Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 feb 2009 - Anul XIV, nr. 41 (4027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Modernizare

Faţadele şi mansardele blocurilor din centrul Sucevei intră în restaurare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Zona centrală a municipiului Suceava intră într-un amplu proces de restaurare şi reamenajare, care include o parcare subterană de 165 de locuri sub esplanada de la Casa Culturii, refacerea faţadelor blocurilor, demolarea actualelor acoperişuri „tradiţionale” şi înlocuirea cu mansarde cu pereţi de sticlă. Banii necesari vor fi veni din fondul alocat Polilor de Dezvoltare Urbană, din programul de reabilitare termică a clădirilor şi de la bugetul local.

 

Zona străzilor Nicolae Bălcescu, Ştefan cel Mare şi Ana Ipătescu din centrul municipiului Suceava vor intra într-un amplu proces de reabilitare urbanistică, în încercarea de a corecta ce se mai poate în dezastrul existent la acest moment.

Administraţia locală şi judeţeană intenţionează să folosească oportunităţile oferite de fondurile alocate programului de reabilitare termică a locuinţelor şi statutul de Pol de Dezvoltare Urbană - prin care are acces la 22,4 milioane de euro, pentru a da o faţă europeană măcar zonei centrale a oraşului.

Cum costurile presupuse de acest proiect sunt foarte mari, atât administraţia, cât şi arhitecţii optează pentru o restaurare urbană etapizată, care să înceapă cu zona Pieţei 22 Decembrie.

Proiectul schiţat de arhitectul Constantin Gorcea propune ca acest ansamblu arhitectural şi urbanistic dominat de Casa Culturii să fie protejat ca patrimoniu al secolului XX, cu restaurarea elementelor de arhitectură valoroase şi corectarea celor parazitare.

Un prim element îl constituie limitarea traficului rutier, eliminarea parcărilor ad-hoc prin construirea unei parcări subterane de 115 locuri sub esplanadă până la blocul Union şi a uneia cu 50 de locuri între Casa Culturii şi clădirea E.ON, cu posibilitatea de unire, în viitor. Deasupra zona ar rămâne pietonală, amenajată cu spaţii verzi şi zone de odihnă.

 

Paviment simplu, fără trepte, spaţii verzi sub formă de insule şi mobilier fix

Conform arhitectului, platforma pieţei trebuie tratată aproape orizontal, doar cu pante de scurgere a apelor pluviale şi ar avea doar o denivelare majoră pe latura din zona fântânii arteziene.

„Aceasta ar permite o vizibilitate mai bună spre spaţiul natural istoric, o mai bună utilizare ca piaţă publică pietonală şi practic o mai bună rezolvare a parcajului subteran”, a arătat arhitectul Gorcea.

Spaţiile verzi ar urma să fie dispuse în insule, ceea ce ar creşte accesibilitatea în piaţă din orice punct. Pavimentul propus este unul simplu, fără motive artizanale, iar mobilierul fix.

Constantin Gorcea menţionează cele două clădiri „de autor” din piaţă, Casa Culturii, concepută de Nicolae Porumbescu, şi clădirea E.ON, a lui Dan Hanganu (al doilea arhitect contemporan, ca importanţă, din Canada), pe care vrea să le pună în armonie cu faţadele şi acoperişurile blocurilor din centru.

Intervenţiile făcute de-a lungul timpului la faţade, înlocuirea teraselor iniţiale cu şarpante, închiderile de balcoane sunt considerate de arhitect elemente care trebuie corectate obligatoriu, dacă ne dorim cu adevărat un centru urban.

„Considerăm că un plus de valoare se poate da revenind la faţadele simple originale, conturând panouri ample separate de traveele cu balcoane, eventual închise cu tâmplărie unitară, fără a fărâmiţa şi a crea legături decorativiste ce nu ţin cont de logica simplă constructivă iniţială”, a precizat Constantin Gorcea.

Dacă iniţial, în anii 60-70, piaţa a fost gândită ca un ansamblu deschis, flancat de Casa Culturii şi două borduri albe de ansambluri de locuinţe cu terasă, punct central blocul turn Union şi trecere directă spre Parcul Şipote şi Cetatea de Scaun, astăzi nu se mai poate vorbi că această zonă ar avea un „stil”.

Arhitectul Gorcea şi echipa sa propun înlocuirea şarpantelor, cu mansarde ridicate pe principiul detaşării intervenţiei de original. Detaşarea s-ar face printr-o bandă continuă de ferestre ce separă planul înclinat al acoperişului de planul vertical renovat al faţadei.

 

Flutur şi Lungu susţin restaurarea zonei centrale

Din exterior, peretele unitar de sticlă dă senzaţia de continuitate de plan şi culoare cu acoperişul, fără nici o stridenţă care să zgârie ochiul.

Proiectul de mansardare va sta la dispoziţia celor care vor să investească în această afacere şi care pot transforma aceste spaţii în cea mai luxoasă zonă de birouri. Totodată, mansardele de sticlă pot avea şi funcţiunea de locuinţe, pe două niveluri şi se extinde astfel şi spaţiul locativ. Dacă până la urmă aceasta va fi soluţia agreată de administraţie şi de suceveni, constructorii interesaţi de proiect vor trebui să se angajeze că restaurează cel puţin un bloc pentru a exista garanţia că măcar centrul va fi reamenjat unitar.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că şansele de reabilitare a faţadelor din zona centrală prin proiectul de reabilitare termică a locuinţelor sunt mari, mai ales că Guvernul intenţionează să modifice legislaţia actuală, în sensul ca statul să suporte 50 la sută din costuri, administraţia locală 30 la sută şi asociaţiile de proprietari doar 20 la sută.

În ceea de priveşte interesul Primăriei Suceava, primarul Ion Lungu a spus, tot ieri, că cel puţin pentru parcările subterane crede că va avea o finanţare de 8-10 milioane de euro, ca Pol de Dezvoltare Urbană.

Cât despre clădirile din zona supusă restaurării, Lungu a afirmat că „vor avea toate aceeaşi culoare, aceleaşi dimensiuni şi acelaşi tip de mansarde”, iar pentru a realiza acest deziderat, Consiliul Local este dispus să acopere 50 la sută din costuri, în parteneriat cu Guvernul. După ce toate schiţele vor fi finalizate, proiectul va fi supus dezbaterii publice şi aprobării deliberativului local.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Faţadele şi mansardele blocurilor din centrul Sucevei intră în restaurare.
 Vizualizări articol: 1605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 7 voturi
Faţadele şi mansardele blocurilor din centrul Sucevei intră în restaurare4.457

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Gasca la putere trimis de
(20 feb 2009, 11:41:20
Avcele blocuri care sunt in poza au fost refacute prin 89 de Ceausescu si nu ploua la nimeni in cap. Mai sunt pe strazile mentionate in articol si alte blocuri la care acoperisurile stau sa cada. Va bateti joc de munca sucevenilor. Luat banii de la toti prin taxe si impozite si rezolvati problemele gastilor voastre. Dar, asa cum puneti toti problema, la toate nivelele, nu numai la nivel local...nu mai apucati voi sa papati banii oamenilor pe capriciile voastre. Pentru cei carora le ploua in casa, si participa la cheltuieli de reabilitare termica ce faceti??? Programul e in interesul oamenilor, nu sa faceti voi birouri cu firmele voastre si ale ascolitilor vostri. Sunteti de cacao cu ideilie voastre. Ce bine vor sta mansardele de sticla langa blocurile in acoperisurile carora si-au facut ciorile cuiburi!. Si atentie!!! LOCATARII DIN ACELE BLOCURI CU CUIBURI DE CIORI PARTICIPA FINANCIAR, DAR PRIMARIA PUNE BETE IN ROATE. Sa va fie rusine!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2.   ALTA LICITATIE ALTI BANI BAGATI IN BUZUNAR trimis de
(20 feb 2009, 12:27:34
LICITATIILE GUSTULUI DE BANI : PT PAVAREA SUCEVEI PLEACA IN BUZUNARUL STIM NOI CINE NISTE BANI - PT ASFALT LA FEL - PT FATADE SI MANSARDAREA BLOCURILOR LA FEL - PT LUCRARI DE SCHIMBARE A TEVILOR LA FEL ......................

IAR NOI SUCEVENII ZICEM LA URMA : MAI DAR BUN II PRIMARU AISTA NE A PAVAT SI BLOCUL SI POATE MAI URMEAZA SA NE PAVEZE SI CASA SCARII FACE DI TOATE PT TOTI .
3.   La noi ca la nimeni trimis de
(20 feb 2009, 15:29:34
Va fi o adevarata splendoare...sticla, parcari, lux, eleganta....mocanita, casute de lemn (ca a bunicului meu unde vin oitele sa se infrupte din stogul de fan). O astfel de idee greu se putea naste...noroc cu domnii nostri arhitecti si alesi, ca reusim sa dam lovitura. Doar ca fatadele sunt tot de fatada, sa se vada asa fara sa intorci capul, ca pe strada Stefan cel Mare se vad niste blocuri care tot cu populara tigla ceausista vor ramane. Unde e tot un itarul de care se vorbeste? Bravo baieti! Tot inainte...ca inainte era mai bine!
4.   Multi dar prosti trimis de
(20 feb 2009, 15:39:55
Eu sunt tare curios cum vor rezista structurile acestor blocuri construite in anii '60. Acestea nu cred ca vor mai rezista unui cutremur ca cel din '77. Blocuri, care daca mergi si vezi cateva apartamente arata deplorabil. Tevi ruginite, tamplarie veche, instalatii electrice depasite si fizic si moral. Daca "alesii" vor obtine banii pentru acest proiect se pregateste un mare tun in familiile Lungu si Fluturi si acolitii lor desigur. Mi se pare un proiect irealist. Reabilitarea ar fi in regula dar construirea de mansarde pe 2 nivele contravine regulilor de siguranta.
5.   Parcuri si parcari amenajate, toti ne dorim.. trimis de
(20 feb 2009, 15:44:49
Sa intre tot orasul in acest proces de modernizare ca in centru dar sa fie o planificare pe luni, ani, dar s-o stim si noi!

In G Enescu pe cind va ginditi?...

Parcuri si parcari amenajate, toti ne dorim ...asta inseamna civilizatie!
6.   Suceava TREBUIE sa se schimbe! trimis de
(20 feb 2009, 16:00:51
Sper k dl. primar va angaja niste arhitecti cu studii solide care sa transforme tristele blocuri comuniste in niste cladiri vesel colorate asa cum sunt mai toate blocurile in Occident (dak a ajuns d-lui pe acolo).Si dak tot se face treaba asta, sa se schimbe si geamurile apartamentelor k sa existe o unitate si o estetica exemplara.Degeaba se coloreaza blocurile, dak raman geamurile cu keder de la balcoane si cate apartamente, atatea tipuri de geamuri.As dori sa-l informez pe dl. primar k in Italia blocurile se varuiesc la fiecare 5 ani, o parte primaria, o parte locatarii, iar faptul k acolo nu exista blocuri verzi cu acoperisuri albastre cum numai in Romania poti vedea, este pentru k exista un plan urbanistic obligatoriu de respectat si legi care interzic colorarea cladirilor dupa bunul plac, prin folosirea doar a anumitor culori (galben/portocaliu si ATAT!!).De asta Romania arata k un mare bazar, iar tarile occidentale k niste pete de culoare unitare!Sa mai invatam de la altii!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei