernului şi Parlamentului, nemulţumiţi că punctul de pensie va fi din aprilie de 42,2 la sută din salariul mediu brut pe economie, şi nu de 45 la sută aşa cum prevede Legea 250/2007.

Banca Mondială a recomandat autorităţilor române ca, pe termen scurt, să limiteze creşterea salariilor la inflaţie, să îngheţe angajările şi să înceapă un plan multianual de eliminare a sporurilor, arătând că lipsa unei strategii salariale coerente a permis sindicatelor să aibă solicitări excesive.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii \"Cartel Alfa\" pichetează, luni, sediile Ministerului Muncii, PSD şi PDL din Capitală .
 Vizualizări articol: 856 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii \"Cartel Alfa\" pichetează, luni, sediile Ministerului Muncii, PSD şi PDL din Capitală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei