Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 dec 2008 - Anul XIII, nr. 289 (3970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Acuzat de tentativă de omor

Patronul de la „Total Chagall” poate fi eliberat, pentru că fapta s-a prescris

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Arestat acum câteva zile pentru o presupusă tentativă de omor comisă în 1993, pe teritoriul Germaniei, Marcel Cuşnir, patronul clubului „Total Chagall” din municipiul Suceava, are mari şanse să iasă, astăzi, din arestul poliţiei şi să scape de acuzaţiile grave care l-au adus în spatele gratiilor.

Cum mandatul european de arestare emis pe numele suceveanului de Procuratura din Nurnberg a ajuns, ieri, la Suceava, astăzi, la Curtea de Apel se va stabili dacă va fi prelungită perioada de arest preventiv a lui Marcel Curşnir şi dacă vor fi demarate procedurile de extrădare a acestuia către autorităţile germane.

Totuşi, potrivit Legii 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, cea în baza căreia se judecă extrădarea lui Cuşnir, patronul de la Total Chagall poate fi lăsat în libertate.

La articolul 88 –Motive de refuz a executării mandatului, aliniatul II, scrie că judecătorii pot refuza executarea mandatului european de arestare dacă răspunderea pentru infracţiunea pe care se întemeiază mandatul s-a prescris, în cazul în care fapta ar fi fost de competenţa autorităţilor române.

Cum termenul de prescripţie al răspunderii pentru tentativă de omor este de 12 ani şi jumătate, iar de la data la care Cuşnir este acuzat că ar fi încercat să omoare un om (7 ianuarie 1993) au trecut mai bine de 15 ani, afaceristul sucevean poate intra sub incidenţa articolului de lege prezentat anterior şi, implicit, poate fi pus în libertate.

 

Acuzaţii grave

Marcel Cuşnir este acuzat că, la data de 7 ianuarie 1993, împreună cu doi complici (rămaşi neidentificaţi) a jefuit un bărbat, fapta petrecându-se în localitatea germană Zindorf.

Pentru că victima nu a cedat ameninţărilor şi loviturilor şi nu a vrut să le dea cheia de la un seif în care se afla o sumă considerabilă de bani, Cuşnir şi complicii săi, susţin procurorii din Germania, au încercat să o înece într-un râu din zonă.

 

Scrisoare din arest

Marcel Cuşnir ne-a trimis, ieri, din arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, o scrisoare pe care o publicăm integral în continuare.   

„Pentru cei ce citesc doar titlurile din ziare sunt doar un infractor periculos, dar pentru ceilalţi cititori care citesc inclusiv despre faptele cazului este clar că avem de a face cu o poveste, o eroare judiciară sau chiar „altceva”.

Este cel puţin suspect timpul necesar autorităţilor germane pentru a aduna probe şi a emite un mandat, adică 15 ani, pentru un astfel de caz.

Ce este trist, nu numai pentru mine, ci şi pentru noi, ca naţie, este rapiditatea cu care autorităţile române execută ordinele date de „aliaţii” noştri, mai civilizaţi şi mai bogaţi, unde termenii „drepturile omului” şi „protecţie socială” sunt pronunţate mai des decât cuvintele „bani” sau „sex”.

Modul în care am fost arestat şi faptul că mi-a fost respinsă cererea de rămânere în libertate sub supraveghere judiciară arată că noi nu suntem colaboratorii lor, ci doar „bieţi executanţi docili”.

În fiecare an mor români nevinovaţi făcând greva foamei sau executând pedepsele altora, deoarece pentru autorităţile noastre a fi consul sau ambasador este un titlu nobiliar şi un lux, nicidecum o funcţie care implică responsabilităţi.

Poate modelul american de a-şi proteja cetăţenii este exemplar (de acolo cred că provine patriotismul şi mândria de a fi american), dar nu este întotdeauna corect, vedem cazul lui Teo Peter.

Nu sunt de acord nici cu modul în care Venezuela şi alte state subdezvoltate din lume nu extrădează criminalii, dar nici cu procedurile rapide ale statului român fără a verifica veridicitatea faptelor menţionate în mandatele expediate din diverse ţări.

Mă întreb cine va putea reface imaginea ştirbită a celor din situaţia mea şi oare câţi români vor mai avea de suferit până când autorităţile noastre vor revizui toate acordurile internaţionale care le-au semnat în detrimentul nostru.

Sunt sigur că fiica mea, Anastasia, nu este singurul copil care a primit un astfel de cadou de Sfântul Nicolae.

Acuzat de tâlhărie, tentativă de crimă şi jaf cu pedeapsă maximă sentinţă pe viaţă. Marcel Cuşnir”.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronul de la „Total Chagall” poate fi eliberat, pentru că fapta s-a prescris.
 Vizualizări articol: 4510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.55/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.5 din 11 voturi
Patronul de la „Total Chagall” poate fi eliberat, pentru că fapta s-a prescris2.5511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei