Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 feb 2009 - Anul XIV, nr. 35 (4021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Preşedintele lichid

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
PSD pare un partid măcinat de convulsii interne. Bâlbâielile jenante care au dus la schimbarea a doi miniştri de interne şi conflictul recent dintre Viorel Hrebengiuc şi Miron Mitrea, ca şi întârzierea anunţării unui candidat la preşedinţie arată un partid confuz, fără orientare.

Şi totuşi, în mod paradoxal, poziţia lui Mircea Geoană în fruntea partidului pare mai sigură ca niciodată. Preşedintele PSD este reprezentantul perfect al liderului-lichid. Orice lichid ia forma vasului în care este pus. Exact asta a făcut Geoană cu PSD. Nu are nici coerenţă, nici strategie, ca să nu mai zic de îndrăzneală pentru a reforma partidul. Când Ion Iliescu a vrut să-l suspende pe Băsescu, Geoană s-a lăsat dus de val, destul de neconvins, şi a acceptat ceea ce s-a dovedit apoi cea mai mare greşeală din anii de opoziţie. La negocierea posturilor din guvern, câteva voci din partid au preferat cu tot dinadinsul un serviciu Secret, aşa că Geoană s-a bătut pentru Ministerul de Interne, cu care apoi nu a ştiut ce să facă.  Cu toate acestea, Geoană îşi lasă în urmă adversarii cu adevărat periculoşi şi, lichid cum spuneam, umple golurile lăsate de aceştia.

Dacă în 2005 părea un visător care se pune cu greii Iliescu, Năstase, Dan Ioan Popescu, Mitrea, acum Geoană câştigă prin lipsă de adversar serios. Popescu a plecat cu totul din partid, Iliescu rămâne respectat, dar e nesemnificativ. Năstase e o umbră patetică a ce era odată, după ce a refuzat să priceapă că nu poţi şi să te ascunzi de justiţie după fustele Parlamentului şi să ai ambiţii politice grandioase în acelaşi timp. Singurul adversar de temut rămânea Miron Mitrea. După ce s-a lăudat ca un manelist la petrecere că şi-a înfipt colţii în beregata lui Geoană, Mitrea descoperă acum că nu prea ai ce să faci cu colţii în beregata unui corp lichid. Întrebat de ziarişti despre intenţia lui Mitrea de a-i face concurenţă la congres, Geoană a întrebat aparent mirat ”cine e Mitrea?”. Geoană şi-a arătat atunci clasa de supravieţuitor, care are răbdare şi încasează, aşteptând să câştige pe termen lung: un adversar politic este terminat nu când îl demonizezi, ci când îl faci irelevant. Mitrea a devenit irelevant.

Cum a reuşit Geoană să-şi marginalizeze adversarii serioşi? Transferând puterea dinspre centru spre teritoriu şi aliindu-se cu unii contra altora fără să fie definitiv de partea nici unuia. Hrebenciuc e util pe moment pentru că se luptă cu Mitrea, într-un surprinzător război civil în interiorul grupului din Moldova, care altădată era atotputernic. Mazăre a ajuns să-şi pună ministru la Bucureşti, Oprişan face liste cu secretari de stat, iar Vanghelie îşi trimite interlopii direct la Ministerul de Interne. Nici unul dintre aceşti politicieni-manelişti nu poate depăşi statutul de aghiotant la Bucureşti. Nimeni nu-şi poate închipui că certaţii cu şcoala Oprişan sau Vanghelie ar putea ajunge preşedinte de partid. Aşa că sunt perfecţi pentru Mircea Geoană.

Poate că Mircea Geoană nu este reformatorul care va schimba faţa PSD-ului. Dar e mai rezistent decât pare şi decât îl credeam cu toţii. 
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele lichid.
 Vizualizări articol: 2531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Preşedintele lichid5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei