Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Săracii bogaţi

Şapte foşti parlamentari de Suceava se pregătesc să intre în şomaj

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Deputaţii Mirela Adomnicăi, Petru Tărniceru şi Tudor Mohora, de la PSD, Romică Andreica de la PD-L, precum şi senatorii Octav Cozmâncă (PSD), Ioan Miheţiu şi Constantin Gheorghe (PD-L) îşi încheie, săptămâna viitoare, mandatul de parlamentar.

Legea nr.96/ 2006 referitoare la statutul deputaţilor şi senatorilor le asigură acestora un final de mandat fără griji financiare, deoarece prevede ca foştii aleşi să primească o compensaţie pentru activitatea din Parlament, un fel de ajutor de şomaj, pe o perioadă de trei luni.

De asemenea, foştii parlamentari mai primesc şase călătorii la clasa I cu avionul, trenul sau vaporul, iar dacă aleg să circule cu autoturismul personal, 30 de zile după încheierea mandatului o pot face pe banii Camerei sau Senatului, care le decontează 9,5 litri de benzină la suta de kilometri. Aceasta pentru a-şi putea face lichidarea, spune textul legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor.

Legea prevede că „după expirarea mandatului, deputaţii şi senatorii care nu au mai fost aleşi şi nici nu beneficiază de pensie sau de altă sursă de venit beneficiază în continuare, pe o perioadă de cel mult 3 luni, de o indemnizaţie tranzitorie din partea Camerei respective”, dar nu spune cât este această sumă şi ce înseamnă, concret, „fără sursă de venit”. Viitorii foşti parlamentari consideră că de fapt este vorba despre indemnizaţia de parlamentar, care se acordă încă trei luni după expirarea mandatului, independent de alte venituri.

 

Mirela Adomnicăi speră să nu aibă nevoie de ajutor de şomaj

O indemnizaţie de parlamentar ajunge în medie la 4600 de lei lunar. Aşadar, pe trei luni, fostul ales încasează 13.800 de lei, adică ceva mai mult de 3.500 de euro.

Deocamdată, cei şapte viitori foşti parlamentari nu şi-au depus dosarele pentru „ajutorul de şomaj”, dar toţi cei cu care am stat de vorbă au spus că o vor face.

Deputatul PD-L Romică Andreica a declarat că nu ştia de aceste prevederi, dar spre sfârşitul săptămânii va merge la Camera Deputaţilor pentru a-şi face lichidarea şi va rezolva şi această problemă. El a intrat în Parlament din domeniul afacerilor.

Deputatul PSD Mirela Adomnicăi ne-a spus că este prematur să depună acum actele pentru indemnizaţia compensatorie deoarece aşteaptă negocierile pentru formarea Guvernului.

„Încă sunt negocieri, nu putem discuta acum despre ce vom face. N-am depus încă actele, nu ştim ce ne rezervă viitorul”, a spus Adomnicăi. Întrebată dacă speră la un post în viitorul Guvern, răspunsul Mirelei Adomnicăi a fost că „toată lumea speră acum”. Înainte de a fi deputat, ea a fost director al Administraţiei Taberelor Şcolare Suceava.

 

Mohora s-a „auto-lustrat”, Gheorghe este în spital, iar Cozmîncă este mai preocupat de majoritatea din viitorul Parlament

Deputatul PSD Tudor Mohora a afirmat că ştie că există o astfel de prevedere legală, dar încă nu s-a interesat ce trebuie să facă pentru a beneficia de aceasta.

„Am aşteptări profesionale. Mă consider o persoană auto-lustrată şi voi activa pe tărâm profesional”, a precizat Tudor Mohora. Social-democratul este şi cadru universitar.

Senatorul PD-L Constantin Gheorghe ne-a declarat că deocamdată se află în spital, în urma unei afecţiuni cardiace şi că principala lui grijă este să se facă bine. Până la a fi senator, Constantin Gheorghe a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, iar înainte a condus o firmă privată din Suceava.

Senatorul PSD Octav Cozmîncă a precizat că nu are nici o grabă şi va depune actele pentru indemnizaţie după Anul Nou. Senatorul a activat numai în domeniul politic atât înainte, cât şi după 1990.

Deputatul PSD Petru Tărniceru şi senatorul PD-L Ioan Miheţiu nu au putut fi contactaţi telefonic. Petru Tărniceru provine din lumea afacerilor, iar Ioan Miheţiu este medic neurolog.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şapte foşti parlamentari de Suceava se pregătesc să intre în şomaj.
 Vizualizări articol: 2454 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 6 voturi
Şapte foşti parlamentari de Suceava se pregătesc să intre în şomaj3.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei