Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 feb 2009 - Anul XIV, nr. 35 (4021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Speriaţi de majorare

Sucevenii se grăbesc să plătească impozitele şi taxele locale, la preţ redus

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vestea că impozitul pe locuinţe ar urma să fie de şase ori mai mare decât în prezent, de la 31 martie 2009, i-a speriat pe mulţi suceveni, care s-au grăbit să achite acum taxele şi impozitele locale, până ce acestea nu se măresc.

Schimbarea a fost uşor de observat, după ce săptămâni la rând la ghişeele şi casieriile Primăriei rar vedeai mai mult de unul sau doi plătitori de impozite, nici gând să se mai formeze cozi, precum sunt acum. Schimbarea a apărut în ultimele două zile. Zeci de oameni stau şi aşteaptă să le vină rândul la ghişeu, să afle cât au de plătit pentru locuinţe, maşini şi taxa de salubrizare, cu speranţa că plătind acum nu vor fi nevoiţi să scoată cu mult mai mult din buzunare în a doua parte a anului.

“De cum am luat pensia am venit aici, să plătesc impozitul pe apartament. Veneam oricum să plătesc până la 31 martie, aşa fac an de an, dar m-a pus pe gânduri şi majorarea anunţată”, spune o femeie care, prevăzătoare, are la ea şi dovada de plată din anii trecuţi.

“Plătim acum, cât nu se scumpesc. Dar nu e normal ce vor să facă. De unde să scoatem atâţia bani?’, spune o altă pensionară, care a venit conştiincioasă să îşi achite obligaţiile către bugetul local.

Majoritatea celor care se prezintă la ghişeele Primăriei chiar de la ora deschiderii sunt pensionari. Unii vin să plătească şi pentru copii, nepoţi, rude sau chiar vecini care nu pot veni, pentru că nu le permite programul de lucru.

 

Creşterea reală – 24,3% din valoarea impozabilă a clădirilor

Deşi creşterile anunţate iniţial în presa centrală nu vor fi puse în practică decât prin majorarea cu 24,3% a valorii impozabile a clădirilor, cei care îşi achită acum taxele şi impozitele oricum vor plăti mai puţin decât cei care vor merge la Primărie după 31 martie.

Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădiri pentru persoane fizice se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, iar la persoanele juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a clădirii.

Practic, prin creşterea valorii impozabile cu aproape un sfert din actuala valoare a clădirii, sucevenii vor plăti ceva mai mult după aplicarea noii decizii a Guvernului. În plus, cei care achită după data de 31 martie nu vor mai beneficia nici de reducerea de 10% acordată la plata integrală pe anul în curs la impozitele pe clădiri. Pentru taxa de salubrizare, reducerea de 10% se aplică doar până la 15 martie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii se grăbesc să plătească impozitele şi taxele locale, la preţ redus.
 Vizualizări articol: 690 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sucevenii se grăbesc să plătească impozitele şi taxele locale, la preţ redus5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei