Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

În ultimii zece ani

Greşeli în lanţ în privinţa combaterii consumului de droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
La Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava a avut loc ieri Conferinţa teritorială antidrog „Drogul creează violenţă. Tinerii şi propriile lor valori”.

Aproape 800 de tineri din liceele sucevene, însoţiţi de profesori, au luat parte la conferinţa susţinută la Suceava de Gigel Lazăr, şeful reprezentanţei permanente Europe Against Drugs (EURAD) la Consiliul Europei, şi Florian Chiriţescu, directorul ANCCSR, la care s-au alăturat reprezentanţi ai instituţiilor sucevene, interesate în lupta contrata traficului şi consumului de droguri.

 

O altă abordare

Gigel Lazăr a avut un discurs scurt, concis, şi a reuşit să capteze cel mai bine atenţia elevilor suceveni. Le-a vorbit tinerilor despre importanţa prevenirii şi diminuării consumului de droguri, şi despre ce trebuie ei să ştie pentru a se feri de acest flagel.

„Momentele plăcute, în general, sunt cele petrecute cu prietenii, iar voi petreceţi multe momente de genul acesta. (...) Trecând la partea oficială, o să vă spun că după zece ani de programe şi proiecte antidrog, suntem mai departe decât oricând faţă de combaterea acestui flagel. Conform datelor Naţiunilor Unite, producţia de cocaină a crescut cu 20%, iar cea de heroină, cu 120%, ceea ce este foarte grav”, a spus Gigel Lazăr.

 

Bani duşi pe apa sâmbetei

În cadrul întâlnirii avute ieri cu Comitetul teritorial CIADO – ANCCSR, Gigel Lazăr a exemplificat ineficienţa şi greşelile care s-au făcut până acum în campaniile antidrog, cele mai multe pe banii statului. S-a dovedit ineficientă varianta pliantelor lăsate în cutiile poştale şi oferite pe stradă tinerilor, cu mesajul „Nu consumaţi droguri!”. El a mai spus că o altă greşeală este aceea că organismul oficial care trebuie să se ocupe de prevenirea consumului de droguri este în cadrul Poliţiei Române.

„Niciodată un părinte nu-şi va duce copilul la poliţie, să povestească de ce consumă droguri. Psihologic nu corespunde. Părintele se va îndrepta spre alte organisme de consiliere pentru copilul său”, a completat Lazăr.

 

Dialogul cu părinţii, profesorii

Şeful reprezentanţei permanente Europe Against Drugs (EURAD) la Consiliul Europei a explicat că nu a venit la această conferinţă, a 13-a din cele 40 programate a avea loc în Casele de Cultură din ţară, să le spună tinerilor să nu consume droguri. Lucrul acesta s-a tot spus cu nenumărate ocazii, ani la rând, a precizat acesta, adăugând că va veni cu exemple concrete „de ce să nu consumaţi droguri”. A dat citire unei scrisori trimise de un tânăr care s-a apucat de droguri, dar a reuşit, cu ajutorul familiei, să renunţe la timp.

În timpul conferinţei, Gigel Lazăr le-a solicitat elevilor să-şi aducă aminte de câte ori au primit replici de genul „Ca să-ţi faci un viitor, bagă-ţi minţile în cap”, „Mai lasă distracţia şi apucă-te să-ţi faci curat în cameră”, „Aici nu este hotel”, „Mă sacrific şi mă sacrific degeaba pentru tine”. Tinerii au aprobat, prin aplauze, fiecare afirmaţie a vorbitorului. „Ştiu că le-aţi auzit. Şi eu le-am auzit când eram de vârsta voastră. Şi copilul meu le aude. Şi voi, la rândul vostru, o să le spuneţi. Cel mai mult contează dialogul cu părinţii, cu profesorii, cu autorităţile care pot să vă ajute. Noţiunea de dialog trebuie dezvoltată pentru problemele pe care le aveţi”, le-a mai spus Gigel Lazăr, accentuând faptul că în democraţie tinerii au drepturi, însă „democraţia înseamnă să faci ce vrei, fără să-i deranjezi pe cei din jurul tău”.

 

Alternativă prin cultură

Directorul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR), Florian Chiriţescu, le-a sugerat tinerilor o alternativă pentru petrecerea timpului liber, departe de droguri. În loc să consume droguri, le-a propus acestora participarea la evenimentele culturale desfăşurate în casele de cultură din ţară. Tinerii, a mai spus el, sunt motorul societăţii, dar, părinţii, „bătrânii”, sunt combustibilul, aşa că unii fără alţii nu pot să pună în funcţiune mecanismul, fapt pentru care ei trebuie să dialogheze, să discute, să se asculte unii pe alţii.

 

Spijinul instituţiilor locale

Gazda evenimentului a fost directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, Rodica Brînză Gheghe, care a prezentat la începutul conferinţei comitetul teritorial al CIADO – ANCCSR, după care i-a invitat să spună câteva lucruri despre „Tinerii şi propriile lor vieţi” pe invitaţii locali: viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc, Ileana Iacob – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii  - IPJ Suceava, preotul George Fediuc, Ioana Voroniuc, elevă a  Colegiului „Ştefan ce Mare Suceava”, Tatina Vântur - inspector în cadrul IŞJ Suceava, Florin Urian (Consiliul Judeţean Suceava).

Reprezentanţii acestor instituţii şi-au exprimat disponibilitatea de a sprijini campania antidrog iniţiată de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO) – Sucursala Suceava şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România (ANCCSR).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Greşeli în lanţ în privinţa combaterii consumului de droguri.
 Vizualizări articol: 1010 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Greşeli în lanţ în privinţa combaterii consumului de droguri5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei