Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 13 feb 2009 - Anul XIV, nr. 35 (4021)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Problemă

Trenurile şi gările, ticsite de comercianţii de mărfuri de contrabandă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Comercianţii de mărfuri de contrabandă au invadat gările şi trenurile din judeţ, poliţiştii de la structura de Transporturi Feroviare aplicându-le anul trecut un număr record de amenzi.

O parte dintre ei sunt din categoria celor care comercializează, în trenuri şi în gări, fel de fel de produse, de la articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte până la ţigări sau alcool. O altă categorie, mai numeroasă, o reprezintă cei care folosesc trenul ca mijloc de transport al mărfurilor de contrabandă.

 

Peste 1.200 de amenzi, pentru acte de comerţ ilicit

După cum a precizat comisarul Florin Catană, şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, din cele 2.400 de sancţiuni contravenţionale aplicate anul trecut, în valoare de peste 4 miliarde de lei vechi, mai bine de jumătate au fost acordate pentru acte de comerţ ilicit.

„Sunt destul de multe persoane, din Maramureş, Galaţi şi alte judeţe ale ţării, care vin în Bazar şi achiziţionează mărfuri pe care le transportă în tren spre domiciliul lor, unde le comercializează mai departe. Atunci când depistăm călători care transportă mari cantităţi de marfă îi verificăm şi, dacă nu au acte de provenienţă, luăm măsurile legale”, a precizat comisarul, subliniind că multe dintre persoanele care fac comerţ de acest gen sunt deja cunoscute poliţiştilor.  

Multe dintre sancţiuni au ajuns şi la cei care fac comerţ cu marfă de contrabandă în trenuri sau în zona gărilor, numărul lor fiind în creştere mare în ultima perioadă. 

O altă categorie de infracţiuni de ordin economic cu care se confruntă poliţiştii de la Transporturi Feroviare sunt cele de trecere peste frontieră, în trenuri, a unor mărfuri interzise sau fără acte de provenienţă. Aceste fraude se comit pe la Punctul de Trecere a Frontierei Vicşani, pe unde trenurile intră sau ies din ţară.

„Printre capturile importante de anul trecut, realizate împreună cu colegii de la poliţia de frontieră, amintim de confiscarea unei mari cantităţi de produse stomatologice fără acte de provenienţă, precum şi descoperirea unor lunete de arme de vânătoare şi a unei cantităţi de aproximativ 250 de grame de canabis, toate ascunse pentru a fi introduse în ţară”, explică Florin Catană.

 

Falsificarea legitimaţiilor de drum, un fenomen de amploare 

Poliţiştii de la Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava remarcă numărul mare de persoane care produc fraude falsificând legitimaţii de călătorie pe tren. Fie că este vorba de cupoane destinate veteranilor de război, legitimaţii folosite de elevi şi studenţi, ori legitimaţii pentru persoane cu handicap, unii călători recurg la falsuri, însuşindu-şi documentele aparţinând altora.

„Anul trecut am constatat în jur de 180 de infracţiuni economice, cele mai multe pentru călătorii frauduloase. Cei care sunt prinşi sunt cercetaţi pentru înşelăciune, fals şi uz de fals”, a arătat comisarul Catană.

Dacă infracţiunile şi contravenţiile pe linie economică sunt în număr mare, faptele judiciare (agresiuni, furturi, tâlhării sau alte fapte de acest gen) sunt în scădere faţă de anii precedenţi, poliţiştii garantând că o călătorie cu trenul este mult mai sigură decât în trecut.

Cele peste 140 de acţiuni de control în zona gărilor şi în trenuri, pe care poliţiştii de la transporturi feroviare le-au desfăşurat anul trecut, au fost organizate în colaborare cu specialişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Suceava, cu oameni ai legii de la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră, cu jandarmi, comisari ai Gărzii Financiare, ai Gărzii de Mediu etc..

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Trenurile şi gările, ticsite de comercianţii de mărfuri de contrabandă .
 Vizualizări articol: 723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Trenurile şi gările, ticsite de comercianţii de mărfuri de contrabandă5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei